MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.05.20. 13:43,   Szöveg: dunaipoly.hu/Novák Adrián tájegységvezető,   Fotó: Adobe Stock, dunaipoly.hu

Rágcsálóirtótól pusztultak el az uhuk

Az ürömi madarak mérgezett zsákmányon keresztül mérgeződtek meg. A helyi nemzetipark-igazgatóság szerint radikálisan újra kellene értelmezni a rágcsálóirtó szerek használatát.

Már nem csak a karbofurán mérgezi védett és fokozottan védett ragadozó madarainkat, újabban gyakran lehet találkozni egy másik mérgező hatóanyaggal, a brodifakummal. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságot egy helyi lakos értesítette március 28-án, mert megtalálta az egyik madár tetemét az ürömi költőhely közelében. A párja másnap került elő.

 

Fotó: dunaipoly.hu


A madarakat a Fővárosi Állat- és Növénykert fő állatorvosa, dr. Sós Endre és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága vizsgálta meg, és brodifakum (kumarin típusú rágcsálóirtó szer) jelenlétét mutatták ki mindkét állat májában, a hímnél 0,63 mg/kg, a tojónál 0,74 mg/kg mennyiségben.

 

Fotó: Adobe Stock

 Illusztráció


A brodifakum lassan ható, erősen toxikus véralvadásgátló szer – írja a nemzetipark-igazgatóság az oldalán. Az Európai Unióban engedélyezett, ide kattintva meg tudod nézni, milyen rágcsálóirtó szerekben található meg. Az uhupár mérgezett rágcsálóból lakmározhatott, tehát másodlagosan mérgeződtek meg. A rágcsálóirtás egyébként nemcsak a vadon élő ragadozókra, hanem a házi kedvencekre nézve is veszélyes. „Világszerte és hazánkban is egyre jelentősebb problémát okoz ezeknek a szereknek az alkalmazása a vadon élő élővilágra. Engedélyezésüket és alkalmazásukat radikálisan újra kellene értelmezni” – olvasható a Duna-Ipoly oldalán.

 

Fotó: Adobe Stock

 

Az uhu fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 Ft. Ritka fészkelő hazánkban, mintegy 70-80 költőpárról tudnak a szakemberek.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Védett madarak és rókák is elpusztultak Tolnában

Patkányméreg ölte meg a tojó uhut

Nem tudni, mitől hullot el a több tucat állat a Polgári-halastavon

Brutális állatmérgezés Szerbiában


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...