Keresés eredménye

​Magyar expedíció indul a kék vércsék afrikai fővárosába

Március 16-án négy magyar kutató indul Angolába, ahol a világ legnépesebb ragadozómadár-gyülekezőhelyén 50 madárra szerelnek majd műholdas jeladót. Az expedíció célja az is, hogy változtassanak a kék vércsék ottani helyzetén, ugyanis évente tízezer példányt is megölnek, hogy aztán élelmiszerként piacra kerüljenek.

2023.03.08.

Emlékexpedíció Etiópában, a hat évvel ezelőtti tragédia helyszínén

2012 januárjában tragédiával végződött a szegedi geográfusok etiópiai tanulmányútja. Afar-földön fegyveresek támadták meg a csapatot. A támadásban Fábián Tamás és Szabad Gábor, a Szegedi Tudományegyetem munkatársai életüket vesztették. Most, hat évvel később az Etiópia-Erta Ale Emlékexpedíció tagjai a helyszínen gyújtottak gyertyát elhunyt társaik emlékére.

2018.01.26.

Megint Báró a leggyorsabb jeladós gólya

A gólyarajongók kedvence, a bekamerázott őrhalmi fészek lakója, Báró, évek óta a legkorábban telelésre induló és legkorábban érkező fehér gólyáink egyike. Most is gyors volt: ma már Törökország fölött szeli a levegőt.

2017.08.18.

Átírhatjuk a biológia könyveket

Állandósulni látszik a fehér gólyák áttelelése Magyarországon is. Az egyre enyhébb telek marasztalják a madarakat, így néhányan már nem vállalják a kockázatos délre vonulást.

 

2017.01.23.

Cseléék már Afrikában szárnyalnak

Tudománytörténeti jelentőségű vonulásnak lehetsz tanúja, ha nyomon követed Csele és Pétör, az első jeladós szalakóták közé tartozó egyedek útvonalát. A két madár kevesebb, mint egy hét alatt tette meg az utat Afrikába, és még mindig mozgásban van.

2015.09.16.

Zagyva Afrikában maradt

A fehér gólyák vonulásáról és teleléséről számos fontos tényt sikerült megállapítani egy jeladóval ellátott gólya segítségével.

2014.03.23.