MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2016.06.01. 16:03,   Szöveg: kmnp.hu/TM,   Fotó: Dr. Pigniczki Csaba/KNPI

Flamingó tévedt a Kiskunságra

A rózsás flamingót Szabadszállás határában pillantotta meg először a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa. A madár valószínűleg nem állatkertből szökött el, a Földközi-tenger felől érkezhetett.

Az idősebbnek tűnő egyedet dr. Pigniczki Csaba természetvédelmi őrkerület-vezető fedezte fel a Zab-széken május 24-én. A madár egykedvűen álldogált a sekély, szikes vízben, majd szárnyra kapott, és északnak repült. Ezután látták leereszkedni a Kis-réten, ahol újra meg is találták: eleinte itt is álldogált, majd lassan lépkedve, csőrét a vízbe mártva táplálkozni kezdett. Két nap múlva ismét sikerült megfigyelni a flamingót táplálkozás közben. Éjszakázni ekkor megint a Zab-széket kereste fel.

 

Fotó: Dr. Pigniczki Csaba/KNPI


A Földközi-tenger vidékén egyre több flamingó él, számuk itt összességében a százezres nagyságrendet is elérheti – olvasható a nemzetipark-igazgatóság weboldalán. Hosszú életű madarak, túlélési mutatójuk jellemzően magas, így ha egy-egy évben kimarad a költés, az nem jelent különösebb problémát az egyed szempontjából, hiszen a következő években jó eséllyel tovább tudja örökíteni a génállományát.


A nemzetipark-igazgatóság munkatársai úgy vélik, a Kiskunságban észlelt madár valószínűleg vad eredetű, feltehetően a Földközi-tenger felől kóborolt el. Ezt támasztja alá az is, hogy a mozgásra aktívan figyelt, oldalazva távolodott a vélt veszélyforrástól, továbbá amikor a többi madár felrepült, szintén aktívan figyelt, sőt, maga is szárnyra kelt.


A szikes vizek megjelenésükben és karakterükben emlékeztetnek azokra a sós tavakra és tengerparti lagúnákra, ahol a faj egyedei rendszeresen és nagy tömegben fordulnak elő, akár mint fészkelő madarak. A flamingók jellemzően planktonikus algákkal, zooplanktonnal táplálkoznak, amit speciális csőrük segítségével szűrnek ki a vízből.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Pocsolyába borulva találtak rá a webkamerás sas tetemére

Idén is a békászó sasoké a Senki szigete

Több mint kétszázezer madarat gyűrűztek meg tavaly

Egyre több a nyári lúd Cserebökényben


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. január
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...