Vermeléshez készülődik hazánk legnagyobb pókfaja

Az enyhébb időnek köszönhetően október végén még aktívan vadásztak, de most már tárnájukat mélyítik, és a téli hibernációra készülődnek. Tudod, kik ők?

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2021. november 18.

Az enyhébb időnek köszönhetően október végén még aktívan vadásztak, de most már tárnájukat mélyítik, és a téli hibernációra készülődnek. Tudod, kik ők?

Ha egy ilyen pókot meglátnának az otthonukban az emberek, vélhetően kétféleképpen reagálnának. Akit nem törne ki rögtön a frász, az megpróbálná egy dobozba vagy befőttesüvegbe terelni ezeket a szőrős lényeket, majd amilyen gyorsan csak lehet, kivinni őket a kertbe.

Másokon eluralkodna a pánik, és ilyenkor sajnos reflexszerűen elcsattanna a papucs vagy az újság. De szerencsére annak, hogy egy szongáriai cselőpókkal találkozzunk az otthonunkban, az esélye majdnem egyenlő a nullával, mert leginkább a gyér növényzetű, szikes pusztákat kedveli.

Magyarország legnagyobb termetű pókfaja. A kifejlett nőstények testhossza 35–45 mm, a hímeké 20–25 mm. Elterjedési területe Kínától a Fertőzugig húzódik. Tárnaépítő faj: talajba ásott, függőleges, selyemfonállal bélelt járatának mélysége az 50 cm-t is elérheti.

A nappalokat főként odújának mélyén tölti, táplálékát éjjelente aktívan keresi. Gyeplakó rovarokat, zömmel nagyobb termetű ízeltlábúakat, többek között sáskákat és tücsköket fogyaszt.

A szongáriai cselőpók (Lycosa singoriensis) fejlődési ciklusa hosszú, legalább három évig tart. Az utódok május–júniusban kelnek ki, életük első heteiben anyjuk a hátán cipeli őket. A nászidőszak augusztusban veszi kezdetét: a hímek kóborolva keresik a tárnáikban várakozó nőstényeket, amelyek a párzást követően lezárt nyílású menedékükbe húzódnak vissza.

Az őszi időszakban nagyon aktívan vadásznak, a talajba függőlegesen vájt üregekből lesnek áldozatukra. A hűvös idő beköszöntével azonban elvermelnek, tárnájukat kimélyítik, az üreg bejáratát pedig vastag talajdugóval zárják le. A telet a fagyott talajban, hibernált állapotban vészelik át. A téli hibernációs időszak októbertől március–áprilisig tart.

A szongáriai cselőpók marása igen fájdalmas, a lódarázs csípéséhez hasonló, a faj azonban semmiféle valós veszélyt nem jelent az emberre nézve. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Cikkajánló