Ti írtátok

Osszátok meg ti is az élményeiteket a Turista Magazin olvasóival!

Szöveg és fotó:
2021. augusztus 20.

A Bakony legszebb panorámája nyílik a Papodról

A Bakonyban sok szép kilátóhely van. A Kőris-hegyen állva a lábunk alatt hullámzó Magas-Bakony hegyei nyűgöznek le, a Kab-hegyi kilátóból akár a Balaton víztükrének csillogásában is gyönyörködhetünk, a Baglyas kopasz csúcsáról Fehérvárig száll a tekintet. Van azonban egy kilátó ahol mindezt egyszerre kapjuk meg, ahonnan körpanoráma nyílik szinte az egész Észak-Dunántúlra: a 646 méteres magasságig emelkedő Papodon álló Vitéz Bertalan Árpád kilátó.

Bár Hárskút felől rövidebb úton is fel lehet jutni, mégis Eplényből, a Közép-Dunántúli Piros túra jelzéseit követve vágtam neki a Papod felé vezető útnak. Eplényt magam mögött hagyva a forgalmas 82-es főúton megszaporáztam a lépteimet, így hamarosan széles erdei szekérúton, gyönyörű természeti környezetben lépdelhettem a Bakony ötödik legmagasabb csúcsa felé.

A felkelő nap sugarai aranyköntösbe öltöztették a lassan ébredező bakonyi erdőket, magával ragadó volt a táj békét sugárzó, csendes, nyugodt hangulata.

Az éjszakai lehűlés még nem múlt el nyomtalanul, a hajladozó fűszálak minden egyes lépésnél harmatcseppekkel hintették be a bakancsom, amely szerencsére derekasan állta a megpróbáltatásokat.

Egy dombhátra érve Lókút templomtornya integetett felém a távolból, majd kisvártatva a Papod jellegzetes alakja tűnt fel a látóhatáron, jelezve, hogy bizony nem lesz sétagalopp mire felérek a tetejét koronázó kilátó kicsiny tisztására.

Nem is volt az. Lágyan hullámzó, jól járható erdei utakon, nyári illatokban fürdő pazar erdei környezetben értem el a hegy lábánál található aprócska tisztást, melyről továbbindulva az ösvény egyre keskenyebbé és meredekebbé vált. Szuszogtató kaptató következett, amely egyre többször késztetett megállásra, volt, ahol csak lépésről lépésre, szikláról sziklára kapaszkodva lehetett feljebb jutni. Nem számítottam ilyesmire, utólag bevallom férfiasan, nehézségeivel kissé meglepett ez a könnyedén meghódíthatónak tűnő bakonyi magaslat.

A csúcs közelében kinyílt az erdő, a hosszan elnyúló, ligetes kis tisztás végében feltűnt a várva várt cél, a kis híján 20 méter magas, impozáns fakilátó tornyának sipkája kandikált hívogatóan a fák lombjai felett.


A Papod csúcsa igazi kis turistaparadicsom. Párját ritkítóan kevés ilyen jó hangulatú, barátságos, turistalétesítményekkel gazdagon elláttott tágas, füves hegytető található az országban, ahol ennyire egyben van minden, ami egy igazi családi kiránduláshoz kell. Egy szakrális emlékhely is helyet kapott a Papod tetejének aprócska rétjén, Jézus Kapuja névvel, amelyhez hasonlót utoljára a Holdvilág-árokban láttunk. Funkciója a hagyományok és az ősi oltárak felélesztése, megjelölése és megőrzése.

Vitéz Bertalan Árpád az a fajta katona volt, amelyből ha több lett volna, akkor talán nem vesztettük volna el 20. századi háborúinkat. Az I. világháború hőse, a II. világégés hősi halottja, Tiszti Arany Vitézségi Éremmel, majd Katonai Mária Terézia-renddel kitüntetve korának igazi példaképe volt. 1941-ben Veszprém-Jutaspuszta repülőtérről felszállva, a Délvidék felé indulva egy váratlan repülőgép-katasztrófában lelte halálát 17 társával együtt. A Papod 646 méter magas hegyét a vadászpilóták sokszor használták tájékozódási pontnak, nem véletlen tehát, hogy a HM Verga Zrt. által 2013 őszén átadott kilátónak ez a nagyszerű katona lett a névadója.

A betonpilléreken nyugvó masszív, fából készült torony 15 méteres magasságban lévő felső pihenőszintjéről káprázatos körpanoráma nyílik szinte a teljes Észak-Dunántúlra.


Ide el kell jönni, fényképeken visszaadni ezt a csodálatos látványt egyszerűen lehetetlen. Elmesélni azért megpróbálom.

Déli irányban Veszprém házai felett a távolban a Balaton víztükrén csillan meg a napfény, nyugat felé tekintve a tanúhegyek jellegzetes sziluettjei tűnnek fel a látóhatáron, jól felismerhető a Badacsony, a Szent György-hegy, a Gulács, a Csobánc, sőt picivel északabbra Hárskút felett még a Somló körvonalai is kirajzolódnak a horizonton. Tiszta téli időben állítólag még az ausztriai Schneeberg hófödte csúcsa is láthatóvá válik.

Észak felé a Bakony vonulatain túl egy érdekes kis fehér építmény fürdik a napfényben, percekig töröm a fejem mire rájövök: ez bizony a Pannonhalmi Főapátság épülete lesz! Lent a közelben Lókút és Zirc házai bújnak meg a völgyekben, kelet felől pedig a Gerecse és a Vértes hegyei integetnek felénk a távolból. Órákat el lehet itt nézelődni, megéri feljönni akár egyedül, akár társasággal, akár családdal.

A kilátó lábánál pihenőpadok és tájékoztató táblák fogadnak, rövid készülődés és némi nézelődés után lassan továbbindulok Hárskút felé, továbbra is a piros jelzéseket követve. Gyönyörű erdőben, széles szekérúton lépdelve, egy ilyen nagyszerű élmény után jókedvűen közelítek a cél felé. A Papodnál alig valamivel alacsonyabb, 620 méter magas Borzás-hegy tarvágásos, füves-cserjés gerincéről visszatekintve búcsút veszek a Papod tetején trónoló kilátótól és a csodaszép kilátástól. Vetek még egy utolsó pillantást a távoli Balatonra, és a még mindig szépen látható tanúhegyekre, majd lassan északnyugati irányba fordulva a Kőris-hegy impozáns látványától kísérve ereszkedtem le a Bakony legmagasabban fekvő kis falujába, Hárskútra.

A cikk először 2020 szeptemberében jelent meg.

Túratipp térképpel a Papod csúcsára:Kalandtúra a vadregényes Rám-szakadékban

Kalandtúra a vadregényes Rám-szakadékban

2021.10.21.

A 90-es években még láncokon kapaszkodhattak fel a bátrabbak a legendás hírű Rám-szakadék vízesésein, ma már létrák segítik az előrejutást, így szinte mindenki számára jól járható az ország leghíresebb szurdokvölgye. Az elmúlt hónapok esőzései szépen kitisztították az itt-ott feltöltődni látszó medret, így egy kellemes családi túra keretében a régi fényében ragyogó Rám-szakadékot járhattuk be újra.

→ Tovább
A Cserhát legszebb hegylánca pusztulásában is lenyűgöző

A Cserhát legszebb hegylánca pusztulásában is lenyűgöző

2021.10.21.

Egykor három csúcsa emelkedett büszkén a lágyan hullámzó cserháti dombok fölé, ezekből mára csupán alig másfél maradt meg. Középkori romok koronázta egyetlen, épen maradt sziklaszirtje Szandavár néven ismert, a kéktúrázók Mekkája, kedvelt kirándulócélpont. Az innen nyíló pazar körpanorámát szemlélve bizony csak keveseknek tűnik fel a romok és a Szanda-hegyet alkotó másik két csúcs szívfájdító pusztulása.

→ Tovább