Megjelent októberi számunk
2017/10
Megjelent októberi számunk

História
Régi pompájában tündökölhet a Kinizsi-vár
(Írta: Nógrádi Attila)

Aki már utazott a Tapolcát és Veszprémet összekötő 77-es főúton, az bizonyára észrevett Nagyvázsonynál egy házak közül kimagasló vártornyot. Ha vesszük a fáradságot, és betérünk a faluba, a Dunántúl legépebben fennmaradt várának tetejére mászhatunk fel.

Két Keréken
Önfeledt gurulás a Júliai-Alpokban
Tucatnyi kilométeren keresztül magashegységi környezetben suhanni egy tökéletesen kiépített bringaúton – a felejthetetlen élmény szinonimája. A Tarvisio–Udine-kerékpárút azonban még ilyen minőségében is teljesen egyedi, hiszen körülbelül az út felét egy hajdani vasútvonal helyén tehetjük meg, hidakon, alagutakban és bevágásokban tekerve.

Kitekintő
Bevezetés az Alpok világába – A Schneeberg ösvényein
(Írta: Dömsödi Áron)

Alig kell átlépnünk a nyugati határt, és a Schneeberg tetejéről még javában látszik az itthonról jól ismert, sík terep. Felkapaszkodhatunk egy helyenként dróttal biztosított sziklaösvényen, gerinctúrázhatunk egy rövidet, mielőtt egy alpesi hangulatú menedékház matracszállásán alszunk, végül leereszkedhetünk egy kapaszkodókkal és létrákkal biztosított, vad mészkőszurdok mélyére.

Terepfutás
UTMB és ami a négy betű mögött van
(Írta: Németh Csaba)

Idén immár tizenötödik alkalommal rendezték meg az Ultra-Trail du Mont-Blanc nevű ultraterepfutó versenyt, amely már indulása után fénylő üstökösként tűnt fel a terepfutás égboltján. Persze nem nevezhetjük teljesen koromsötétnek azt az eget, hiszen rendeztek terepfutó eseményeket szerte a világban, ám azok népszerűsége, fejlődésük üteme meg sem közelítette az UTMB-ét.

A Hónap Turistaháza
Galya apartmanház – Új játékos a Magas-Mátrában
(Írta: Nagy Loránd István)

Két évvel ezelőtt egy különös megjelenésű, bivakszállásként is használható kilátó, valamint egy építészeti és konceptuális szempontból egyaránt izgalmas turistacentrum nyitotta meg a kapuit Galyatetőn. Az idei év szeptemberében egy merőben más vendégkört megcélzó szálláshellyel, egy igen magas minőségi szintet képviselő apartmanházzal bővült a repertoár hazánk harmadik legmagasabb csúcsának tőszomszédságában. Megnéztük.

Ti Írtátok
Rákóczi földjén, a Zemplén gerincén – Regéctől Füzérig a Rákóczi-túrán
Az ország északkeleti szegletében méltóságteljesen emelkedő, tekintélyt parancsoló nyugati vonulataival titkait féltve őrző Zempléni-hegység a Pilistől a Hargitáig nyúló belső Kárpát-koszorú legkeletibb magyarországi tagja.

Kitekintő
Túra a Fogarasi-havasok főgerincén – II. rész
(Írta: Kovács „Toronyiránt” István)

Barátaimmal az idei év nagy kihívásának a Fogarasi-havasok főgerincén haladó turistaút végigjárását választottuk. A szervezést már februárban elkezdtük, és úgy terveztük, hogy hat nap alatt teljesítjük a 91 kilométeres, mintegy 6500 méternyi szintemelkedéssel járó túrát.


Interjú
21. századi tündérkonyha – Ehető, vadon termő növények a tányéron
(Szöveg: Tóth Judit)

A természetben fellelhető zöldségek és gyümölcsök remek kiegészítői lehetnek táplálkozásunknak. Ha tudjuk, miként használjuk megfelelően azokat.

Nemzeti Parkjaink
A mecseki barlangoktól a zselici csillagokig – Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
(Szöveg: Tóth Judit)

Szarvasbőgés Gemencen, túra a medvehagymától illatozó Mecsekben, éjszakai séta a káprázatos zselici ég alatt, nárcisztenger Babócsán, kenutúra a Dráván, egy múzeum, amelyben minden a fehér gólyáról szól. Ez csak néhány program és látnivaló a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kínálatából, de talán ennyiből is kiderül, hogy aki idejön, az biztosan nem fog unatkozni.

Zöldhullám
Császármadár – A nyugalompárti rejtőzködő
(Írta: Nagy Loránd István)

Középhegységi erdőtársulásaink egyik legritkábban megpillantható, napjainkra már csak maréknyi, erősen izolált foltban fennmaradt lakója a császármadár, amely költőterületét még a legzordabb időkben sem hagyja el. Területhűsége azonban korántsem garantálja fennmaradását, állományai ugyanis évről évre csökkennek.