Vízre épített, különleges kilátókkal gazdagodott a Tisza-tó

Júniustól két új kilátó is célpontja lehet a Tisza-tavi túráknak. Az egyik a Csapói-Holt-Tiszán, a másik a Ravasz-háton várja az evezősöket, és az érdekességük, hogy csak vízen, csónakkal tudod megközelíteni az építményeket.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Huszár Márk/heol.hu
Forrás:
Békatutaj Egyesület
2021. június 15.

Júniustól két új kilátó is célpontja lehet a Tisza-tavi túráknak. Az egyik a Csapói-Holt-Tiszán, a másik a Ravasz-háton várja az evezősöket, és az érdekességük, hogy csak vízen, csónakkal tudod megközelíteni az építményeket.

A vízitúrázók örömére két modern kilátót adtak át a napokban a Tisza-tónál. Hiánypótló beruházásról beszélhetünk, mivel a Tisza-tó belső részein kevés volt eddig a kikötésre alkalmas terület. A 9 méter magas tornyok gyalogosan nem elérhetőek, kizárólag vízen csónakkal, kenuval vagy SUP-pal.

A Csapói-Holt-Tiszán megépült Fattyűszerkő-kilátó egy szigeten található, ahol már korábban is állt egy madármegfigyelő torony. Az új építmény a fáktól kicsit távolabb, a nádasban kapott helyet. Egy stégen lehet kikötni, majd a nádason keresztül, pallóúton lehet eljutni a kilátóhoz, amelynek kilátószintjéről a Poroszlói-medencére és a Csapói-Holt-Tiszára láthatunk rá. A Ravasz-hátnál létesült Bölömbika-tornyot Újlőrincfalva környékéről lehet megközelíteni. Különlegessége, hogy nem szárazföldön áll, és csak vízi járművekkel, közvetlenül a kilátó alatt lehetséges a kikötés. A tetejéről a Kis-Tiszát, a Poroszlói- és a Sarudi-medencét lehet szemügyre venni.

Mindkét kilátót a Békatutaj Egyesület építtette, és Komáromi Tas építészmérnök jegyzi. Már a tervezéskor fontos szempont volt az időállóság, ezért a tornyok alapja horganyzott acél, ami 3 és 4,5 méterre van a talajban, a felépítmény pedig vörösfenyőből készült. A csomópontokban is horganyzott acélszerkezetek biztosítják a kilátók stabilitását.

A harmincöt millió forintból megvalósult fejlesztést az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosság finanszírozta. A kilátók fenntartása közösségi finanszírozással fog megvalósulni. Az új épületek átadásának pillanatában már tizenöt helyi turisztikai szolgáltató írt alá együttműködési megállapodást, melyben azt vállalták, hogy a következő években pénzzel és/vagy saját munkájukkal támogatják az épületek állagának megóvását, hogy azok minél tovább szolgálhassák az ide látogatókat.

Cikkajánló