MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2015.05.26. 11:33,   Szöveg: Gulyás Attila,   Fotó: Gulyás Attila

Hangulatos tájak, emberpróbáló emelkedők

Öt választható táv a téli álmából éppen csak felébredt Balaton-felvidéki tájban, borkóstolókkal és sok más kellemes meglepetéssel. 540-en vágtak neki az idei Tanúhegyek teljesítménytúráknak.

2015. május 16-án már hagyományos módon, nyolcadik alkalommal rendezte meg a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület a Tapolcai-medence látnivalóit felfűző túrákat. A vulkáni tanúhegyeket nagyrészt megmászó 50 km-es távon kívül a kisebb köröket bejáró 30, 20 és 10 kilométeres távokat, és a nyolc kilométeres badacsonyi körút végigjárását is választhatták a résztvevők. 

 

 

A rajt és a cél hagyományosan a badacsonytördemici faluház udvarán volt. Indulás után a túrázókara nem várt hosszú bemelegítő szakasz, az útvonal a Bujdosók lépcsőjét megmászva, egyenesen a 437m magas Badacsony tetejére vezetett. A csúcson álló, közelmúltban újjáépített Kisfaludy-kilátó, egyben a túra legmagasabb pontját is jelentette. 

 

 

Ez persze csak a 10 km-es távon indulóknak jelentette azt, hogy az út innen csak lejteni fog. A hoszabb távok teljesítőire a hegy oldalában található Klastrom-forrás frissítő vize, és a badacsonytomaji borkóstoló után a Tóti-hegy, a Csobánc és a Szent-György-hegy várt, erőt próbáló emelkedőkkel, a csúcsokon pedig csodás panorámákkal, finom frissítőkkel.

 

 

Az utolsó megmászásra váró csúcs -mintegy levezetésként- a szigligeti Kamon-kő. A több kis csúcsból álló hegy a Balatonpart egyik leghangulatosabb sarka, Szigliget Aranykagyló nevű része fölé magasodik.

 

 

A célba érkezőket a remekül működő vonalkódos azonosító rendszer melett finom ebéd és árnyas pihenőhelyek várták. Hazánk egyik legszebb tájának felfedezése a nyári színpompa első heteiben, mindenképp maradandó élmény. A Tanúhegyek túra ehhez éppen a szükséges pluszt adta hozzá: alapos útvonal leírást, a rendezők által jól jelzett elgazásokat, sok finom ételt- italt és jó társaságot.


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. július
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...