Megjelent októberi számunk
2017/10
Megjelent októberi számunk

Terepfutás
UTMB és ami a négy betű mögött van
(Írta: Németh Csaba)
Idén immár tizenötödik alkalommal rendezték meg az Ultra-Trail du Mont-Blanc nevű ultraterepfutó versenyt, amely már indulása után fénylő üstökösként tűnt fel a terepfutás égboltján. Persze nem nevezhetjük teljesen koromsötétnek azt az eget, hiszen rendeztek terepfutó eseményeket szerte a világban, ám azok népszerűsége, fejlődésük üteme meg sem közelítette az UTMB-ét.


A Hónap Turistaháza
Galya apartmanház – Új játékos a Magas-Mátrában
(Írta: Nagy Loránd István)
Két évvel ezelőtt egy különös megjelenésű, bivakszállásként is használható kilátó, valamint egy építészeti és konceptuális szempontból egyaránt izgalmas turistacentrum nyitotta meg a kapuit Galyatetőn. Az idei év szeptemberében egy merőben más vendégkört megcélzó szálláshellyel, egy igen magas minőségi szintet képviselő apartmanházzal bővült a repertoár hazánk harmadik legmagasabb csúcsának tőszomszédságában. Megnéztük.

Ti Írtátok
Rákóczi földjén, a Zemplén gerincén – Regéctől Füzérig a Rákóczi-túrán
Az ország északkeleti szegletében méltóságteljesen emelkedő, tekintélyt parancsoló nyugati vonulataival titkait féltve őrző Zempléni-hegység a Pilistől a Hargitáig nyúló belső Kárpát-koszorú legkeletibb magyarországi tagja.

Kitekintő
Túra a Fogarasi-havasok főgerincén – II. rész
(Írta: Kovács „Toronyiránt” István)
Barátaimmal az idei év nagy kihívásának a Fogarasi-havasok főgerincén haladó turistaút végigjárását választottuk. A szervezést már februárban elkezdtük, és úgy terveztük, hogy hat nap alatt teljesítjük a 91 kilométeres, mintegy 6500 méternyi szintemelkedéssel járó túrát.


Interjú
21. századi tündérkonyha – Ehető, vadon termő növények a tányéron
(Szöveg: Tóth Judit)
A természetben fellelhető zöldségek és gyümölcsök remek kiegészítői lehetnek táplálkozásunknak. Ha tudjuk, miként használjuk megfelelően azokat.

Nemzeti Parkjaink
A mecseki barlangoktól a zselici csillagokig – Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
(Szöveg: Tóth Judit)
Szarvasbőgés Gemencen, túra a medvehagymától illatozó Mecsekben, éjszakai séta a káprázatos zselici ég alatt, nárcisztenger Babócsán, kenutúra a Dráván, egy múzeum, amelyben minden a fehér gólyáról szól. Ez csak néhány program és látnivaló a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kínálatából, de talán ennyiből is kiderül, hogy aki idejön, az biztosan nem fog unatkozni.

Zöldhullám
Császármadár – A nyugalompárti rejtőzködő
(Írta: Nagy Loránd István)
Középhegységi erdőtársulásaink egyik legritkábban megpillantható, napjainkra már csak maréknyi, erősen izolált foltban fennmaradt lakója a császármadár, amely költőterületét még a legzordabb időkben sem hagyja el. Területhűsége azonban korántsem garantálja fennmaradását, állományai ugyanis évről évre csökkennek.