Túracipellő

Gyerekekkel a szabadban

2017. január 11.

Gyerekkel a város tetején

A Normafát nem is igazából a túrázás miatt szeretjük, hanem sokkal inkább azért, mert remek szabadidőközpont, különösen gyerekekkel. 

Kezdjük a téllel, ha már idén van szerencsénk hozzá. A régi szép idők (síugrósánc, több felvonó és pálya, esti kivilágítás és a Batthyány térről induló közvetlen síbuszjárat jellemezte a virágkort) sajnos már csak az éghajlatváltozás miatt sem térnek vissza a Normafára, de ahogy leesik egy kis hó, gyerekkacajtól lesz hangos az Anna-rét. A Normafa minden bizonnyal a főváros közvetlen környékének egyik legjobb szánkóterepe.

 


Nemcsak siklani lehet itt, hanem a szülők legnagyobb örömére, hosszan húzhatjuk is a csúszkálásban elfáradt vándorokat. S mint ahogy az karácsony napján is kiderült, miközben szorgos angyalkák serénykedtek otthon: a deres, fagyott fű is csúszik olyan jól, mint a hó! Persze a fővároshoz való közelsége miatt síelni tanulni is ideális lenne a Normafa, talán a megújulás keretében kerül ide egy pici felvonó.

 


De ha nincs hó és zúzmara sem, gyakran azért érdemes ide feljönni télen, mert a felhők felett van a Normafa, ami szintén páratlan élmény mind felnőttnek, mind gyerkőcnek. Ha egy kis napfényre vágyunk a ködös, szürke időben, érdemes ránézni a sielok.hu oldalán található webkamerára.

 Tavasszal a Normafa ideális és népszerű piknikezőhely (Anna-rét), különösen a felújított játszótérrel és tűzrakókkal (ügyeljünk arra, hogy a kornak megfelelő mászókát használjuk a játszótéren, több baleset is volt már itt a mászókák nem megfelelő használata miatt!). A legnépszerűbb túraútvonal természetesen a főváros legmagasabb pontján álló, gyönyörű Erzsébet-kilátót célozza meg, hiszen szinte végig szintben halad, s a „túloldalon” nemcsak egy másik remek játszóteret, hanem a Libegőt és büfét is találunk.

 A sétát - legalábbis lányok esetében - feldobhatjuk egy kis Sissi témával, hiszen a császárné egykori látogatásáról még tábla is megemlékezik a kilátó aljában. De a Normafa és a kilátó közötti, újonnan felújított, a forgalom elől elzárt betonút kifejezetten ideális terep kezdő bringások számára is. Ősszel pedig a gesztenyefák és a színes lombok hívogatnak egy kellemes sétára és gyűjtögetésre. S természetesen jó időben bármikor remek kirándulást tehetünk a Normafa környékéről a hegység távolabbi pontjai felé a Gyermekvasúttal kombinálva.

 A Normafa vonzereje jelentősen nőtt pár éve, amikor is nem messze, a Konkoly-Thege Miklós úton megnyílt a Piczinke póniudvar, amely állatsimogatójával, remek játszóparkjával a gyerekek nagy kedvence lett rövid időn belül.

 S végül nyáron se feledjük a főváros kedves pihenőhelyét! Bár ez az időszak a nyaralásé, s a Normafa értelemszerűen egy stranddal sem állja meg a versenyt egy gyermek szemében, nagy nyári forróságban felfrissítő lehet egy játszóterezéssel összekötött erdei séta a Normafán, ahol általában pár fokkal mindig hűvösebb van, mint lent a városban.

 Szöveg és képek: Szigeti-Böröcz Ferenc

 

 

A varázslatos cserszömörce nyomában

A varázslatos cserszömörce nyomában

2022.10.05.

A természet rengeteg csodás jelensége közül minden évszakban van pár, amely nemcsak fotósok és természetjárók, de a természetbe ritkábban kirándulók ezreit is képes megmozgatni. A tiszavirágrajzás, a szentjánosbogár-rajzás, a daruhúzás és vadlúdsokadalom mellett a cserszömörce őszi lombszíneződésének mindenképpen ott lenne a helye a „sztárok” között.

→ Tovább