Ti írtátok

Osszátok meg ti is az élményeiteket a Turista Magazin olvasóival!

Szöveg és fotó:
2021. augusztus 20.

A Bakony legszebb panorámája nyílik a Papodról

A Bakonyban sok szép kilátóhely van. A Kőris-hegyen állva a lábunk alatt hullámzó Magas-Bakony hegyei nyűgöznek le, a Kab-hegyi kilátóból akár a Balaton víztükrének csillogásában is gyönyörködhetünk, a Baglyas kopasz csúcsáról Fehérvárig száll a tekintet. Van azonban egy kilátó ahol mindezt egyszerre kapjuk meg, ahonnan körpanoráma nyílik szinte az egész Észak-Dunántúlra: a 646 méteres magasságig emelkedő Papodon álló Vitéz Bertalan Árpád kilátó.

Bár Hárskút felől rövidebb úton is fel lehet jutni, mégis Eplényből, a Közép-Dunántúli Piros túra jelzéseit követve vágtam neki a Papod felé vezető útnak. Eplényt magam mögött hagyva a forgalmas 82-es főúton megszaporáztam a lépteimet, így hamarosan széles erdei szekérúton, gyönyörű természeti környezetben lépdelhettem a Bakony ötödik legmagasabb csúcsa felé.

A felkelő nap sugarai aranyköntösbe öltöztették a lassan ébredező bakonyi erdőket, magával ragadó volt a táj békét sugárzó, csendes, nyugodt hangulata.

Az éjszakai lehűlés még nem múlt el nyomtalanul, a hajladozó fűszálak minden egyes lépésnél harmatcseppekkel hintették be a bakancsom, amely szerencsére derekasan állta a megpróbáltatásokat.

Egy dombhátra érve Lókút templomtornya integetett felém a távolból, majd kisvártatva a Papod jellegzetes alakja tűnt fel a látóhatáron, jelezve, hogy bizony nem lesz sétagalopp mire felérek a tetejét koronázó kilátó kicsiny tisztására.

Nem is volt az. Lágyan hullámzó, jól járható erdei utakon, nyári illatokban fürdő pazar erdei környezetben értem el a hegy lábánál található aprócska tisztást, melyről továbbindulva az ösvény egyre keskenyebbé és meredekebbé vált. Szuszogtató kaptató következett, amely egyre többször késztetett megállásra, volt, ahol csak lépésről lépésre, szikláról sziklára kapaszkodva lehetett feljebb jutni. Nem számítottam ilyesmire, utólag bevallom férfiasan, nehézségeivel kissé meglepett ez a könnyedén meghódíthatónak tűnő bakonyi magaslat.

A csúcs közelében kinyílt az erdő, a hosszan elnyúló, ligetes kis tisztás végében feltűnt a várva várt cél, a kis híján 20 méter magas, impozáns fakilátó tornyának sipkája kandikált hívogatóan a fák lombjai felett.


A Papod csúcsa igazi kis turistaparadicsom. Párját ritkítóan kevés ilyen jó hangulatú, barátságos, turistalétesítményekkel gazdagon elláttott tágas, füves hegytető található az országban, ahol ennyire egyben van minden, ami egy igazi családi kiránduláshoz kell. Egy szakrális emlékhely is helyet kapott a Papod tetejének aprócska rétjén, Jézus Kapuja névvel, amelyhez hasonlót utoljára a Holdvilág-árokban láttunk. Funkciója a hagyományok és az ősi oltárak felélesztése, megjelölése és megőrzése.

Vitéz Bertalan Árpád az a fajta katona volt, amelyből ha több lett volna, akkor talán nem vesztettük volna el 20. századi háborúinkat. Az I. világháború hőse, a II. világégés hősi halottja, Tiszti Arany Vitézségi Éremmel, majd Katonai Mária Terézia-renddel kitüntetve korának igazi példaképe volt. 1941-ben Veszprém-Jutaspuszta repülőtérről felszállva, a Délvidék felé indulva egy váratlan repülőgép-katasztrófában lelte halálát 17 társával együtt. A Papod 646 méter magas hegyét a vadászpilóták sokszor használták tájékozódási pontnak, nem véletlen tehát, hogy a HM Verga Zrt. által 2013 őszén átadott kilátónak ez a nagyszerű katona lett a névadója.

A betonpilléreken nyugvó masszív, fából készült torony 15 méteres magasságban lévő felső pihenőszintjéről káprázatos körpanoráma nyílik szinte a teljes Észak-Dunántúlra.


Ide el kell jönni, fényképeken visszaadni ezt a csodálatos látványt egyszerűen lehetetlen. Elmesélni azért megpróbálom.

Déli irányban Veszprém házai felett a távolban a Balaton víztükrén csillan meg a napfény, nyugat felé tekintve a tanúhegyek jellegzetes sziluettjei tűnnek fel a látóhatáron, jól felismerhető a Badacsony, a Szent György-hegy, a Gulács, a Csobánc, sőt picivel északabbra Hárskút felett még a Somló körvonalai is kirajzolódnak a horizonton. Tiszta téli időben állítólag még az ausztriai Schneeberg hófödte csúcsa is láthatóvá válik.

Észak felé a Bakony vonulatain túl egy érdekes kis fehér építmény fürdik a napfényben, percekig töröm a fejem mire rájövök: ez bizony a Pannonhalmi Főapátság épülete lesz! Lent a közelben Lókút és Zirc házai bújnak meg a völgyekben, kelet felől pedig a Gerecse és a Vértes hegyei integetnek felénk a távolból. Órákat el lehet itt nézelődni, megéri feljönni akár egyedül, akár társasággal, akár családdal.

A kilátó lábánál pihenőpadok és tájékoztató táblák fogadnak, rövid készülődés és némi nézelődés után lassan továbbindulok Hárskút felé, továbbra is a piros jelzéseket követve. Gyönyörű erdőben, széles szekérúton lépdelve, egy ilyen nagyszerű élmény után jókedvűen közelítek a cél felé. A Papodnál alig valamivel alacsonyabb, 620 méter magas Borzás-hegy tarvágásos, füves-cserjés gerincéről visszatekintve búcsút veszek a Papod tetején trónoló kilátótól és a csodaszép kilátástól. Vetek még egy utolsó pillantást a távoli Balatonra, és a még mindig szépen látható tanúhegyekre, majd lassan északnyugati irányba fordulva a Kőris-hegy impozáns látványától kísérve ereszkedtem le a Bakony legmagasabban fekvő kis falujába, Hárskútra.

A cikk először 2020 szeptemberében jelent meg.

Túratipp térképpel a Papod csúcsára:Csallóközi evezőstúra a Kis-Dunán

Csallóközi evezőstúra a Kis-Dunán

2022.07.28.

Pozsonytól Gútáig 135 km hosszan kanyarog a középszakasz jellegű Kis-Duna (Maly Dunaj) Európa legnagyobb folyami hordalékkúpjának északi határán. Vidám csapatunkkal itt eveztünk és örömködtünk öt napot.

→ Tovább
Csereháti túra a Rákócziak nyomán

Csereháti túra a Rákócziak nyomán

2022.07.20.

„Cum Deo pro Patria et Libertate”, vagyis: „Istennel a hazáért és a szabadságért!” – 1703-ban Vereckénél egy ilyen feliratú zászló alatt várták a gyülekező felkelők jövőbeli vezérüket, II. Rákóczi Ferencet, aki kényszerű száműzetése után ekkor lépett újból magyar földre. Északkelet-Magyarország és a Felvidék hagyományosan a Rákóczi család sasfészkének számított. A tiszta szívű, becsületes főnemesi család tagjainak emlékét a magyarság ma is nagy tisztelettel és szeretettel ápolja. Ez különösen igaz a zempléni, abaúji és borsodi régióra, ahol lépten-nyomon a vezérlő fejedelem és a Rákóczi család tagjainak emlékébe botlunk. Így függ össze legutóbbi csereháti túránk a Rákóczi szabadságharc jelmondatával.

→ Tovább