Zoltán úton hazafelé, Báróról egyelőre semmi hír

A tavasz közeledtét nemcsak a szirmot bontó virágok, de a hazaérkező madarak is jelzik. Zoltán, a jeladós fekete gólya már elindult Afrikából, Báró, a fehér gólya jeladója azonban tavaly ősszel, Izraelből adott utoljára életjelet.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
123rf.com
Gemenc Zrt.
Orbán Zoltán / MME
2019. február 25.

A tavasz közeledtét nemcsak a szirmot bontó virágok, de a hazaérkező madarak is jelzik. Zoltán, a jeladós fekete gólya már elindult Afrikából, Báró, a fehér gólya jeladója azonban tavaly ősszel, Izraelből adott utoljára életjelet.

Zoltán, a Gemenci-erdőben kikelt fekete gólya 2016-ban kapott GPS-jeladót egy másik, Kornél nevű fekete gólyával együtt. Az utóbbi madár végül úgy döntött, nem indul el Afrikába, a telet a Szegedi Vadasparkban töltötte, Zoltán viszont 12 200 km-es utat tett meg Afrikába és vissza 2016-2017-ben.

 

Zoltán, mikor felkerült hátára a jeladó


2018. október elején Zoltán jeladója elhallgatott, mivel az elmúlt évekhez hasonlóan a madár a Közép-Afrikai-Köztársaságban, egy olyan területen töltötte a telet, ahol nincs térerő az adatok GSM hálózatokon történő továbbításához. Ilyenkor az adatok a készülék memóriájában tárolódnak addig, amíg újra megfelelő körülmények közé ér a madár. Idén február 20-án érkezett az első adatcsomag, ekkor már Szudánban járt, úton hazafelé.

 

Zoltán korábbi útja sárgával, és zölddel az idei visszaút


A napokban várható egy másik gemenci gólya, Tóbiás érkezése is. Ő a keselyűsi bekamerázott fészek lakója, és minden évben az elsőként hazaérkező fekete gólyák egyike. Tavaly március 2-án érkezett, a legkorábbi érkezése 2014-ben volt, akkor február 24-én köszönt be fészkéről. A Gemenc Zrt. egy tippjátékot is hirdetett. Aki a legpontosabban megtippeli, mikor száll le idén először Tóbiás a fészkébe, ajándékot nyerhet.

 

Tóbiás és Sára, Gemenc sztárjai


A fehér gólyák közül, ahogy tavaly, idén is Suri volt az első, már február 13-án megérkezett vassurányi fészkébe. A korán érkező gólyákért sokan aggódnak, de Orbán Zoltán az MME szóvivője szerint semmi okunk erre, mert az állatok találnak maguknak táplálékot. A pockok télen is szaladgálnak, a tavaszias időjárásnak köszönhetően pedig ébredeznek a rovarok és hamarosan elindulnak a békák is.

 

Közben február 19-én egy legyengült, magyar gyűrűs fehér gólyát találtak Fokvárosban, egy kisrepülőtér mellett. A repülőtéren landolt gólya nem tudott újból a levegőbe emelkedni, csak rövid felszállási kisérleteket tett. A helyiek megfogták és egy állatvédő szervezetnek adták át- írja oldalán az MME. A madarat 2017-ben, fiókaként gyűrűzték Pákozdon.

 


Egy másik, ismert gólyáról, Báróról sajnos semmit nem tudunk. A jeladós gólyák közül rendszerint Báró szokott elsőként hazaérkezni. Műholdas jeladója azonban szeptemberben adott utoljára életjelet Észak-Izraelből, azóta a madárról nincsenek hírek. Reméljük, csak a jeladó romlott el, és ahogy a korábbi években is, Báró hamarosan már az őrhalmi fészkéről jelentkezik majd be.

 

Kapcsolódó cikkek:

Kedvenc eledelét eheti egész télen Matyi, az ásotthalmi fehér gólya

1100 méteren fészkel az erdélyi gólyacsalád

A gólyáknál is vannak vezető és követő típusok

Drámai események a gemenci gólyafészekben

Cikkajánló