Zokni, a gólya csak egy a 168 ezerből

Most lett volna egyéves Zokni, az egynapos korában megmentett dömösi gólya, áramütés okozta a halálát. Hazánkban nagyjából mintegy félmillió veszélyes oszlop van, ezek évente 168 ezer madárral végeznek.

Szerző:
sokszinuvidek.24.hu/Index/Origo
Fotó:
Facebook/Márton Vlad András
2017. május 22.

Most lett volna egyéves Zokni, az egynapos korában megmentett dömösi gólya, áramütés okozta a halálát. Hazánkban nagyjából mintegy félmillió veszélyes oszlop van, ezek évente 168 ezer madárral végeznek.

Márton András és családja önerőből évek óta vadmadár-mentőközpontot működtet saját házában és kertjében. Zokni, a gólya egész Dömös kedvence volt, a család fiókakora óta gondozta. A tragédia május 21-én történt: a madár egy elavult villanyoszlopra telepedett és halálos áramütés érte.

 

A szívszorító fotó, ami már bejárta az egész országot: András kezében az elpusztult fiatal gólyával


Márton András Facebook-posztban számolt be az esetről, felszólítva az áramszolgáltatót, hogy tüntesse el a régi villanyoszlopokat. Mint írta: „Két hét múlva 5 gólyafióka fog kikelni a kertünkben. Ha az országos statisztikát nézem, akkor az 5 még meg sem született gólyababából 2-re ugyanez a sors vár, élve fog megsülni, lehet, hogy ugyanazon az oszlopon.”

 

A hamarosan kikelő gólyatojások a mentőközpont udvarán, ezen a fotón a mostani öt helyett még csak 4 tojás látható


Az Origo beszélt az E-ON szóvivőjével, aki sajnálatát fejezte ki az eset miatt, és leszögezte, társadalmi felelősségvállalási tevékenységük fontos része a madárvédelem. „E munka keretében, a madártani szakértők irányításával és ajánlásaik alapján gólyafészek-magasítókat, kereszttartókat helyezünk ki, vezetékeket szigetelünk, és madárbarát műszaki megoldásokat alkalmazunk munkánk során. (...) Sajnos nem tudunk minden vezetékkel a föld alá vinni, így az elvégzett sok munka és erőfeszítés ellenére is előfordulnak ilyen sajnálatos balesetek. Természetesen továbbra is azon vagyunk, hogy megelőzzük a hasonló eseteket, ezért a beruházási, karbantartási munkánk során mindig madárbarát megoldásokat alkalmazunk.”

 

A fiatal gólya vesztét okozó villanyoszlop

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint hazánkban a veszélyes oszlopok száma középértéken becsülve mintegy 467 ezer, ezek évente 168 ezer madár haláláért felelősek - írja az Index. A teljes és végleges megoldás az lenne, ha minden középfeszültségű légvezetéket földkábelre cserélnének, de ez mintegy 550 milliárd forintba kerülne. A másik opció a fejszerkezet-átalakítás és a madáreltérítők felhelyezése, ez 27-28 milliárd forint lenne külterületeken, belterületeken nagyjából 7,5 milliárd forint.

 

Sajnos úgy tűnik, idén is üresen marad a háztetőn lévő kéményen kialakított fészek. Pedig Zokni (fent) és Vakarcs (lent) már készültek a családalapításra


Az Origo szerint az E-ON szándéka, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakértőivel kiegészülve egyeztessen Márton Andrással többek között annak érdekében, hogy a posztjában említett öt kisgólyát ne érje hasonló baleset. Márton András azonban azóta csak arról számolt be, az áramszolgáltató az orra alá dörgölte, hogy tavaly önként segített a mentőállomásnak.

 


Zokni egyik gyönyörű röptéje

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kész mozi a kocséri gólyacsalád élete

Több száz gólyafióka lábára került gyűrű a nyáron

Átírhatjuk a biológiakönyveket

 

Cikkajánló