Vízen az első, újrahasznosított műanyagból készült tiszai ladik

Évszázados hagyományt gondolt újra a PET Kupa. Vízre bocsátották Mártélyon a Tiszából gyűjtött folyami műanyag hulladékból elkészült első tiszai plasztik ladikot.

Szerző:
TM
Fotó:
PET Kupa
2020. július 16.

Évszázados hagyományt gondolt újra a PET Kupa. Vízre bocsátották Mártélyon a Tiszából gyűjtött folyami műanyag hulladékból elkészült első tiszai plasztik ladikot.

A modern anyagot, az újrahasznosított műanyag pallókat egy mártélyi ladikkészítő mester munkálta meg, megtartva az ősi formát és szerkezetet. Ugyanebben a Csongrád-Csanád megyei, Tisza-parti faluban avatták fel ünnepélyes keretek között az innovációs újdonságot.

Fenyő helyett műanyag deszkából

A tiszai ladik autentikus, hazai, fából készült kishajó. Hagyományos, csapott formáját évszázadok alatt nyerte el. Előnye, hogy a folyóvízen halkan és gyorsan mozog. Építésekor elsősorban vörösfenyőt, vagy borovi fenyőt használnak.

Ez a hagyomány most megdőlt, mert a tiszai plasztik ladik építésénél a megszokott fenyőfa helyett egészen új anyagot, tiszai műanyag hulladékból préselt műanyag deszkákat használtak.

A főleg polipropilénből és polietilénből készült deszka jól megmunkálható, hasonlóan fűrészelhető, fúrható, gyalulható és csavarozható, mint a hagyományos deszka. A plasztik ladik a PET Kupa ötletéből született meg, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásának köszönhetően.

Napjainkban nagyon kevés mester van a Tisza-mentén, aki kellő tapasztalattal rendelkezik a hagyományos ladikok építése terén, és többségük 60 év feletti. A prototípust Szabó László mártélyi mester készítette el, aki fából már több száz ladikot megépített.

Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója, a plasztik ladik ötletgazdája kifejtette, azért nem öntik ki, vagy fröccsöntik a ladikot, mert nem szeretnék, ha egy olyan ősi mesterség, mint a tiszai hajóépítés, teljesen veszendőbe menne. Ezt az újszerű, időtálló anyagot, a műanyag deszkát a szakemberek a megszokott eszközeikkel meg tudják munkálni, és a ladiképítés hagyománya ebben a formában is tovább élhet.

Forrás: PET Kupa

Cikkajánló