MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.08.29. 11:45,   Szöveg: MME,   Fotó: Kalocsa Béla / MME, 123rf.com

Gibraltár felé tart Mária, a darázsölyv

Augusztus 29-én lépte át a francia-spanyol határt a műholdas jeladóval felszerelt madár. A magyarországi darázsölyvek közül ő a második, akinek az útját nyomon követik a szakemberek.

A tojó a befogás napja (augusztus 9.) miatt kapta a nevét. Ekkor szerelték fel jeladóval, és ezután még három napig ezen a helyen, Baja térségében tartózkodott, majd egy hetet a Mecsekben töltött. 21-én innen indult el, aztán nyugat-délnyugati irányban haladt, feltételezhetően a Gibraltári-szoros felé.

 

Fotó: Kalocsa Béla /MME


A darázsölyv világviszonylatban is az egyik legkülönlegesebb táplálkozású ragadozómadár – írja az MME. Külsőre leginkább az egerészölyvhöz hasonlít, de nem rágcsálókkal, hanem talajba ásott üregekben élő társas darazsakkal és méhekkel táplálkozik, a lárvákkal teli lépeket tyúkszerűen kapirgálva szerzi meg. A szeme és a csőre mellett apró, pikkelyszerű tollak vannak, így nem tudják megszúrni a rovarok. Hazai fészkelőállománya 500-750 párra becsülhető. Táplálékállatai korlátozott hozzáférhetősége miatt a darázsölyv hosszú távú vonuló, a telet a Szaharától délre tölti.

 

Fotó: 123rf.com


A hazai állományból eddig ötnél kevesebb visszafogási adata volt csak a fajnak, amiből azt tudhattuk meg, hogy madaraink a Mediterráneum középső részén vonulnak, és telelőterületük Közép-Afrikában van. Az első műholdas jeladó 2014-ben került fel egy hím darázsölyvre.

 

Mária elengedésének pillanata:

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Egy év kellett a kuvikoknak, hogy kiheverjék a ragasztót

Fostos bugybókák huppognak a Csanádi-pusztákon

A vízimadaraknak és élőhelyüknek is ártasz az etetéssel

Felismered ezeket a fiókákat?


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...