MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.06.12. 11:02,   Szöveg: Időkép,   Fotó: Adobe Stock

Berobbant a kánikula: hőségriasztás vasárnap éjfélig

Június 12-től a legmagasabb fokú hőségriasztás lépett érvénybe, hétvégén még igazi strandidő lesz, enyhülés leghamarabb hétfő környékén várható.

Amikor a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27°C-ot, hőségriasztást rendelnek el. Idén ez most következett be először, ráadásul június 13-tól (csütörtöktől) egyre nő a hőmérséklet.

 

Fotó: Adobe Stock


„A mostani forró időszakot egy Nyugat-Európában örvénylő ciklonrendszernek köszönhetjük, mely az óra járásával ellentétes irányú forgása miatt a tőle keletre eső területeken, így Magyarországon is déli áramlást hoz, afrikai eredetű forró levegővel elárasztva a térséget” – olvasható az Időképen. Még nehéz előre jelezni a várható időjárást, de a ciklon nagy valószínűséggel csak hétvége után hagyja el a térséget, tehát leghamarabb vasárnap-hétfő környékén lesz enyhülés.


Ne feledkezzünk el róla, hogy a kánikula megviseli a szervezetet: igyunk sok folyadékot (ne alkoholt), és lehetőleg kerüljük a nehéz, zsíros ételeket. Délelőtt 10 és délután 16 óra között országszerte nagyon erős lesz UV-sugárzás, ezért ajánlott közvetlen napfény kerülése, illetve a kalap, sapka, napszemüveg viselése és a magas faktorszámú napvédő krém – hívja fel a figyelmet az Időkép

 

Kapcsolódó cikkeink:

Megvolt az év első tornádója Debrecen mellett

Így hömpölygött a víz Dédestapolcsány utcáin

Vörös lidércet fotóztak a hétvégén

Májusi tél köszöntött Európára


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...