Megjelent július-augusztusi számunk
2021/6
Megjelent július-augusztusi számunk

Tudtad-e
(Írta: Nagy Loránd István)
Alföldi gyorstalpaló: szikesedés, tévhitek Magyarország legalacsonyabb és legmélyebb pontjáról, valamint földrajzi közepéről, hazánk legnagyobb kurgánja és a Kilenclyukú híd különlegesség.
TOP 10
Alföldi kuriózumok
Az Alföld minden, csak nem unalmas! Válogatás a szerkesztőség kedvenc, ugyanakkor adott esetben kevésbé ismert alföldi látnivalóiból. A sivatagtól a pusztán és a lápon át a szellemi örökségig és az egyedi kulturális attrakciókig.
Zöldhullám

Ízletes vargánya: csemege a lábunk előtt
(Írta: Nagy Loránd István)
Savanyú talajú erdőségekben június és október között bukkanhatunk rá hazánk gombavilágának egyik legpompásabb képviselőjére, pontosabban tekintélyes méretű termőtesteire, amelyekből némi kreativitással gasztronómiai különlegességek egész sora készíthető.
Az Erdész Válaszol

A kérdés: „Túráim során arra lettem figyelmes, hogy az Alföldön leginkább telepített erdők vannak. Ugyan mindenhol mondják, hogy az erdő milyen fontos a légköri szén-dioxid megkötése szempontjából, ráadásul nemcsak a meglévő erdőket lenne muszáj megtartani, hanem minél többet telepíteni is kellene ebből a célból. Azt is olvastam mostanában egy kutatás kapcsán, hogy az Alföld egyes helyein az erdőtelepítés nem biztos, hogy eléri célját, mert túl sok vizet vesznek fel a fák a talajból, ezzel pedig végeredményben a tágabb környék kiszáradásához járulnak hozzá.”
S aki válaszolt: Lomniczi Gergely, erdőmérnök
Tudástár

Nagy alföldi tómustra
(Írta: Veres Zsolt)
Az Alföld végtelen rónaságán kalandozunk egyet, csoportosítjuk a különféle tómedreket kialakulásuk, azaz genetikájuk szerint, de túrát és strandot is ajánlunk. Kalandra fel, fedezzük fel az Alföld csillogó vizű tavait!
Jelvényvadász

Két keréken Békés megyében
(Írta: Lánczi Péter)
Az Alföldről legtöbbünknek elsőre Petőfi sorai ugranak be, de ennek a tájnak a hangulatát nem lehet csupán egy képbe belefoglalni. Egyrészt azért, mert a híres puszta idilljén túl akad itt másféle miliő is, egyedi értékekből pedig csak Békés megyében rengeteget találunk. Jelvényszerző túrákat bemutató rovatunkban most rendhagyó módon nyeregbe pattanunk, hogy két keréken járjuk be ezt a sokszínű vidéket.Erdőmánia
Az erdész láthatatlan munkája

(Írta: Szauer Melinda, Lomniczi Gergely)
Az erdők kezelésével kapcsolatos egyik legszembetűnőbb tevékenység a télen végzett fakitermelés, pedig az igazi, nagy hozzáértést követelő szakmai munka a nyári időszakban zajlik. Ilyenkor az erdő kezelői alapos mérlegelés során kiválogatják az erdőtársulás legértékesebb fáit, illetve megtervezik az érdekükben végzett munkákat. Az erdészek láthatatlan tevékenységéről csak színes pöttyök, festett jelek árulkodnak a fák törzsén. De miért jelölik meg a fákat, és milyen szempontok figyelembevétele szükséges az egészséges, szemet gyönyörködtető erdők fenntartásához?
Rejtett Kincseink

Kis-Hortobágy – az ismeretlen puszta
(Írta: Szigeti Ferenc Albert)
Ősi táj képe bontakozik ki szemünk előtt: a rozoga gémeskút mögött a Bükk párállik a távolban, fekete gólya ereszkedik a puszta fölé, a Csincse morotvája fölött fattyúszerkő lejti táncát, a nádasból guvat visít, odébb darvak krúgatnak, a holtág kanyarjában pedig a Fehérló-tanya bronzkori telepe rejtőzik. Aztán a puszta kék ékköve, a szalakóta is feltűnik.
Túrakártya

(Írta: Dömsödi Áron)
Két rendhagyó kerékpártúra az Alföld peremén. A sülysápi amatőr csillagászok egyesületének találmánya a Naprendszer-túra, amely az útvonalon a Napot szimbolizáló csillagvizsgálójuktól indulva mutatja be az égitesteket, illetve a környező tájat. A másik túrán a hazai Duna-szakasz egyik legösszetettebb élőhelyét fedezzük fel kerékpáron. Szekszárdról a girbegurba holtágak világába, a Gemenci-erdő hatalmas rengetegébe tartunk: kisvasútvonal mentén, gáton és buja erdők útjain tekerünk.