Top 10
Terepi erőpróbák küzdőknek.

Összeszedtünk tavaszra pár extrémnek és kimondottan brutálisnak mondható hazai jelvényszerző túrát.

História
Középkori időutazás a siklósi várban

Ebben a várban tényleg minden van, a kínzókamrától a középkori kiállításon keresztül a bormúzeumig.

Mesél a Térkép
Ősbuda – Mítosz és tudomány találkozása
(Írta: Lánczi Péter)

Titkos helyek, rejtélyes romok, történelmi tények a Pilisben.

Körkép
Úszd meg szárazon!
(Írta: Nagy Loránd István)

A tavasz közeledtével napról napra nagyobb az esélye annak, hogy alaposan elázzunk outdoor vagy mindennapi ténykedéseink során. Ebből az okból kifolyólag egy klassz kis „nedvességkirekesztős” repertoárral készültünk ebben a hónapban, de válogatásunkat nem szerettük volna csak a héjruházati termékekre korlátozni. Valami színesebbre gondoltunk. Mutatjuk.

Messzelátó
Disznó-kő-kilátó – A mádi panorámafilagória
(Írta: Nagy Loránd István)

A Tokaj–Zempléni-hegyvidék részét képező Hegyalja kistáj délnyugati csücskében bújik meg Mád község. A közelében, a Disznó-kő tőszomszédságában egy minikilátó várja a tokaj-hegyaljai panorámára szomjas látogatókat. Megnéztük.

A Hónap Turistaháza
Gunyakúti kulcsosház – Nomád romantika csobogással
(Írta: Nagy Loránd István)

A Zempléni-hegység hazánk egyik legvadregényesebb, természeti és kulturális látnivalókban egyaránt bővelkedő területe, egyben az Észak-magyarországi-középhegység legkeletibb tagja. Kiterjedéséből fakadóan felfedezése nem egy-két napos mutatvány, ám ha jó helyre látogatunk el, még ilyen kevéske idő is elég lehet ahhoz, hogy magunkba szívjuk e megannyi élménnyel kecsegtető vidék esszenciáját. Mi három teljes napot pörgettünk ki magunknak az időelosztó szerencsekeréken, és Telkibánya felé vettük az irányt.

Ti Írtátok
Ócsa mindenkor – A Turjánvidék természeti szépségei
(Írta: Németh Imre)

Most nem a Budapesthez közeli településről, nem is a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság méltán népszerű látogatóközpontjáról, hanem elsősorban a teljes Ócsai Tájvédelmi Körzetről kívánok áradozni – természetbarát szemmel.

Interjú
7 kontinens 7 csúcsán – „Minden hegy a következőre készített fel”
(Írta: Joó Annamária)

Németh Alexandra 2018-ban, első magyarként teljesítette a Seven Summits („Hét hegycsúcs”) kihívásait, azaz feljutott hét kontinens legmagasabb pontjára, és nem mellesleg második magyar nőként állhatott a Mount Everest tetején. A Turista Magazinnak mesélt arról, milyen a csúcson lenni, hogyan zajlik a felkészülés egy expedícióra, honnan fakad a hegyek iránti szenvedélye.

Városi Séta
Szekszárd – Dombokon innen, folyón túl
(Írta: Tóth Judit)

Szekszárd az ország legkisebb lélekszámú megyeszékhelye, ehhez mérten a belvárosa sem túl nagy, viszont tele van érdekes látnivalókkal. Szinte minden épületnél hosszasan el lehet időzni. Vagy azért, mert szép, vagy azért, mert érdekes története van, de leginkább mindkettő együtt.

Vadonelsősegély
Rendszerszemlélet vészhelyzetben
(Írta: Magyar Tapasztalati Tanulás Alapítvány)

Ahogy az előző számban megjelent cikkben is említettük, az elsősegélynyújtáskor nagyon fontos, hogy egyfajta rendszerszemlélettel gondolkodjunk. Tehát tudjuk, hogy honnan indulunk (mi történt, mi van a sérülttel/beteggel), hova tartunk (mi a célunk a sérülttel/beteggel, mit fogunk vele tenni), illetve hogy ehhez az „úthoz” mire lesz szükségünk.

Tudástár
Közösség rajzolta világ – Így működik az OpenStreetMap
(Írta: Lévai Zsuzsa)

Képzeljünk el egy olyan vállalkozást, amelynek több millió alkalmazottja van a világban, de nincs főnökük, és pénzt sem kapnak a munkájukért. Önként, szabad idejükben dolgoznak, hogy létrehozzanak egy olyan terméket, amelyet világszerte használnak a hobbitúrázóktól a legnagyobb nemzetközi portálokig. Ismerkedjünk meg közelebbről a térképek Wikipédiájaként is emlegetett OpenStreetMappel.

Tudástár
Turistajelzések Magyarországon
(Írta: Lánczi Péter, Németh Csaba)

Ki ne látott volna már turistajelzést, fák törzsére, sziklára vagy oszlopra festett, színes sávokat és alakzatokat? A terepi navigálójeleket a legtöbben magabiztosan követjük, azonban még a tapasztalt túrázók között is előfordul, hogy nem tudnak mindent a jelzések pontos üzenetéről. Összeszedtünk pár dolgot a színek és a formák jelentéséről, valamint arról, hogy miként kerülnek az erdőbe ezek a jelzések.

Gasztro
Tavaszköszöntő vadzöldségek
(Írta: Dénes Andrea)

Tél végén szervezetünknek már nagy szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra, amelyeket például vad levélzöldségekkel és hajtásokkal pótolhatunk. Ezeket akár salátaként, levesként, főzelékként vagy hidegen készített, tavaszi zöld szószként is fogyaszthatjuk.

Zöldhullám
Kis rókalepke – A színpompás csalánfüggő
(Írta: Nagy Loránd István)

Márciusban már javában éledezik a természet, s ha szerencsések vagyunk, gazdag lepkefaunánk legkorábban felbukkanó képviselőinek egyik legszebbikével is találkozhatunk. Az imágókként, azaz kifejlett egyedekként áttelelt kis rókalepkéket könnyű felismerni, kertünkbe csalogatásukhoz pedig akár pár tő ki nem gyomlált csalán is elegendő lehet.