MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2016.06.20. 14:16,   Szöveg: kmnp.hu/TM,   Fotó: Széll Antal / KMNPI

Jól jött az eső a kócsagoknak

A Dévaványa–Ecsegi-pusztákon a tavalyihoz képest duplájára nőtt a fészkelő nagy kócsagok száma, a fiókák a napokban repültek ki.

 

A Körös–Maros Nemzeti Park kócsagjai és gémjei számára pozitív volt a csapadékos tavasz, így ugyanis kedvező táplálkozóterületek alakultak ki, továbbá nemcsak a halastavakon jöttek létre fészkelőtelepek, hanem például az Ecsegpusztai-mocsárban is, összesen öt különböző. A Kenderes-szigeti-halastavaknál elég későn, májusban alakult ki egy kolónia – ezek a madarak korábban valószínűsíthetően máshol telepedtek meg, de ott számukra kedvezőtlenül alakultak a feltételek, ezért továbbálltak. 

 

Fotó: Széll Antal / KMNPI

 

 

Természetvédelmi státusz
o A nagy kócsag Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft, a pásztorgém hazánkban védett, eszmei értéke 25 000 Ft.

A nemzetipark-igazgatóság munkatársai észlelték, hogy a fiókák nagy része már elhagyta a költőhelyet, és egyre gyakrabban bukkannak fel vizes élőhelyeken, illetve a pocokban bővelkedő szántóterületeken. Úgy vélik, tömeges gyülekezésük július vége, augusztus eleje körül figyelhető majd meg, mire kiszáradnak a kubikgödrök (anyagnyerőhelyek, ahonnan kiszedték a földet töltés építéséhez) és a kisebb vízfelületek.

 

Fotó: Széll Antal / KMNPI


Még egy érdekesség: a déli elterjedésű pásztorgém egyre többször és egyre nagyobb egyedszámban jelenik meg hazánkban, főleg az alföldi területeken (Hortobágy, Kiskunság, Dél-Alföld) figyelték meg. Bár Észak-Békésben két évvel ezelőtt még biztosan költött, és idén is megjelent az egyik kócsagtelepen, biztos költését most nem sikerült megállapítani itt.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Küszvágó csér, a halfogó akrobata

Most már bármikor kirepülhet a megmérgezett sas fiókája

Egyre több szalakóta költ a Dél-Alföldön

Flamingó tévedt a Kiskunságra


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. július
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...