Mosolygó zsákokba gyűjtik a szemetet a Tisza árteréről

A PET Kupa legújabb akciójának köszönhetően háromféle színű „mosolygó zsákokban”, szelektíven gyűjtik össze az üveg-, a fém-, a műanyag- és a kommunális hulladékot a Tisza partján.

Szerző:
TM
Fotó:
2020. június 24.

A PET Kupa legújabb akciójának köszönhetően háromféle színű „mosolygó zsákokban”, szelektíven gyűjtik össze az üveg-, a fém-, a műanyag- és a kommunális hulladékot a Tisza partján.

A PET Kupa közössége kísérleti projektet indít „Mosolygó Zsák” néven, mely több Tisza-parti településre kiterjedő szelektívhulladék-begyűjtési, -elszállítási, -kezelési és -újrafelhasználási programot foglal magában. Ezeket az akciókat azokon a területeken szervezik, ahol nem PET-hajós programot indítanak, hanem a helyben élőkkel együttműködésben a partok mentén, a szárazföldről szeretnék megtisztítani az ártereket – olvasható a Pet Kupa oldalán.

A PET Kupa háromféle színű, egyedi nyomtatású – műanyag-, fém-, üveg-, illetve kommunális hulladék külön gyűjtésére szolgáló – zsákokat gyártat. Ebben a videóban megnézheted, hogyan készülnek az árterek tisztaságát segítő, részben maguk is hulladékból készült „mosolygó zsákok”:

Mint írják a közleményben, a Tisza-tótól északra Tiszadada és Egyek közti településeken közintézményekben, révházakban, csónakházakban helyezik ki a mosolygó zsákokat. Az önkormányzatokkal együttműködve végzik a településeken a program népszerűsítését, a gyűjtés helyes módjának ismertetését.

Az ártéri hulladékot a lakosság szelektíven gyűjti, és a meghatározott leadási pontokon hagyja a megtöltött zsákokat. A hulladékot a közszolgáltató szállítja el és ártalmatlanítja.


A zsákok kihelyezését és ezzel együtt az ártéri hulladékgyűjtést a nyári időszakra időzítik, amennyiben erre a járványhelyzet lehetőséget ad. A hulladék begyűjtésének befejezését 2020. október 31-ig tervezik, az ősz folyamán tartják a „Mosolygó zsák”-projekthez kapcsolódó ismeretterjesztő és szemléletformáló programokat.

Forrás: PET Kupa


Cikkajánló