MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.04.30. 09:00,   Szöveg: ddnp.hu,   Fotó: Adobe Stock, Kozma-Bognár Tamás / DDNPI

Teljes pompájukban virulnak a nárciszok Babócsán

A Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán számolt be arról, hogy gyönyörűen virágoznak a csillagos nárciszok a babócsai Basa-kertben. 

A Babócsai Basa-kert Természetvédelmi Terület 1977 óta védett kultúrtörténeti és növénytani értékei miatt. A mintegy 13 hektáros terület egyedülálló értéke a csillagos nárcisz (Narcissus stellaris), mely fehér virágszőnyegként borítja a mezőt tavasz derekán – írja a nemzetipark-igazgatóság honlapján.

 

Fotó: Kozma-Bognár Tamás / DDNPI

 

A história szerint a kert onnan kapta a nevét, hogy a török hódoltság idején területét a helyi basa ültette be nárcisszal háremhölgyei gyönyörködtetésére. A virágon nem fog az idő, minden áprilisban kibontja szirmait. Azonban az elmúlt évszázadok során keveredett, hibridizálódott a közönséges fehér nárcisszal, így a részaránya kb. 15%-ra csökkent, de virágzáskor így is elragadó látványt nyújt.

 

Fotó: Adobe Stock

 

A két nárciszt megkülönböztetni virágtakarójának lepelleveleiről, valamint levelének hosszáról lehet. A fehér nárcisz levelei hosszúak és vastagok, virágtakarójának lepellevelei kerekdedek, oválisak és egymást részben átfedik, teltebb képet adva így a virágnak. A csillagos nárcisznak ezzel szemben keskeny, elliptikus lepellevelei vannak, melyek egymást alig fedik át, és levelei is rövidek és keskenyek. Magyarországon védett növényfaj, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Siker hazánk egyik legveszélyeztetettebb növényfajának megmentésében

Virágba borult a Budai Arborétum

Arborétum a Tisza-parton

Budakeszi zöld oázisa 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...