Akár több tucat pókfaj is élhet a kertedben – figyeld meg őket!

A Pók-Háló névre keresztelt kutatásban most te is részt vehetsz a saját kertedet körbejárva május és november között.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
2023. május 28.

A Pók-Háló névre keresztelt kutatásban most te is részt vehetsz a saját kertedet körbejárva május és november között.

Biológiai sokféleséget vizsgáló kutatást indít az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi), melyben kertünk hat- és nyolcszemű lakói, azaz a pókok állnak a fókuszban. Azért éppen ők, mert a pókfajok nagy száma a biológiai sokféleség magas szintjére utal, tehát a pókok remek indikátorai egy élőhely állapotának.

Hazánkban több mint 800 pókfaj él, egy kertben pedig akár több tucat is megjelenhet. Bár sokan nem tudják, számos pókfaj háló segítsége nélkül ejti el zsákmányát. Ilyenek például a fürgekarolópókok, az ugrópókokvagy a karolópókok – írja az ÖMKi a weboldalán. A megfigyeléseiddel most te is hozzájárulhatsz a hazai tudásbázis bővítéséhez.

Nem lesz szükséged másra, mint egy fényképezőgépre vagy telefonra, amivel éles képeket tudsz készíteni, egy vízzel töltött permetezőflakonra, amivel jobban láthatóvá teheted a pókhálókat, és egy felhasználói fiókra az ÖMKi oldalán. A bejelentkezés után regisztrálhatod a kertedet, akár többet is. Ezután nincs más dolgod, mint május és november között, tetszőleges időközönként feltölteni képeket a kertben, az épületeken és a házon belül megfigyelt pókokról. Hálót is fotózhatsz, mert az is hasznos információval szolgálhat.

A feltöltések abban segítenek, hogy a kutatók képet kapjanak egy-egy faj elterjedési területéről. A projekt célja emellett, hogy összefüggést keressen a kertészkedési szokásaink és kertünk, otthonunk „természetességi foka”, illetve az itt kialakult életközösségek között.

Cikkajánló