MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.02.05. 14:24,   Szöveg: Termeszetfilm.hu, MME, TM,   Fotó: aeon.co, wikipedia

Az élet csodája hat percben – Lenyűgöző timelapse videó

Elképesztő látvány, ahogy a szemünk láttára egyetlen sejtből kopoltyús lárvává fejlődik egy alpesi gőte. A holland rendező 6 perces videóját az aeon.co-n lehet megnézni. Természetfilmes gyöngyszem.

A Közép- és Dél-Európában honos alpesi gőte (Triturus alpestris) egyedfejlődésének kezdeti szakaszát örökítette meg Jan van IJken holland rendező egy hatperces timelapse videóban, amelyet a termeszetfilm.hu szúrt ki, majd osztott meg a Facebook-oldalán.

 

Fotó: aeon.co

 

Az aeon.co oldalán található videón mikroszkopikus közelségből láthatjuk, hogy egyetlen megtermékenyített petesejtből miként fejlődik ki a kopoltyús lárva. Az élet csodája elevenedik meg előttünk, hat percbe sűrítve.

 

Fotó: wikipedia

 

Az alpesi gőte leginkább a környező országok magashegységeiben, az alpesi országokban és a Kárpátokban gyakori faj. Hazai előfordulása a Bakonyból, a Bükkből, a Mátrából és a Zempléni-hegységből ismert. Általában március végén, április első felében bújik elő telelőhelyéről, és szinte azonnal a petézőhelyre vonul. Nászidőszakban tiszta vizű hegyi patakokban, forrásokban, ciszternákban, kiöntésekben vagy keréknyomokban kialakult tócsákban él. A párzást és peterakást követően a kifejlett állatok elhagyják a vizet. A szárazföldön kidőlt fák, kövek, moha, avar alatt tanyáznak – írja az MME az oldalán. Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100 000 Ft egyedenként.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Gombás videóért van oda az internet népe

Így virágoznak ki pár másodperc alatt az orchideák – videók
 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. augusztus
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...