Wenckheimek nyomában - Kapcsolódj ki a Sárréten!

A túra vezetett, bejárás jellegű, inkább hasonlít egy kellemes sétához, mint teljesítménytúrához. A túra célja, hogy a résztvevők megismerjék Körösladány történelmi nevezetésségeit és természeti adottságait.

Szerző:
Kiss Károly
Fotó:
Amari
Shutterstock
2015. március 5.

A túra vezetett, bejárás jellegű, inkább hasonlít egy kellemes sétához, mint teljesítménytúrához. A túra célja, hogy a résztvevők megismerjék Körösladány történelmi nevezetésségeit és természeti adottságait.

Körösladány határába hívjuk a túrázni, kirándulni vágyókat. Aki szeretne részesülni a természet nyújtotta élményekből, feltöltődni a túlhajszolt hétköznapok után a síkság, a puszta nyújtotta, erdő kínálta csendes nyugalomból, annak mindenképp érdemes ellátogatni erre a programra, hiszen komoly kihívást jelentő terepviszonyokkal nem kell számolni, sokkal inkább egy kellemes, kikapcsoló tavaszi sétára.


Azért  olykor előfordulhat, hogy egy-egy kisebb árkot át kell ugrani, így feltétlenül érdemes túra- vagy szabadidő ruházatban érkezni, de a hegyes vidékre jellemző terepakadályok (sziklák, meredek hegyoldalak) itt igen ritkán fordulnak elő, konkrétan egyáltalán nem. Most persze sokan azt gondolhatják, hogy ha nincsenek ilyenek, akkor mi látnivaló lehet, de higgye el mindenki, az alföldi táj, az épp kiolvadt vizek, a tavaszi határ is meglepően sok szépséges, esetenként szokatlan, hangulatos látványt tár az érdeklődő szemek elé.


Lehetőséget szeretnénk azonban adni azoknak is, akik egy kora tavaszi edzésként tekintenek a résztávra és futva tennék azt meg. Adunk útvonalleírást, térképvázlatot is, valamint jelzésekkel is ellátjuk az útvonalat, tehát egyénileg is teljesíthető lesz. A kijelölt ellenőrzőpontokon való áthaladás pecséttel illetve a kihelyezett ceruzával, az ott adott betűnek az igazolólapra történő felírásával igazolhatók.


A nevezési díjat az oklevélre és kiítűzőkre fordítjuk, amellyel mnden résztvevőnek szeretnénk emlékezetessé tenni e kirándulást. Az indulás a Wenckheim-kastélytól történik, indőpontja 8.30, a reggeli vonatok és autóbuszok érkezéséhez igazítottuk. Várható érkezés ugyanide 13.30 óra körül.

 

 

Tél végi fagyok a Kőrös parján


Optimális viselet és felszerelés

Könnyű, de mégis erős ruházat, a tavalyi farmer alkalmas lehet. Strapabíró cipő, amit ne most próbálj ki először (a téli bakancs erre nagyon jó). Két vállas hátizsák, hogy könnyebb legyen. Mi legyen a hátizsákban? Legfontosabb a víz, amiből másfél liter elegendő, négy darab szendvics, esetleg esőkabát. Amit még érdemes hozni, fényképezőgép, feltöltött akkuval, távcső, mert akár vadakkal is találkozhatsz. A túra aszfalt- és földutakon vezet, így könnyűnek nevezhető.

 

Időpont: 2015. március 14.
Start: 8.30; Tüköry Lajos Általános Iskola, Kastély bejárata
Körösladány; Wenckheim u. 6-6/4 GPS: N 46° 57.479’ E 21° 05.074’
Díjazás: Minden résztvevőnek kitűző, emléklap. A leggyorsabb teljesítésért nem jár különdíj.
Nevezési díj: 500 Ft/fő.
Szintidő: Nincs, várható érkezés 13.30 körül. Akik ellenére a futást választják, idejüket feljegyezzük, a honlapon nevükkel közzétesszük és statisztikát vezetünk róla.
Útvonal: GPS-re tölthető nyomvonal (gpx illetve egyéb formátumok). A track-ek tartalmazzák az ellenőrző pontok koordinátáját is:
1. pont: faoszlopon, a kereszteződésben,
2. pont: a romos épület falán,
3. pont: a Sebes-Körös túloldalán, a duzzasztóra vezető út kerítésén,
4. pont: faoszlopon, a 47. sz főút másik oldalán, a kereszteződésben,
5. pont: a vasúti átjárónál,
6. pont: a Wenckheim-kriptánál.
Wenckheim kastély - Wenckheim utca - Uradalmi magtár - Dondorogi gátőrház - Béla-gát - Volt erdészház - Kíhi-gát - Peres-zug - Duzzasztó - Sebes-Körös gát - Henkel-Magyarország Kft. - Kerékpárút - Volt Madar-tanya - Csikó-halom - Seres-kert - Bojti-tanya - Wenckheim-kripta - Rákóczi-tér - Nadányi utca - Wenckheim utca - Wenckheim kastély
Tényleges táv: 18 km

KÖRÖS-VIDÉK TELJESÍTMÉNYTÚRÁZÓJA TÚRAMOZGALOMRÓL ITT OLVASHATSZ!

Cikkajánló