Zagyva Afrikában maradt

A fehér gólyák vonulásáról és teleléséről számos fontos tényt sikerült megállapítani egy jeladóval ellátott gólya segítségével.

Szerző:
forrás: MTI
Fotó:
Pintér Zsolt
Frank Douwes
2014. március 23.

A fehér gólyák vonulásáról és teleléséről számos fontos tényt sikerült megállapítani egy jeladóval ellátott gólya segítségével.

 

A fehér gólyák vándorlási útvonala tízezer kilométernél is hosszabb

 

A Zagyva névre keresztelt madár az elmúlt másfél év alatt óriási mennyiségű adattal, kereken tízezer GSM-koordinátával szolgált tartózkodási helyéről - mondta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület programkoordinátora Papp Ferenc.

 

A GPS-GSM alapú jeladót a madár a hátán hordozza, a távközlési műholdak által biztosított lefedésnek köszönhetően Afrika legelhagyatottabb részeiről is képes közvetíteni adatait. A hagyományos lábgyűrűzés során tízezer megjelölt madár közül legfeljebb egy szolgáltat adatot vonulási útvonaláról.


A szakember tájékoztatása szerint Zagyvát 2012 augusztusában, fióka korában látták el jeladóval a Nógrád megyei Nemti község közelében, ekkor kapta nevét is.

 

 

Zagyva, szabadon engedése után, hátán a jeladóval


A fiatal madár szokatlan vonulási útvonalat követve Görögországon át Törökország déli részére repült, ahol első telét töltötte. 2013 tavaszán nem tért haza, hanem Kis-Ázsia déli partvidékén kóborolt egész nyáron. Ősszel viszont csatlakozott a dél felé vonuló fehér gólyákhoz, és a Nílus-völgyét követve, kitérőkkel Szudánon, Dél-Szudánon, Etiópián és Kenyán keresztül megérkezett Tanzániába. Zagyva a kelet-afrikai országban töltötte az egész telet, egy ideig a Serengeti Nemzeti Parkban is tartózkodott.

 


Papp Ferenc elmondása szerint a fiatal fehér gólyák esetében nem szokatlan, hogy nem térnek vissza szülőföldjükre ivarérettségük elérése, négy-ötéves koruk előtt.


Hozzáfűzte: a fehér gólyák tavaszi vonulása már javában zajlik. Zagyva is elindult észak felé, de Tanzánia déli részéről csak pár száz kilométerre, egy Mtera nevű vizes élőhelyig jutott, jelenleg is ezen a környéken kóborol.
A jeladóval ellátott fiatal fehér gólyák többsége elpusztult a vonulás során. A madaraknak számos veszéllyel kell szembenézniük vándorútjuk során, az időjárás viszontagságai mellett a nagyfeszültségű villanyvezetékek és az orvvadászat jelenti a fő veszélyt - tette hozzá a szakember.


Zagyva útvonala nyomon követhető a ezen az oldalon.

 

 

 

 

 

Cikkajánló