H.Z. túrablog

2015. március 22.

Gyalogszerrel a Balaton körül - IV. rész - Balatonfüred és Tihany között

A Balaton körtúra 5. és 6. szakasza Tihany térségében vezet. Az ajánlott útvonal nekem nem tűnt praktikusnak, mert a komp felől érkezve nehéz becsatlakozni. Ezt a két szakaszt a kötelező érintőpontok figyelembevételével módosított útvonalon jártam végig, és így a közlekedés is jól megoldható volt.

Az 5-ös szakaszt Balatonfüreden az ajánlott útvonalon indulva kezdtem. A vasútállomáson készségesen pecsételtek, majd nyugat felé hagytam el a várost. Lassan emelkedett az út, több fonódó jelzésen haladtam, míg végül csak a piros sáv maradt meg. A szőlőhegyről szép kilátás nyílt a Balatonra, és kellemes, erdős-sétautas terepen haladtam.

 

 

Az első fotós igazolóhely, a Noszlopi-forrás nem szerepelt a térképemen, de azért bíztam benne, hogy megtalálom. A szőlőhegy lassan elfogyott, erdei ösvényen ballagtam, még mindig egy domb tetején, a források pedig többnyire a völgyekben találhatóak. A jelzésem megvolt, így mentem tovább, s egyszer csak egy meredek, szakadékszerű völgyperemre értem. Elkezdtem aggódni, hogy nem tudok lemenni, de az ösvény kanyarodott egyet, és elértem a mély völgybe levezető lépcsősor tetejét. Ezen mesterséges segítség nélkül nem lehetne lejutni, így is nehéz volt. A lépcsők nagy része mozog, néhány fok hiányzik, és csak úgy tudtam ereszkedni, hogy előtte minden lépést jól meggondoltam, közben persze erősen a lábam alá nézve, mert a mélység számomra nem előnyös látvány.

Szép lassan azért leereszkedtem egy gyönyörű völgybe, közvetlenül a kiépített forrás előtt.

 

 

Az aszályos idő miatt ez a forrás sem működött, illetve a környezetében volt egy kis szivárgás, ami lejjebb azért már patakocskává duzzadt. A völgy sziklás patakmedre mellett nagyon szép, de jelzetlen út vezetett dél felé. Gondoltam, megnézem - érdemes volt.

 

 

Hamarosan egy pihenőhöz érkeztem, ahol esőbeálló, pad, asztal és tűzrakó hely fogadott, aztán kiértem az erdőből. A távolban már látszott Aszófő templomának csúcsa. Nagyon szép füves réten, őszi színekben pompázó cserjék mentén haladtam.

 


Körülbelül 1 km után a zöld sávjelzésre értem, amely bevezetett Aszófőre. Itt a polgármesteri hivatalban, egy nagyon kedves hölgynél pecsételtem. Cserébe felmértem a hivataluk környékét, és néhány látnivalót, ami még nem volt a térképen, mint például az Árpád vezér kút.

 

 

A kerékpárúton Tihany felé indultam tovább, a félsziget nyakánál letértem az Apáti templomromhoz, és ha már erre jártam, tovább kanyarodtam Sajkod felé, ahol a 6-os szakasz igazolóhelye következett. Ezzel a kitérővel azt is be tudtam gyűjteni.

 


A templom környéke út- és támfalépítés miatt le volt zárva, és a központban az egész főutcát feltúrták. A bazárosok teljes erővel dolgoztak, legalábbis, ami a kipakolást illeti. Az idegenforgalmi irodában készségesen lepecsételték a füzetemet, és máris indulhattam tovább. A vizem elfogyott, egy ismerős helyen próbáltam feltankolni, de nem jártam sikerrel, aztán a boltban végül is kaptam félliteres ásványvizet 400 Ft-os áron, biztos azt gondolták, külföldi vagyok.

 


Még egy emelkedő várt rám ezen a napon, az Akasztó-domb, aljában, a pihenőhelyen fantasztikus panorámával. Érdemes itt elnézelődni egy kicsit. Szépen felújított jelzéseken lehet haladni, és az út is nagyon jól járható.

 

 

A csúcson a szikláknál kell az igazolófotót elkészíteni, majd gyorsan leereszkedhetünk a Révhez vezető országútra. A Balaton annyira alacsony, hogy Tihanynál kis szigetek jelentek meg a part mellett, a kacsák és hattyúk nagy örömére.

 

 

Kicsit elnézelődtem még a kompra várva, aztán irány Somogyország! Füred - Aszófő között még nem túráztam, az a rész tetszett, a többi pedig már ismert terep volt. A jelzetlen utak miatt ezen a szakaszon is fontos a jó tájékozódási készség!

Következő szakasz: Tihany - Örvényes

Még több fotót találtok ide kattintva!

Gyalogszerrel a Balaton körül - IX. rész - Szigliget - Badacsony között

Gyalogszerrel a Balaton körül - IX. rész - Szigliget - Badacsony között

2015.08.05.

A Balaton körtúra legnehezebb része a füzet szerinti 10-es szakasz. Azt írja az igazoló füzet, hogy 25 km hosszú, a szintemelkedés pedig 730 m. Mivel nem „megszakadós” stílusban túrázok, én ezt a szakaszt kettévágtam, és most a Szigliget - Badacsony részét jártam végig, de azért hozzácsaptam még 4 km-t, mivel Balatonedericstől gyalogoltam rá az útvonalra a kerékpárúton.

→ Tovább