Hosszúlépés

Élmények az országon innen és túl - a Turista Magazin szerkesztőségi blogja

A mogyoródi Szent László-kilátó kilátásai

Turista Magazin 2015.10.01.

Jelenleg rendszeresen nem látogatható a mogyoródi Somlyó tetején található, Makovecz által tervezett kilátó. Az időjárás viszontagságai, és a vandálok alaposan megrongálták a szép épületet.

somlyo00.jpg

 

Kisgyermekkoromból csak egy halovány emlék él, arról a fából készült kilátóról, amelyet a gödöllői HÉV-ről, és a környező utakról is látni lehetett a mogyoródi Somlyó-hegy tetején. A 70-es években tarolta le az Isten nyila, porig égett. A kilátástalanul maradt helyiek szervezkedni kezdtek, gyűjtögették a pénzecskéket, de két évtizedig nem volt esély az új kilátó megépítésére.

 

somlyo05.jpg


Pedig a mogyoródi Somlyó-hegy igazán nagyszerű hely. A Gödöllői-dombság harmadik legmagasabb pontja, amely a Budai-hegyekből nézve uralja az északkeleti horizontot, pedig csak 325 méterre emelkedik a tengerszint fölé, és átlagosan mindössze 55 méterrel magasabb környezeténél. Ennek következtében több pontjáról is remek kilátásunk van, ha felkapaszkodunk rá. Főleg a két csúcs közötti hegyhátról nyílik csodás panoráma a Pilisre, Budapestre, és a Visegrádi-hegységre.

somlyo03.jpg


Kilátó nélkül ezzel a helyszínnel kellett sokáig beérnünk. Rengeteget sátraztunk idefent, főleg március 14-én, amikor a mogyoródi csata évfordulója van. Volt, hogy vastag hóréteg szigetelte le a sátorlapokat, de legalább a lányok közelebb bújtak hozzánk vastag hálózsákjaikban. 1074. március 14-én a későbbi Géza és Szent László királyok, akkor még csak hercegként csaptak össze az idegenbarát politikát folytató Salamon királlyal. A lázadók nyertek, a király megbukott. Mi abban reménykedtünk a fagyos hegyen, hogy éjjel majd az itt elesett lovagok kísértetei telepednek tábortüzeinkhez, és bár történtek furcsa dolgok, de azoknak mind volt valamiféle valósághoz közeli magyarázata.

 

somlyo07.jpg


Szóval szellemek nem jöttek, de egy szép nyári napon egy nagyon furcsa dolgot pillantottam meg kedves helyemen. Egy égbe meredő antennát. Ahogy közelebb értem, láttam, hogy az antennához, árbóc és egy zsiguli is tartozik, benne pedig két fura fazon angolul karattyol. Összeszedtem minden bátorságom, megszólítottam őket. Az urak rádióamatőrök voltak, és éppen egy 48 órás versenyen vettek részt. Beinvitáltak a hátsó ülésre, órákig elragadtatással hallgattam a nagytávolságú összeköttetéseket, és az ott kapott “rádióaktív-fertőzés” olyan súlyos dózisban érte lelkemet, hogy azóta már magam is megszereztem az amatőr licenszet, saját rádióklubot alapítottam, és rádiós barátaimmal mi magunk is gyakorta települünk ki a Somlyó-hegyre, hiszen nemcsak a panoráma fantasztikus innét, de rádiójeleinket sokkal messzebbre el tudjuk a dombtetőről juttatni, mint otthoni állomásainkról.

 

somlyo04.jpg


A mogyoródi összefogásnak a kilencvenes évek végén ért be az eredménye. Nem aprózták el a lelkes kilátó építők, Makovecz Imre tervezte meg álmaik kilátóját, amely téglából készült, két emelete van, zsindelyes kupoláján szárnyak is mutatnak a négy égtáj felé, sőt még egy kis szentély is tartozik hozzá, amelybe a helyi művész, Sebestyén Zoltán egy monumentális Szent László szobrot faragott fából.

 

2001 júliusában az építtető Mogyoródi Nőegylet és a helyi önkormányzat ünnepi szentmise keretében felszentelte 270 fokos panorámát kínáló építményt, átadva a túrázóknak, természetszerető embereknek. Sajnos nemcsak ők jöttek.


Értetlenül álltunk azelőtt, hogy Szent László szobrát egyesek rendszeresen beszennyezték.. A nőegylet tagjai egy ideig még lepucolgatták a rádobált emberi fekáliát, és más borzalmakat, majd megelégelve az egészet, összedobták a pénzt egy hatalmas vasajtóra, és végleg bezárták a kilátót.

 

Ez persze csak velünk volt kiszúrás, hiszen az értékekre vigyázó emberek, ha egy zárt ajtóra találnak, azt nem kezdik feszegetni, nem keresnek bebúvókat. A vandálok persze megmászva a falakat, feljutottak a kilátó legfelső szintjére is, további károkat okozva.

 

somlyo02(1).jpg

 

Mindenesetre érthető volt a fenntartók részéről is a drasztikus lépés, hiszen nem akarták, hogy a kilátót teljesen tönkre tegyék. Az viszont örökké érthetetlen számunkra, hogy miért van egyes “emberekben” olyan vágy, hogyha valamit találnak a vadonban, egy hegy tetején, látszólag elhagyatva, azt fel kell gyújtani, össze kell törni, le kell bontani.


Rádióklubunk azért nem maradt panoráma és antenna rögzítési pontok nélkül, hiszen a nőegylet volt olyan kedves, hogy minden alkalommal, ha előre jeleztük, kinyitotta nekünk az ajtót. Ilyenkor hálából mindig kitakarítottuk az építmény belső terét, már csak azért is, mert többen bent is aludtunk az épületben. Egyszer azonban elutasították kérésünket, nem akarták kinyitni a kilátót, mert balesetveszélyessé vált az alig egy évtizedes épület. A felső szintről ugyanis valaki lekapkodta a padlózat gerendáit, és a helyszínen el is tüzelte. Pedig az erdőben bőven lehet találni akár máglyához is elegendő száraz gallyat, de az ő szalonnája valahogy a pácolt, lekezelt gerendákon sülhetett csak meg ízletesre. Éva nénit végülis meggyőztem, hogyha saját felelősségünkre kinyitja a kilátót, viszünk szerszámokat, faanyagot, és befoltozzuk a tátongó lyukat. Így is tettünk.


Az elmúlt években a mogyoródi önkormányzat átvette a nőegylettől a kilátó kezelését, felvállalva annak rendbehozatalát. Tavaly megtörtént az állapotfelmérés, a MAKONA Tervezőiroda elkészítette a felújítás terveit, megkapták az építési engedélyt is. Mindössze egyetlen dolog hiányzik még, hogy a kilátó megújuljon: a pénz.

 

<p>somlyohegytimelapse from <a href="https://vimeo.com/user16585756">Turistamagazin</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>


Mogyoród Nagyközség Önkormányzata azóta kitartóan próbál támogatáshoz jutni, épp a napokban utasították el egyik pályázatukat. Most azt mérlegelik, hogy a 2016-os költségvetésből tudnak-e forrást biztosítani a kilátó rendbehozatalára. Reméljük sikerül és az a gyönyörű kilátó újra látogathatóvá válhat hamarosan.


Ami viszont már most jól csengő hír, hogy a különleges alakú, sokunk által már megkedvelt épület kinézete nem változik, de a felújítás során alkalmazni fognak olyan megoldásokat, amelyeknek köszönhetően az épület sokkal ellenállóbbá válik az időjárás viszontagságaival szemben. A minőségi anyagok felhasználásán túl, azt is mérlegelik, hogy a kilátóban biztonsági kamerarendszert építsenek ki, a rendszeres ellenőrzést már most megszervezték.


Az is jó hír, hogy nemcsak ünnepnapokon lehet majd innen panorámát csodálni, hanem a mogyoródiak szándéka szerint a kilátó állandóan nyitva lesz majd, várva a természetjárókat.

 

(írta és fényképezte: Dabis Balázs Silvius)

 

 

 

Nagymaros, a szelídgesztenyésen innen és azon túl

Nagymaros, a szelídgesztenyésen innen és azon túl

2020.06.23.

Nagymaros a Dunakanyar egyik legszebb települése, könnyű megközelíthetőségének és fekvésének köszönhetően a túrák kedvelt kiindulási pontja. Mielőtt azonban nekivágnánk a hegyeknek, érdemes egy kicsit a városban és közvetlen környékén is körülnézni, mert itt is akadnak érdekes látnivalók.

→ Tovább
A Zemplén egyik legfestőibb vára - Boldogkő

A Zemplén egyik legfestőibb vára - Boldogkő

2020.06.13.

Hogy melyik Magyarország leglátványosabb vára, arról megoszlanak a vélemények, de ha a legszebb fekvésűt keressük, akkor a függőleges sziklafalakkal körbevett, Bodókő-hegyen magasodó Boldogkő vára bizonyosan az élmezőnyben végez. Az Oroszlánszikla gyilokjárója és egyedi panorámája miatt is érdemes ezt a várat felírni a bakancslistánkra.

→ Tovább
Nyakas-hegyi körtúra – családi kiadás

Nyakas-hegyi körtúra – családi kiadás

2020.05.20.

Ez a túra a nagy távolságok helyett sokkal inkább az érdekes, apró részletekről szólt. Ha rááll az ember szeme, feltárul a mikrokozmosz, és irtó érdekes események szemlélői lehetünk. Persze ehhez meg kell állni, le kell hajolni, és közelebbről is szemügyre kell venni az erdő „földszinti” lakóit.

→ Tovább