Megjelent júliusi-augusztusi számunk
2018/7-8
Megjelent júliusi-augusztusi számunk

Körkép
Outdoor komfort erdőn-mezőn – Kempingbútorok
(Írta: Nagy Loránd István)

Nem szólhat mindig minden a teljesítményhajhászásról, a határok feszegetéséről, a kilométer-gyűjtögetésről – néha egyszerűen ki kell kapcsolni, el kell lazulni, élvezni kell, hogy vagyunk. Ha ezt a természetben tehetjük meg, egy lépéssel közelebb kerültünk a boldogsághoz. Összeállításunkban sokféle ülőalkalmatosságot és asztalt találtok egy-két kényelemfokozó kiegészítő társaságában, amelyek közül a vékonyabb pénztárcájúak és a prémiumkategória hívei is megtalálhatják a szívüknek legkedvesebb darabokat.

Messzelátó
Pannonhalmi látkép – Lombkorona-tanösvény a főapátság közelében
(Írta: Turista Magazin)

Megnéztük, milyen a kilátás a márciusban átadott lombkorona-tanösvényéről, amelyet a Pannonhalma bencés főapátságát övező parkerdőben, azon belül is a Szent Márton-hegyen építettek fel a 2015-ben felavatott Boldog Mór-kilátó mellé.

A Hónap Turistaháza
Mocsárciprusok birodalmában – A Tiszaigari Arborétum kulcsosháza
(Írta: Nagy Loránd István)

A Közép-Tisza-vidék egyik legismertebb és legnépszerűbb turisztikai desztinációja a Tisza-tó, ehhez nem fér kétség, mi ugyanakkor mégsem a madárparadicsom közvetlen közelében, hanem Tiszaigar csodálatos arborétumának szívében találtuk meg szálláshely-látogatós rovatunk legújabb kiszemeltjét. Egy éjszaka erejéig a kulcsosház mellett egy teljes gyűjteményes kert is csak a miénk volt.

Jelvényvadász
Balaton-felvidéki Kéktúra
(Írta: Lánczi Péter)

Egy vérbeli túrázó a Balatonra is más szemmel tekint, mint a legtöbb kikapcsolódásra vágyó turista. A tó északi partszakasza nem csupán strandjaival, híres borvidékeivel és gasztronómiai kínálatával csábítja a táj szerelmeseit, turistaútjaival kevésbé ismert, ugyanakkor varázslatos helyszínekre is elkalauzol. Hogy erről meggyőződjünk, mi is végigjártuk a Balaton saját kék útját, amely száz kilométeren keresztül tárta fel előttünk a környék izgalmas látnivalóit és páratlan természeti kincseit.

História
Idő ostromolta várfalak Torna felett
(Írta: Joó Annamária)

Aki szereti a különleges hangulatú várromokat, annak a szlovákiai Torna várát érdemes felkeresnie. A magyar–szlovák határtól mindössze négy kilométerre, Torna községtől északi irányban, immár 700 éve dacol az idővel egy mészkőhegy kúpján. Ha felkapaszkodunk a gerincen, tekintélyes méretű falmaradványokat és gyönyörű körpanorámát kapunk kárpótlásul fáradozásainkért.

Tudástár
Kalandozz legálisan! – Természetjárás jogszabályi tükörben – 1. rész
(Írta: Nagy Loránd István)

Outdoor ténykedéseink során jó eséllyel megfordulunk erdőn-mezőn, tavak és folyók partján, látunk mindenféle hívogató növényt, étvágygerjesztő gombát, olykor pedig hullatott agancsra vagy madártojásra bukkanunk. Szívesen ülünk körül tábortüzet, állítunk sátrat, iszunk forrásvizet, merészkedünk be barlangokba, máskor meg egyszerűen jólesik a járt utat a járatlanért elhagyni. Nincs ebben semmi extra, viszont erősen ajánlott betartani azokat a játékszabályokat, amelyek mindannyiunkra nézve kötelező érvényűek.

Gasztro
Erdei gyümölcsözön
(Írta: Dénes Andrea, Tóth Judit)

Nyáron a természet számos finomságot kínál, közönséges, de ehető gyomnövényeket, népszerű vadon termő gyümölcsöket, és több olyan növény is most érleli termését, amely mára már megritkult, védelemre szorul, ugyanakkor régen kedvelt eledelnek számított.

Zöldhullám
A pusztapárti parti madár – Ugartyúk
(Írta: Nagy Loránd István)

Madárfaunánk egyik különleges, ritkán megpillantható képviselője a rejtőszínű tollruhát viselő, zsákmányait igen sajátos mozgással üldöző ugartyúk, amely nem is olyan rég még a Dunántúl rendszeres fészkelői közé tartozott, már azonban már csak a két nagy folyamunk közén és a Tiszántúlon költ.