Hosszúlépés

Élmények az országon innen és túl - a Turista Magazin szerkesztőségi blogja

Szerző:
2017. június 17.

Kilátó és óriási golflabda a Bakony csúcsán

Ha a Bakonyban kirándulsz, a Kőris-hegyet nem érdemes kihagyni. Már csak azért sem, mert a tetejére kalandos út vezet gyönyörű, erdős vidékeken keresztül, és nem utolsósorban, hogy el tudd majd mondani, jártál a Bakony legmagasabb pontján.

A Kőris-hegyre elég sok helyről fel lehet jutni. Van, aki a Bakonybélből, mások a Fenyőfőről induló túraútra esküsznek. Mi a borzavári kiindulópontot választottuk, mert a térkép alapján a terep igen változatosnak ígérkezett. A település katolikus temploma mellett a kék jelzésen vágtunk neki a túrának, ahol egy rövid, bozótos ösvény után a Porva-Szépalmapuszta felé vezető, murvás úton találtuk magunkat.

 


Már innen jól látszott, egyben mutatta is az utat a Kőris-hegy zöld rengetegének tetején csücsülő golflabda, avagy focilabda, amely valójában a Vajda Péter-kilátó mellett lévő polgári légtérellenőrző radarállomás hatalmas, fehér gömbkupolája. Szépalmapuszta egykor az Esterházyak majorja volt, ma pedig hotelként és ménesbirtokként működik, ahol mintagazdaság található magyar szürke marhákkal, lovakkal. Néhánnyal mi is szemeztünk az út menti kerítéseknél.

 A murvás útszakaszt követően erdős vidék jött, fejünk fölött összeborultak a lombok, szürke árnyékot terítve mindenre. A nyár eleji, özönszerű záporoknak köszönhetően pocsolyás dagonyák nehezítették a haladást, az aljnövényzet viszont vadul burjánzott, ami vadregényesebbé tette az utat. Hamarosan megkezdődött a hegyre kapaszkodás, kezdetben lassan, a Kuruc-rét és Kisszépalamapuszta után azonban egyre meredekebben emelkedett az ösvény. Néhol megszakadt a sötét törzsű, égig érő fák sora. Megnyílt a tér, tenyérnyi tisztásokon magasra nőtt, sűrű aljnövényzet és derékig érő csalán között törtettünk. Olykor még a bozótvágó kés is elkélt volna.

 A csúcs előtti utolsó 50 méteren igazán neki kellett rugaszkodnunk a kaptatónak. Rendesen megdolgoztatja az izmokat ez a rövid, ám annál keményebb szakasz. Viszont ha ezt leküzdjük, ripsz-ropsz fent is vagyunk a Kőris-hegy tetején, amely 709 méteres tengerszint feletti magasságával a Bakony legmagasabb pontja. Itt áll az 1920-ban épített, majd 1962-ben és 2002-ben felújított, faszerkezetes Vajda Péter-kilátó, amelynek harmadik szintjéről az internet egyes forrásai szerint csodás panoráma nyílik a Bakonyaljára, a Pannonhalmi-dombság apró falvaira, a Kab-hegyre, ráadásul a Balatonig, a Somlóig és a pannonhalmi bencés apátságig is ellátni.

 


Nekünk ebből - a felnövekvő fák és a kilátó mellett magasodó radarállomás gigantikus, fehér gömbkupolája miatt - csupán a környékbeli csúcsok jutottak, azoknak is csak egy kis része, mivel a szigorúan őrzött radarállomás felé még egy vasrács is bezavar a kilátásba. Nem véletlen ez a fokozott védelem, hiszen az 1976-ban épült objektum egyike azoknak a nagy hatótávolságú radaroknak Magyarországon, amelyek a polgári légi járművek helyzetének meghatározásáért, a magyar légtér irányításáért, ellenőrzéséért és biztonságáért felelnek.

 


A hegy nevét állítólag az itt lévő kőriserdőről kapta. Megéri a csúcson elidőzni. Egyik oldalról a környék hullámzó, zöld erdőségei, másik oldalon a radarállomás futurisztikus építménye egy hatalmas golflabdával a tetején, amely így együtt ad némi földönkívülis sci-fi hangulatot a hegycsúcsnak. A Borzavárról induló, 15 kilométeres körtúra két meredek hegymeneti kaptató kivételével nem igazán megerőltető, a közel 400 méternyi szintemelkedés sem leküzdhetetlen, átlagos edzettséggel kellemesen teljesíthető.

 

 

Szöveg: Joó Annamária

Fotó: Joó Annamária, Somogyvári D. György, Gulyás Attila

 

 

Különleges kővilág meseszép erdőkkel a Bükk lábánál

Különleges kővilág meseszép erdőkkel a Bükk lábánál

2022.06.28.

Cserépfalu minimum két ok miatt is remek túracélpont. A településhez közeli kaptárkövek már önmagukban is megérik az egynapos kiruccanást, ám a falutól északra nyílik a Bükk egyik legszebb szurdoka, a Hór-patak völgye. A Suba-lyuk és a község érdekes formájú kilátója pedig hab a tortán az innen induló, a környéket átszelő, változatos terepen vezető turistaösvények között.

→ Tovább
Könnyű túra a Budai-hegység egyik legszebb és egyben egyik legeldugottabb részére

Könnyű túra a Budai-hegység egyik legszebb és egyben egyik legeldugottabb részére

2022.06.01.

Kiváló panorámájú dolomitsziklagyepek, erdei ligetek, virágos tisztásokkal tarkított hegyoldalak váltogatják egymást a Budai-hegység északnyugati csücskében. A „Fehér út” sárgáján jártunk, ahol a főváros közelsége ellenére aránylag kevesen mozognak az erdei ösvényeken, és így minden adott egy nyugis, lazulós és pazar mód látványos kiránduláshoz.

→ Tovább
Budapest egyik legszebb Duna-parti sétánya

Budapest egyik legszebb Duna-parti sétánya

2022.05.28.

Egy hely a városban, ahol azonnal körülvesz a természet, méghozzá ott, ahol a legkevésbé számítanál rá. Ártéri fák árnyas lombsátra kilométereken keresztül, hihetetlen folyóparti kilátásokkal. Ligetek, parkok, nádasok, hattyúk, vadkacsák, csend és lustán hömpölygő Duna. Bringával és gyalogosan is végigjártuk a csepeli Kolonics György sétányt, és minden méterét imádtuk.

→ Tovább