Messzelátó
A Strázsa-hegy szőlőskertjeinek kilátója
(Írta: Gulyás Attila)
Monor különleges szőlőhegye alig emelkedik ki a környezetéből, mégis akár a legek dombjának is nevezhetnénk, ha ilyen ambíciókkal keresnénk úti célt. Az alig 190 méteres tengerszint feletti magasságú „hegy” nem csak az Északi-középhegység legdélibb csúcsa, de itt található Közép-Európa egyik legnagyobb pincefaluja is.

Jelvényvadász
Vártúrák a Mecsekben
(Írta: Lánczi Péter)
A Dunántúl déli részén emelkedő Mecsek több szempontból is kiváló túraterep. A tájképi, geológiai, természeti értékekben egyaránt gazdag hegység bőven tartogat látványos történelmi emlékeket is, amelyeket egy kirándulás során vétek lenne kihagyni.

Rejtett Kincseink
Csodák a középhegység hátsó udvarában
(Írta: Bába Imre)
Hogyan került szén a vulkánok közé? Mi köze a magyarországi egyházszervezetnek a nógrádi népviselethez? És nem utolsósorban: mit keresett Collín és Rajmán Kazáron? Többdimenziós túra Nógrádban.

Mesél a Térkép
Sziklás múltidézés és egyedi táj Dunaalmás határában
(Írta: Lánczi Péter)
Miközben a Gerecse térképén legeltetjük a szemünket, a hegység nyugati peremét szemlélve viszonylag kis területen érdekes földrajzi nevek bukkannak fel. Vajon honnan kapta a nevét a Kőpite-hegy és az Ördögkéz-szikla? Valóban szép a kilátás a Les-hegyen? Honnan hová vezet a római út, mi köti össze ezeket a helyszíneket?

Erdőmánia
Erdők itthon és a nagyvilágban
(Írta: Szauer Melinda, Lomniczi Gergely)
Az erdők a természetjárás egyik legfontosabb helyszínét jelentik. Túráink során változatos erdőképekkel találkozunk, és akaratlanul is összehasonlítjuk őket, mérlegeljük állapotukat. De hogyan is állunk nemzetközi összevetésben? Az áprilisi Föld Napja alkalmából kitekintünk a világ és Európa erdeire, hogy pontosabban tudjuk értékelni hazai faállományaink helyzetét.

Tudástár
Tanácsok és tippek terepezőknek
(Írta: Lánczi Péter)
Neked mi van a hátizsákodban? Hogyan készülsz egy túrára? Tudod, mivel előzd meg a terepen a kényelmetlenséget és a bajt? Összeszedtünk néhány tanácsot, amelyek kezdőknek és haladóknak egyaránt fontosak lehetnek.

Gasztro
Pitypangos tavasz – Kesernyés gyomnövényből szupertáplálék?
(Írta: Dénes Andrea)
Több országban a mai napig gyűjtik levélzöldségként, és tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy csak a boszorkánnyá válás útján már elindult idősebb asszonyok teszik ezt. Kicsik és nagyok rajzanak ki tavasszal a szabadba, hogy térden csúszva begyűjtsék egy-két finom, hagyományos fogás alapanyagát, a pitypangleveleket.

Zöldhullám
Kaszpi haragossikló – Elszigeteltségben és végveszélyben
(Írta: Nagy Loránd István)
Országunk legnagyobb termetű kígyójának jövője kockán forog, hiszen az alapvetően mediterrán, szubmediterrán elterjedésű, zavarásra érzékeny faj egymástól erősen elszigetelt, kis egyedszámú hazai populációi roppant sérülékenyek. Szerencsésnek mondhatja magát az, akinek sikerül megpillantania a telelőhelyéről március végén, április elején előmerészkedő kaszpi haragossiklót, amint éppen köveken napozik vagy ágakon tekergőzik.