MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.07.05. 14:30,   Szöveg: kmnp.hu,   Fotó: MME / Orbán Zoltán

Átnyaraló darvakat figyeltek meg Dévaványa térségében

A Dévaványa–Ecsegi-pusztákon még júniusban is rendszeresen láttak átnyaraló darucsapatokat. Ez ilyenkor bizony ritka látvány errefelé. Az itteni vizes élőhelyek megfelelő táplálkozó- és pihenőhelyet nyújtanak számukra. 

A rendszeres tavaszi, kora nyári csapadék állandó felszíni vizeket hozott létre a Dévaványa–Ecsegi-puszták területén. Ebben az időszakban élénk vízimadárélet zajlik. Számos vonuló madárfaj és fészkelő vízi-, vízparti madár vette igénybe költésre ezeket az élőhelyeket. Később azonban már csak a költésben lévő, a még vonulásban lévő pajzsoscankók, réti cankók, tőkés és böjti récék tartózkodtak itt. Külön érdekesség, hogy több alkalommal sikerült darvakat megfigyelni a kis vizeken – írja a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság a honlapján.

 

Fotó: MME / Orbán Zolán

 

A daru tavasszal és ősszel vonul át Dévaványa térségében. Bár leszálló csapatai is egyre többször tapasztalhatók, és már éjszakáznak is ezeken a területeken, nyáridőben viszonylag ritkán figyelhetjük meg őket. Az átnyaraló madarak elsősorban a fiatal madarak közül kerülnek ki, de előfordul azonban, hogy öreg költőpárok is kihagyják a költést.

 

Fotó: MME / Orbán Zoltán


A szakemberek Dévaványa térségében júniusban több alkalommal láttunk 6–9 példányos darucsapatokat, de országosan az átnyaraló mennyiség elérheti a 10–150 példányt is. Az átnyaralók itt várják meg az első kora őszi vonuló csapatokat, amelyekhez csatlakozva útra kelnek déli telelőhelyeik felé.

 

Térkép forrása: kmnp.hu

 

Kapcsolódó cikkeink:

Darueldorádó a Hortobágy felett

A túzok birodalmában
 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. február
Tóth László:
Hajtűkanyar
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...