Megjelent októberi számunk
2020/10
Megjelent októberi számunk

Messzelátó
Várak között a Bakony peremén – Az uzsai Kecskevár-kilátó
(Írta: Gulyás Attila)
Az ország felfedezésének talán egyik legizgalmasabb része, amikor az ember olyan vidéken találkozik meglepetéssel, amelyet korábban már (szinte) minden irányból körbejárt. A Bakony nyugati szeglete például nem kisebb látványosságokkal büszkélkedhet, mint a tanúhegyekkel díszített Tapolcai-medence, a sasbércek sorozata alkotta Keszthelyi-fennsík vagy éppen Sümeg városa, közepén a pompás várral. Az Országos Kéktúra az említett attrakciók mellett a Tátika-csoportot is érinti, a szépen csengő nevű kistáj keleti határán fekvő Uzsát azonban elkerüli. Pedig a község védett csarabosa mellett van itt még valami, amiért nagyon is érdemes útra kelni.


Jelvényvadász
A Dél-Dunántúl piros útján
(Írta: Lánczi Péter)
Bejárjuk Tolnát és Baranyát, a Somogy dimbes-dombos tájait, megismerjük a Szekszárdi-dombság löszhátait, a Mecsek változatos értékeit és a lankák közé zárt Zselic egyedi hangulatát. A Balaton partján véget érő piros út nem rövid, de nem is kell feltétlenül egyben végigjárnunk.


Kötött Pálya
Utazás az Alföld hegycsúcsaihoz
(Írta: Gulyás Attila)
Másfél éven át tartó munka után új pályán, felújított járművekkel indult újra a Zsuzsi Erdei Vasút, hazánk legrégebbi kisvasútja. A debreceni Ruyter utcából az erdős puszták parkerdejéig zakatoló járatokon novemberig még minden hétvégén utazhatunk.


Interjú
Kerékpárral Dardzsilingig – Kőrösi Csoma Sándor nyomában
(Írta: Németh Mónika)
Zichó Viktor 2019 augusztusában indult útnak fekvőbiciklijével, hogy Kőrösi Csoma Sándor emléke előtt tisztelegjen. Nem kisebb célt álmodott magának, mint a 19. századi utazó Északkelet-Indiában, Dardzsilingben található sírja. Az út elején, az erdélyi Csomakőrösön, Kőrösi Csoma szülőfalujában vette magához azokat a nemzeti színű szalagokat és csomakőrösi diókat, amelyeket 11 hónappal és 13 000 km-rel később helyezett el a tibeti–angol szótár megalkotójának síremlékén.


Két Keréken
Bringával a Börzsöny körül
(Írta: Abelovszky Tamás)
A Börzsöny Ring elnevezésű teljesítménytúrát hagyományőrző jelleggel tavaly októberben rendezték meg első alkalommal. A 90 kilométer hosszú túraútvonal a Börzsöny lábának legszebb részein vezet végig, érintve a Dunakanyar festői szakaszait, a méltán népszerű Királyrétet és a nógrádi várat, valamint a talán kevésbé ismert északi és nyugati hegylábi részeket is.


Erdőmánia
Észrevétlen gazdálkodás az örökerdőkben
Bakancsos turistaként mind többször tűnhet fel, hogy az egyforma fákból álló, egyöntetű erdőkép helyett nehezebben átlátható, akár bozótosnak tűnő, de élettel telibb erdő vesz minket körül. Ezúttal annak jártunk utána, hogy a megszokott erdőgazdálkodás helyett miként „jött divatba” az örökerdő.


Ökotúra
Egy nap a madárparadicsomban
(Írta: Tóth Judit)
A hortobágyi halastórendszer Közép-Európa egyik legfontosabb vízimadár-élőhelyének számít. Egy itteni madarásztúra kiváló alkalom arra, hogy kezdőként, szakavatott kísérő segítségével ismerkedjünk a madarakkal, de aki önállóan járja be a környéket, vagy csak kiül egy madárlesre, hogy onnan nézelődjön távcsövével, az is sok-sok élménnyel fog gazdagodni.


Gasztro
Savanyú, apró, mégis csodás – A vadalma
(Írta: Dénes Andrea)
A vadon növő almafák közül a pici, legfeljebb nagyobbacska dió méretű, októberre már sárgára érő termésű az igazi vadalma. Nem túl feltűnő fa, gyakran csak a lehullott termése hívhatja fel rá a figyelmünket. A vadak szívesen fogyasztják, de a konyhánkba már elég régóta alig kerül be. Nem volt ez mindig így, hiszen egykoron sokfelé és nagy mennyiségben felhasznált, igen zamatos gyümölcs volt.


Zöldhullám
Közönséges vakond – Megosztó személyiség
(Írta: Nagy Loránd István)
Zdeněk Miler Kisvakondját mindenki ismeri, és bár a méltán népszerű rajzfilmsorozat főszereplőjét lehetetlen nem szeretni, hús-vér megfelelőjének már vegyesebb fogadtatás jutott ki. Legfőképpen azért, mert rendületlenül túr, a kerteket, parkokat és mezőgazdasági területeket is látványosan pettyező földkupacai miatt pedig rossz a renoméja az ingatlantulajdonosok és a gazdálkodók szemében. Pedig nem akar ő rosszat, csak egyszerűen nem tud kivetkőzni a bőréből.