Nomád, a hegyek vándora

Krókuszok és szép panorámák Biharfüreden

Szigeti Ferenc 2016.05.06.

Április végén, május elején, már évek óta bevett gyakorlat, hogy kimegyünk Romániába, az Erdélyi-szigethegység valamelyik részébe, és ott meglessük a krókuszok tömeges virágzását, a télről még megmaradt havat, és a remek panorámákat. 

dsc_328124-web.jpg

A Fekete-Körös Borz előtt a Romániai oldalon

 

Így volt ez most is, egy szép szombati napon felkerekedtünk, és bő három órányi autózás után az alföldről felérve Biharfüredre egy másik világba cseppentünk, amely feltétlen megéri a rossz utak, és az ezek miatt viszonylag hosszúnak mondható út apró kényelmetlenségeit.

 

dsc_328518-web.jpg

Mindenürr, ahol víz van, mocsári gólyahíreket látni


Biharfüred (románul Stâna de Vale) különleges tisztaságú, ózondús levegőjű klimatikus gyógyhely. Bihar megyében található, Nagyváradtól 80 km és Belényestől 25 km távolságra, Békéscsabától 145 km, de a méhkeréki határátkelőtől alig több mint 100 km-re, 1102 méter tengerszint feletti magasságban. Ez a Bihar-hegység legismertebb üdülő-pihenőhelye. A határhoz való közelsége miatt ez a „viharsarki” turisták egyik kedvelt úti célja. Bár azt kell mondjam, hogy jelenlegi gazdái korántsem tudják - vagy akarják - kihasználni a hely adottságait.

 

dsc_332310-web.jpg

Krókuszos panoráma a Mezőhavas 1625 méteres csúcsáról


A környéken sokfelé túrázhatunk, hiszen jó néhány túraút kiindulása - vagy éppen becsatlakozása - van itt, és ráadásul ezek az utak általában jól jelzettek és nem is túl megerőltetőek. Bár természetesen Biharfüredről kiindulva a havasok irányába csakis felfelé vezető utakat találunk, amelyeken általában 3-5 km megtétele és 300-500 méter szintemelkedés leküzdése szükséges a néhány közeli 1400-1600 méteres csúcs, kilátópont eléréséhez. Mi szokás szerint a Mezőhavas 1625 méter magas csúcsa felé vettük az irányt, amely a környék legszebb teljes körpanorámáját kínálja, Biharfüredről 5 km-es úttal a piros és kék sáv jelzéseket követve 2 óra alatt kényelmesen elérhető.

 

dsc_3287121-web.jpg
  
dsc_331214-web.jpg

A Csoda-forrás 5,5 °C-os vízével, és még havat is találunk...


Bár az idén legalább egy héttel korábban jött a tavasz, de még így is sikerült kifognunk a krókuszok virágzását, jókor mentünk... És természetesen jó időben, hiszen az eddigi néhány év tapasztalatai azt mutatják, hogy mindig remek időjárás fogadott minket fent, hála a jól megtervezett időpontválasztásoknak.

_group_0_-dsc_33313_dsc_33379-7_nyito.jpg

Igazi panoráma, hét képből összerakva

 
Képek és szöveg: Szatmári Zsolt - szatmarizsolt.blogspot.hu

 

Tavaszi tekergés

Tavaszi tekergés

2017.04.24.

Komoly problémával küszködik a blog. Nincs időm az írásra, szerkesztésre, anyagok gyűjtésére. Sőt, még igazából a túrázásra sem. Így most csak egy rövidke hiánypótló bejegyzést teszek közzé, nehogy úgy tűnjön már, hogy leállt a blog, mert nem. Sőt! De erről majd később, a következő írásban. 

→ Tovább
Kilátások a hófödte Mátrában

Kilátások a hófödte Mátrában

2017.01.24.

Évnyitó túrát terveztünk a Mátrába január közepére. Persze nagy havazást ígértek pont az indulás napjára, meg jeges esőt, ónos esőt, és mindenféle színű és szintű riasztást kiadtak. Ráadásul péntek 13. volt. Mi jöhet még? Mindegy, eldöntöttük, hogy ha nem túl rizikós közlekedni, akkor mindenképpen megnézzük ismét a tavalyi évben személyes kedvencünkké vált Gortva-Jójárt-kilátót a Nyikom tetején.

→ Tovább