Körkép

Tábori konyha
(Írta: Nagy Loránd István)

Az előrecsomagolt készételek és a palackozott italok szupremáciáját büszkén hirdető embertársaink nagy valószínűséggel számukra totálisan haszontalannak ítélik majd összeállításunkat, azok viszont, akik hosszabb-rövidebb túráik vagy kempingezéseik során is prioritásként, egyfajta elemi igényként tekintenek a kávézásra, a teázásra, a grillezésre és úgy általában a főzőcskézésre, biztosan találni fognak kedvükre való termékeket áprilisi merítésünkben.

Messzelátó
Petőfi-kilátó – A Bálvány magasán
(Írta: Nagy Loránd István)
A Bükk-fennsík északi, az Északi-Bükk kistájjal határos peremén, a közigazgatásilag Nagyvisnyó községhez tartozó Bánkút szomszédságában magasodik a Bálvány. A hegytetőn egy esztétikusnak még nagy jóindulattal sem nevezhető adótorony mellett várja a szédületes hegyvidéki látványokra szomjas látogatóit a Petőfi-kilátó, a Bükk-vidék legmagasabban fekvő panorámatornya.

A Hónap Turistaháza
Bánkúti turistaház – Sícentrum pecséttel
(Írta: Nagy Loránd István)
Az Észak-magyarországi-középhegység legnagyobb átlagmagasságú, csodás „kövek”, égbe szökő bércek és barlangok garmadájával büszkélkedő tagját sem a természetjáróknak, sem a téli sportok hazai terepeken kiteljesedő rajongóinak nem kell bemutatni. A Bükk alapos bebarangolására talán száz nap is kevés volna, de ha megfelelően választunk csillagtúránkhoz kiindulópontot, ennek töredéke is elegendő lehet egy mélyrehatóbb ismerkedéshez. Mi Bánkutat céloztuk meg.

Geokéktúra
Földtani csodavilág a Cserhát lankái között
(Írta: Veres Zsolt)
A hosszú cserháti kéktúrás vándorlás során számtalan földtudományi (azaz földtani, felszínalaktani, vízföldtani/víztani és talajtani) értékkel találkozhatunk: ősi vulkánok belsejét feltáró egykori kőbányákkal, homokkőbe mélyülő szurdokokkal, vulkáni kúpokon ülő középkori várakkal – hogy csak párat említsünk a sok közül. Járjuk hát be közösen a Cserhát kéktúraútvonalát, és fedezzük fel annak földtani csodavilágát!

Rejtett Kincseink
Ahol az acélt megedzik
(Írta: Abelovszky Tamás)
Dunaújváros neve hallatán valószínűleg keveseknek jut az először az eszébe, hogy milyen jó lenne sétálni egyet a városban, az pedig pláne nem, hogy mindezt egy tanösvényt követve kellene tenni. Az „Építészeti Emlékek Tanútja” (amelyet Szocreál tanösvénynek is becéznek) azonban egy izgalmas, több évtizeden átívelő sétára csábít, amely során megismerkedhetünk a szocialista mintaváros építészetével és köztéri műalkotásaival.

Ti Írtátok
Fruška Gora – A Délvidék viharos évszázadainak néma tanúja
(Írta: Rakk László)
Kilencmillió évvel ezelőtt sziget volt a Pannon-tengerben. Ma szigethegy az Alföldön. Ha a magyar határ felől autóval érkezünk, szép időben már jóval Újvidék városa előtt feltűnik a horizonton. A kép kicsit csalóka, hiszen a maga 539 méteres magasságával még magyarországi viszonylatban is szerénynek mondható, de az alföldi tájból mégis tekintélyt parancsolóan magasodik ki, a Duna mellett 75 km hosszan elnyúlva, a tájat uralva. Jelentősége, varázsa és szépsége tehát nem nagyságából ered, sokkal inkább a történelem tette azzá.

Városi Séta
Győr, az ezerarcú város
(Írta: Tóth Judit)
Győrrel nehéz dolga van az embernek. Nem azért, mert ne lehetne itt mit csinálni, épp ellenkezőleg, annyi a látnivaló és a program, hogy egy nap csak az ismerkedésre elég. Ha szeretnénk az élményekben megmártózni, muszáj lesz több napra visszajönni.

Fókuszban a Természet
Az örökmozgó kalandor – Koncz-Bisztricz Tamás
(Írta: Pálvölgyi Krisztina)
Két évvel ezelőtt figyeltünk fel egy csongrádi fiúra a Varázslatos Magyarország fotópályázatának díjátadóján. Már akkor is szép eredményeket ért el, idén pedig két kategóriagyőzelmet és egy második helyet nyert, és az éves ranglistán 10. helyezett lett, olyan nagy nevek mellet, mint Daróczi Csaba. A naturArt Az Év Természetfotósa pályázatán második helyezést ért el ifjúsági kategóriában. Ki ez a fiú? Természetfotósokat bemutató sorozatunkban most őt ismerhetjük meg.

Vadonelsősegély
Így cselekszik vészhelyzetben egy profi
(Írta: Magyar Tapasztalati Tanulás Alapítvány)
Előző cikkünkben körbejártuk a helyzet- és a helyszínfelmérés szabályait, menetét. Most egy konkrét példán mutatjuk be a teendőket.

Gasztro
Az ehető falevelek ideje
(Írta: Dénes Andrea)
A tavasszal nemcsak a legfinomabb vadon termő levélzöldségek, hanem a legfinomabb ehető falevelek szezonja is eljön, bár ez utóbbi csak nagyon rövid időre. Ha mindehhez még a sárga gévagomba felbukkanását is hozzávesszük, igazán teljes lehet az erdei hozzávalókból készíthető ínyencségek repertoárja.

Jelvényvadász
Barangolás a Bükk kék útján
(Írta: Lánczi Péter)

Bemutatjuk a Bükköt átszelő kék vándorutat, ami nem azonos az Országos Kéktúra bükki szakaszával.

Zöldhullám
Eurázsiai hód – A monogám ökoszisztéma-mérnök
(Írta: Nagy Loránd István

A Kárpát-medencében hajdanán általánosan elterjedt volt, a vadászat azonban hanyatlásba döntötte a fajt. Utolsó példányát az 1860-as években látták. A WWF Magyarország 1996 és 2008 között egy nagyszabású visszatelepítési program keretében mintegy 230 eurázsiai hódot engedett szabadon hazánk különböző területein. Egyedszámuk mára meghaladta az ezret, állományaik pedig folyamatosan erősödnek.