Túracipellő

Gyerekekkel a szabadban

2017. január 11.

Gyerekkel a város tetején

A Normafát nem is igazából a túrázás miatt szeretjük, hanem sokkal inkább azért, mert remek szabadidőközpont, különösen gyerekekkel. 

Kezdjük a téllel, ha már idén van szerencsénk hozzá. A régi szép idők (síugrósánc, több felvonó és pálya, esti kivilágítás és a Batthyány térről induló közvetlen síbuszjárat jellemezte a virágkort) sajnos már csak az éghajlatváltozás miatt sem térnek vissza a Normafára, de ahogy leesik egy kis hó, gyerekkacajtól lesz hangos az Anna-rét. A Normafa minden bizonnyal a főváros közvetlen környékének egyik legjobb szánkóterepe.

 


Nemcsak siklani lehet itt, hanem a szülők legnagyobb örömére, hosszan húzhatjuk is a csúszkálásban elfáradt vándorokat. S mint ahogy az karácsony napján is kiderült, miközben szorgos angyalkák serénykedtek otthon: a deres, fagyott fű is csúszik olyan jól, mint a hó! Persze a fővároshoz való közelsége miatt síelni tanulni is ideális lenne a Normafa, talán a megújulás keretében kerül ide egy pici felvonó.

 


De ha nincs hó és zúzmara sem, gyakran azért érdemes ide feljönni télen, mert a felhők felett van a Normafa, ami szintén páratlan élmény mind felnőttnek, mind gyerkőcnek. Ha egy kis napfényre vágyunk a ködös, szürke időben, érdemes ránézni a sielok.hu oldalán található webkamerára.

 Tavasszal a Normafa ideális és népszerű piknikezőhely (Anna-rét), különösen a felújított játszótérrel és tűzrakókkal (ügyeljünk arra, hogy a kornak megfelelő mászókát használjuk a játszótéren, több baleset is volt már itt a mászókák nem megfelelő használata miatt!). A legnépszerűbb túraútvonal természetesen a főváros legmagasabb pontján álló, gyönyörű Erzsébet-kilátót célozza meg, hiszen szinte végig szintben halad, s a „túloldalon” nemcsak egy másik remek játszóteret, hanem a Libegőt és büfét is találunk.

 A sétát - legalábbis lányok esetében - feldobhatjuk egy kis Sissi témával, hiszen a császárné egykori látogatásáról még tábla is megemlékezik a kilátó aljában. De a Normafa és a kilátó közötti, újonnan felújított, a forgalom elől elzárt betonút kifejezetten ideális terep kezdő bringások számára is. Ősszel pedig a gesztenyefák és a színes lombok hívogatnak egy kellemes sétára és gyűjtögetésre. S természetesen jó időben bármikor remek kirándulást tehetünk a Normafa környékéről a hegység távolabbi pontjai felé a Gyermekvasúttal kombinálva.

 A Normafa vonzereje jelentősen nőtt pár éve, amikor is nem messze, a Konkoly-Thege Miklós úton megnyílt a Piczinke póniudvar, amely állatsimogatójával, remek játszóparkjával a gyerekek nagy kedvence lett rövid időn belül.

 S végül nyáron se feledjük a főváros kedves pihenőhelyét! Bár ez az időszak a nyaralásé, s a Normafa értelemszerűen egy stranddal sem állja meg a versenyt egy gyermek szemében, nagy nyári forróságban felfrissítő lehet egy játszóterezéssel összekötött erdei séta a Normafán, ahol általában pár fokkal mindig hűvösebb van, mint lent a városban.

 Szöveg és képek: Szigeti-Böröcz Ferenc

 

 

Szlovákia legváltozatosabb szurdoktúrája családoknak lett kitalálva

Szlovákia legváltozatosabb szurdoktúrája családoknak lett kitalálva

2022.08.05.

Két látványos szurdok: létrás mászás, vízesés, búvópatak az elsőben, virágpompában úszó havasi rét felhőbe vesző fenyvesekkel és játszóteres étterem a túra közepén, végül egy újabb vízesés, működő vízimalom és két kilátóból is élvezhető szédítő mélység a másodikban. Mindezt egyben, a Kócs-hegység látványos körtúrájában.

→ Tovább
Megmásztuk Szlovákia első vasalt útját

Megmásztuk Szlovákia első vasalt útját

2022.07.29.

Az egyedülálló kaland egyben komoly magashegyi túrának bizonyult: a megtett majdnem 800 méter szintemelkedésből mindössze 310 méter a mászás, igaz, cserébe majdnem megérintettük a vízeséseket, lefelé pedig tereprolleren lehetett robogni.

→ Tovább