Dockyard

Outdoor szaki blog

felszerelés, tesztek, kütyük, tippek

Szöveg:
2023. június 1.

​Bakancs, félcipő, terepfutó cipő - miben menjünk túrázni?

A túrázók véleménye már jó ideje megoszlik arról, hogy miben kiránduljunk. Van, aki a dinamikusabb és kényelmesebb haladás érdekében sportcipőben, terepfutó cipőben szeret túrázni, és vannak azok, akik szeretik, ha a lábbeli stabil, magas a szára és jól tartja a bokát.

A cipőválasztás mindig egy kényes és fontos téma a túrázok körében, főleg amióta megjelentek a piacon az ultrakönnyű modellek, amiket nem is nagyon kell betörni. Azt, hogy milyen lábbeliben érdemes elindulni az adott túrára, nagyban függ attól, hogy milyen terepviszonyok között fogunk haladni utunk során, na de nézzük végig a cipő - bakancs típusokat és azt, hogy melyik milyen terepre ajánlott!

Bakancs

Bakancsnak, túrabakancsnak nevezzük azokat a lábbeliket, amik a boka fölé érnek, és funkcionálisan, tartják, támasztják a bokánkat. A legstabilabb lábbeli mindig egy magasszárú, merevebb talpú bakancs lesz, ebben a kategóriában rengeteg versenyző szerepel, függően attól, hogy milyen a talp keménysége, kialakítása, a külső anyaga, és hogy vízálló vagy sem. A legfontosabb ebben a kategóriában az, hogy jól tartsa a bokát, strapabíró és stabil legyen.

Ha egy hosszabb, többnapos megterhelő, változatos terepű túrára megyünk nagy hatizsákkal, akkor érdemes egy stabil, magas szárú bakancsot választani, ami lehetőleg vízálló is.

Ilyen túrák lehetnek a klasszikus középhegységi többnapos túrák, alpesi túrák, illetve nagy overland túrák is, ahol változatos a környezet, van erdősáv, sziklás terep és földes murvás szakasz is, néhol pedig havas fagyott részeken is át kell haladni, nagyobb szintkülönbséget megtéve.

Az ilyen túrákra tökéletes választás lehetnek a klasszikus, merevebb talpú bőrbakancsok, mint a Hanwag Alaska Gtx, vagy a Lowa Camino Gtx. Ezek a modellek BC kategóriás talppal készülnek, amikre kötözős hágóvas szerelhető. A felső részük többnyire vastag bőr, kevés varrással, az oldalukon pedig gumi perem véd a külső sérülésektől. A magasan felfutó szár általában párnázott és jól tartja a bokát hosszú távon. Léteznek vízálló és membrán nélküli, jobban szellőző modellek is.

Akik inkább hétvégi túrázók, alkalmanként az Alpok alacsonyabb ösvényeit is koptatják, vagy aktív Kéktúrázók, azoknak nincs feltétlenül szüksége ilyen merev és stabil bakancsokra.

Itt érdemesebb egy könnyebb, a kicsit puhább talpú modellek között szétnézni. Erre a felhasználásra tökéletesek lehetnek a Lowa Renegade Gtx Mid vagy a Scarpa Cyclon S Gtx modelljei, amik B kategóriás talpú, könnyebb magasszárú túrabakancsok. Ezek a modellek kényelmesebbek, mint a merevebb talpú társaik, hamarabb be lehet őket törni, és hosszú távon komfortosabbak is. Itt már megjelenik a bőr és szintetikus anyagok keveréke a felső kialakításánál, ahol előtérbe kerül a súly csökkentése, a kényelem és a jobb szellőzés.

Alkalmi túrázók, akik inkább hazai terepeken, kényelmes tempóban szeretnek túrázni azoknak jönnek jól a már puhább talpú, vékonyabb bőr, vagy szintetikus felsőrészű bakancsok. Ilyen jellegű túrákra kiváló választás lehet a bőr felsőrészű Columbia Newton Ridge Plus II bakancsa, vagy a szintetikus felsőrészű modellek közül a Salomon Predict Hike Mid Gtx és a Hoka Anacapa Mid Gtx amelyek rendkívül könnyű, komfortos - kényelmes túrabakancsok. Talp kialakításuk puhább, a középtalp általában EVA hab, ami jobban hajlik és kényelmesebb. Felső részük többnyire szintetikus anyagból készül, ami a legtöbb esetben vízálló membránnal van ellátva.


Félcipő

A félcipők – ahogy nevükből is sejteni lehet - nem rendelkeznek magas szárral így a bokát sem tudják úgy tartani, mint a bakancsok, viszont sokkal nagyobb mobilitást és komfortot adnak. Azok, akik szeretik a puhább, kényelmesebb talpat, a rugalmasságot, és dinamikusan haladnak, azok számára lehet jó választás egy túracipő, vagy terepfutó cipő.

Ez a kategória is nagyon széles választékkal van jelen a piacon, rengeteg modell és márka képviselteti magát, legfontosabb tulajdonságuk, hogy könnyebbek, jobban szellőznek, kényelmesek és olcsóbbak, mint a bakancsok.

Ebben a szegmensben a csúcsot a beszállócipők képviselik, ezek alapvetően nem túracipők, de aki sziklás nehéz terepen túrázik, vagy viaferrátázik azoknak lehet jó választás ez a kategória. Talpuk kialakítása merevebb - stabilabb, sziklás terepen jól tartanak, általában speciális profilú és keverékű gumitalpuk van.

Felső részük többnyire bőr, körgumi fut rajtuk körbe, ami véd a sérülésektől, a legtöbb modell pedig vízálló membránnal van ellátva. Itt érdemes megemlíteni a Scarpa modelljeit főleg a Mescalito családot amiből léteznek Gtx, membrán nélküli, és szintetikus felsőrésszel ellátott modellek is, ez a család remek választás lehet sziklás, nehéz terepen való túrázásra.

A következő kategóriát a túracipők képviselik, amik hétvégi túrákra kisebb hátizsákkal, kevésbé megterhelő terepre, lehetnek jó választás.

Talpuk puhább, mint a beszálló cipőké, így komfortosabb is, felső részük készülhet bőrből vagy szintetikus anyagból vagy a kettő keverékéből, van belőlük vízálló, és membrán nélküli kivitel is. Ezek a cipők hosszú távon is komfortosak, jól szellőznek és könnyűek. Ebben a kategóriában jó választás lehet a Columbia Crestwood Waterproof, a Hoka Anacapa Low Gtx, vagy a Salomon X Ultra 4 Gtx modelljei közül bármelyik.

Akiknél fontos a dinamizmus, a minimális súly és csillapítás, azoknak ajánlom a terepfutó cipőket, amelyek rendkívül könnyűek, jól tapadnak, kényelmesek, és jól szellőznek. Talpuk puha gumi, ami jól tapad vegyes terepen, a középréteg EVA habból van, ami hosszú távon is kényelmes, felső részük vékony, jól szellőzik, de kevésbé strapabíró. Jellemző rájuk, hogy már első túrán kényelmesek, nem is nagyon kell betörni őket. Hátrányuk, hogy kevésbé stabilok, és strapabíróak. Itt óriási a választék, rengeteg márka és típus képviselteti magát ebben a kategóriában. Kiváló választás lehet a Scarpa Ribelle Run modelljei, a Hoka Speedgoat, és a Salomon Supercross 4 is.

A kiválasztás folyamata:

  1. Kezdő vagy haladó túrázok vagyunk? Határainknak és tapasztalatunknak megfelelően válasszunk cipőt, ha nincs meg a megfelelő rutin és stabil mozgás változatos terepen, akkor érdemes a bakancs mellett dönteni.
  2. Milyen terepen túrázunk? A fentiekben leírtak alapján gondoljuk át merre fogunk túrázni, és úgy válasszunk magunknak lábbelit! Nehezebb, sziklás terepre jobban jön a stabilitás, merevség, míg könnyebb terepen érdemes a komfortot előnyben részesíteni! Viszont aki tapasztalt túrázó az lehet, hogy már egy nehezebb terepre is elindul egy könnyebb félcipőben, itt már a tapasztalat fog dönteni.
  3. Milyen a testalkatunk? Testalkatunk és talpunk alapján el tudjuk dönteni, hogy számunkra egy stabilabb nehezebb bakancs, vagy egy könnyebb puhább modell lesz jobb. Nagyobb súly mindig nagyobb stabilitást és támasztást igényel. Aki inkább sportosabb, dinamikusabb alkat, annak érdemes lehet egy könnyebb puhább cipőben gondolkodnia.
  4. Milyen gyorsan akarunk túrázni? Akinek fontos a dinamika és sebesség, az biztos egy könnyebb terepfutó cipőt fog választani, rugalmas, dinamikus, könnyű, gyorsan lehet benne haladni, de nagyobb odafigyelést igényel nehéz terepen.

A döntés

A cipő – bakancs kiválasztása sok embernél már egy utcai modellnél nehézséget okoz, nemhogy egy túrabakancsnál - túracipőnél! Általában mindenkinek van egy ismerőse, akinek van egy bevált modellje, amit javasol, hogy a legjobb a kategóriában, viszont mindenkinek más a láb- és talpformája ezért nagyon fontos, hogy felpróbáljunk minél több lábbelit, hiszen nem biztos, hogy nekünk is az lesz a legjobb, amit az ismerősünk is hord! Csak a próba során tudjuk majd eldönteni, hogy jó lesz-e vagy sem a kiválasztott modell.

Véleményem szerint az összes kategóriát nem lehet egy modellel lefedni, ami nem is szükségszerű, de 2-3 cipővel azért már elég sok igényünket ki tudjuk elégíteni.

Én téli vagy több napos nagy hátizsákos túrákra egy merevebb talpú magasszárú bakancsot javasolnék, ami minden esetben vízálló, felső része lehetőség szerint legyen bőr, ilyen túrákra én a 12 éve meglévő Hanwag Alaska GTX et használom a Scarpa Ribelle Lite HD vel kombinálva. Minden más túrára, ami nem magashegyi vagy nagy hátizsákos, terepfutó cipőt, vagy beszállócipőt használok, a Scarpa Mescalito családja az egyik kedvencem, de volt már rá példa, hogy terepfutó cipőben túráztam 1 hónapig a Himalájában egy 20 kg-os hátizsákkal, hogy felmérjem hol van a határa ennek a cipőnek.

Érdemes a fentiek alapján elindulni a kiválasztási folyamatban, és mérlegelni, hogy milyen terepen fogjuk használni, figyelembe véve a testi adottságainkat is. A ma már egyre előtérbe kerülő puhább kényelmesebb magasszárú bakancsok egy jó arany középutat képviselnek, amiből a tartósság oltárán kell áldoznunk a kényelem érdekében, ami nem feltétlenül rossz dolog. Fontos, hogy ne kapkodjuk el a döntést, nézzük végig a kínálatot, próbálgassunk!

Jó túrázást!

Precup Csaba

Vadkemping, bivak, sátrazás - ősszel az erdőben

Vadkemping, bivak, sátrazás - ősszel az erdőben

2023.09.26.

Hatalmas élmény lehet kimozdulni a jól megszokott komfortzónánkból, és a szabadban tölteni egy vagy több éjszakát. Egy profin összeállított felszerelés nagyban megkönnyítheti dolgunkat, ehhez adunk most praktikus tanácsokat.

→ Tovább
​Hogyan ápoljuk, mossuk technikai ruházatunkat, lábbelinket

​Hogyan ápoljuk, mossuk technikai ruházatunkat, lábbelinket

2023.08.07.

Egy idő után elérkezik az a pont, amikor sort kell ejtenünk technikai ruházatunk, felszerelésünk tisztítására. Hogy mikor jön el az ideje annak, hogy kimossuk, impregnáljuk ezeket a darabokat, ez többnyire mindig a felhasználótól és a felhasználástól függ, de nagyon nem mindegy, hogy miként ápoljuk a drágán beszerzett felszerelésünket, mert sokszor többet ártunk, mint használunk.

→ Tovább
​Hogyan válasszunk technikai aláöltözetet?

​Hogyan válasszunk technikai aláöltözetet?

2023.07.06.

A megfelelő túraruházat összeállítását érdemes az alapoknál elkezdeni, ugyanis egy komolyabb túrának meghatározó elemei lesznek ezek a darabok. Azért is érdemes ezzel a témával foglalkozni, mert ma már rengeteg típus létezik mind aláöltözetből és zokniból is. Az alábbiakban részletesen végig megyünk a különböző modelleken és megnézzük mikre érdemes figyelmet fordítani a vásárlásnál.

→ Tovább