Wittmer Antal emléktúra - MTSZ 110 emléktúra

Nem volt kérdés, hogy az első rendezésű Wittmer Antal emléktúrának is ott a helye az MTSZ 110 emléktúrák között. A szervező Komárom-Esztergom Megyei Természetjáró Szövetség még egy totót is összeállított az MTSZ múltjából és jelenéből, miközben méltón emlékeztek meg 2021-ben elhunyt sporttársukról.

2023. július 11.

Nem volt kérdés, hogy az első rendezésű Wittmer Antal emléktúrának is ott a helye az MTSZ 110 emléktúrák között. A szervező Komárom-Esztergom Megyei Természetjáró Szövetség még egy totót is összeállított az MTSZ múltjából és jelenéből, miközben méltón emlékeztek meg 2021-ben elhunyt sporttársukról.

Az alábbiakban Pápai Lászlóné, a Komárom-Esztergom Megyei Természetjáró Szövetség elnökének beszámolóját közöljük:

Wittmer Antalt, a Vértes Erőmű SE Természetjáró Szakosztályának vezetőjét nem csak megyei, hanem országos szinten sem kell bemutatni. Élete volt a túrázás, a jelzésfestés. Önzetlenül azért dolgozott, hogy a megyei túraútvonalak mindig rendben legyenek. Járta az országot, háromszor teljesítette az Országos Kéktúra útvonalát és természetesen a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát és az Alföldi Kéktúrát is végigjárta. Többször elérte a túrázói minősítés minden fokozatát. Számtalan teljesítménytúrán, IVV túrán vett részt, és szervezett sok-sok szakosztálytúrát. 2021. júliusában mindez megszakadt, egy túrán rosszul lett, és a szíve nem bírta tovább.

Már 2022-ben is érlelődött az emléktúra gondolata, és év végére eldöntöttük: minden év júniusában egy túrával emlékezünk rá. A helyszín egy nagyon nehéz kérdés volt, hiszen nem tudunk a megyében olyan túraszakaszt mondani, amely valamilyen formában ne kötődne Tónihoz. A választásunk a Gerecsére esett, Baj és a Szent Péter körtemplom környéke, Vértestolna, Bundschuh-kút, ahol nagyon sokat tevékenykedett.

A június 10-én megrendezett túrán három útvonal, 10, 20 és 30 km közül választhattak a résztvevők. Az időjárás, akár csak a Gerecse 50-en, most is kitett magáért: egész héten esett, kellőképpen beáztatva és kalandossá téve a túraútvonalakat. A szombat nagyon párásan, ősziesen indult. Egész nap jöttek-mentek a sötét felhők, délutánra a nap is kisütött, de nem esett az eső. Azt hiszem ez a legfontosabb. 139 fő indult útnak, és taposta a sarat, mert mit tagadjuk, az volt bőven. A legkedveltebb táv a 10 km volt, melyen 78 fő túrázott. A 20 km-en 31 fő, a 30-km-en 30 fő vett részt.

A rajtból vízzel és müzlivel indult mindenki útnak. Útközben a Mély út alján, az első kisebb emelkedő után friss limonádéval enyhíthette szomját, akinek szüksége volt rá. A ledolgozott kalóriákat visszatéréskor zsíros vagy lekváros kenyérrel pótolhatták a megfáradt túrázók. A 20 és 30 km-en indulókat meglepetés várta útközben. Tóni szakosztálya, a Vértes Erőmű csapata jelvényt készíttetett az arcképével az első túra emlékére, így a kitűzőn kívül még egy jelvény is járt nekik. Minden túrázó kézhez kapta a túra oklevelét, rajta a jubileumi pecséttel, egy email cím megadásával pedig hozzájuthatott mindenki az MTSZ digitális okleveléhez is.

Az útvonal egy igazi válogatás Wittmer Antal „munkáiból”: a sárga sáv, ami jön le a Gerecséből Bajra, mindig is az ő karbantartott szakasza volt. A piros kereszttel jelzett útvonalat, ami része a Neszmélyi Borútnak, 2020-ban alakították ki és festették fel, ott is sokat dolgozott. A vértestolnai Bundschuh-kút a Vértes Erőmű állandó felügyelete alá tartozott, tartozik.

Kialakítottunk egy sarkot a célban, ahol a túrázókkal együtt emlékezhettünk Wittmer Antalra az elismerései, jelvényei mellett, és végiglapozhattuk a csapata által összeállított kis füzetet a túra adatokkal, élet eseményekkel. Bizony elérzékenyültünk. Jött Sopronból, Szolnokról, Vasvárról, Budapestről túratárs. A „Legnagyobb csapat” kupát az esztergomi Meteor Természetbarát Egyesület vehette át 21 fővel.

A rendezvényt színesítve összeállítottam egy 13+1 MTSZ totót a szervezet múltjából, jelenéből. A Szent Péter-körtemplomnál az ellenőrző pont kódja stílusosan az 1913 volt, az MTSZ megalakulásának éve. Minden túrázó kitölthette a totót, a kitöltők között pedig 3 csomagot sorsoltunk ki Horváth Zoltán segítségével. A három nyertes: Szabó István Vilmos Bajnáról, Nyári Géza Oroszlányról, és Banicz Józsefné Tatabányáról. Gratulálunk nekik.

Köszönetet szeretnék mondani Baj polgármesterének, Schunder Tibornak, hogy támogatásával ezt az emléktúrát ilyen nagyszerű helyszínen rendezhettük meg. A Vértestolnai Sportcentrumnak az ellenőrzőpont helyszínért, Fazekasné Szentirmai Gyöngyinek, az útvonal kitalálójának, a Vértes Erőmű túrázóinak a térképes munkáért és a jelvényért, és mindenkinek, aki ennek az emléktúrának részese volt, akár szervezőként, akár lebonyolítóként, akár túrázóként.

Így méltón emlékezhettünk Wittmer Antalra, a mi nagy túrázónkra.

EGÉSZ ÉVBEN 110

1913 novemberében tömörültek először szövetségbe a turistasággal foglalkozó hazai egyesületek. Idén nemcsak e jeles esemény napján, azaz november 30-án szeretnénk ünnepelni, hanem májustól decemberig a 110 évvel ezelőtti elődök elszántságával, aktívan és közösen. Ezzel a céllal indítjuk útjára az MTSZ 110 emléktúra sorozatot. Részletek ezen az oldalon.

Cikkajánló