Hosszúlépés

Élmények az országon innen és túl - a Turista Magazin szerkesztőségi blogja

Szerző:
2016. augusztus 23.

SZENT MÁRTON ÖREG TEMPLOMA

A 15. század végén tesznek először említést erről a Galga melletti kis templomról, amelynek a történelem viharai során, hol református, hol katolikus gazdái voltak.

A hévízgyörki istenházát az égi viharok is megtépázták. A villámcsapás okozta károkat még kijavították a 18. század végén, de 1924 májusában egy orkán már használhatatlanná tette a közel 500 éves épületet.

 

 

Bár a helyiek új templomot építettek a faluban, 1985-ben mégis nekikezdtek az Árpád kori emlék rendbehozatalához, 1988-ban, Szent Márton napján újra fel is szentelték.

 

 

Rendszeresen nem hirdetnek benne igét, de a turisták megcsodálhatják. A templom melletti portán lehet elkérni a termetes kulcsot egy kedves nénitől.

 

 

A Gerecse felfedezésre váró szigete – Somlyó

A Gerecse felfedezésre váró szigete – Somlyó

2020.09.06.

Kéktúrázóknak talán ismerősebben cseng a gerecsei Somlyó, avagy Somlyóvár neve, de mindezzel együtt kevesen ismerik a hegység eme nyugati szegélyének kissé félreeső, szigetként kiemelkedő csúcsát, ami több érdekességgel is szolgál a természetjáróknak.

→ Tovább
Szürreális életképek a dunaújvárosi erdőből

Szürreális életképek a dunaújvárosi erdőből

2020.07.30.

Ha a Dunai Vasmű mellett bevetjük magunkat a kiserdőbe, hirtelen mintha egy furcsa, régi sci-fiben találnánk magunkat: a gyár kiszolgált, hatalmas gépeit évtizedekkel ezelőtt a fák között állították fel, mára pedig szépen körbenőtte őket a természet.

→ Tovább