Hosszúlépés

Élmények az országon innen és túl - a Turista Magazin szerkesztőségi blogja

SZENT MÁRTON ÖREG TEMPLOMA

Turista Magazin 2016.08.23.

A 15. század végén tesznek először említést erről a Galga melletti kis templomról, amelynek a történelem viharai során, hol református, hol katolikus gazdái voltak.

A hévízgyörki istenházát az égi viharok is megtépázták. A villámcsapás okozta károkat még kijavították a 18. század végén, de 1924 májusában egy orkán már használhatatlanná tette a közel 500 éves épületet.

 

gyork002m.jpg

 

Bár a helyiek új templomot építettek a faluban, 1985-ben mégis nekikezdtek az Árpád kori emlék rendbehozatalához, 1988-ban, Szent Márton napján újra fel is szentelték.

 

 

Rendszeresen nem hirdetnek benne igét, de a turisták megcsodálhatják. A templom melletti portán lehet elkérni a termetes kulcsot egy kedves nénitől.

 

 

gyork003m.jpg

Tömeg nincs, vadon, az van - Szurdoktúra a Bakonyban

Tömeg nincs, vadon, az van - Szurdoktúra a Bakonyban

2020.07.11.

Árnyas lombsátor, burjánzó aljnövényzet, sziklás patakmeder, mohás kőtömbök, bedőlt fák és izgalmas drótkötélpálya. Ördög-árok és Kő-árok. Bejártuk a Magas-Bakony egyik legszebb túraútvonalát, és nem bántuk meg, valamit megéreztünk a Bakony vadságából.

→ Tovább
Börzsönyi gerinctúra a négyzeten

Börzsönyi gerinctúra a négyzeten

2020.07.10.

Roppant látványos és vadregényes túratereppel bírnak a Magas-Börzsöny központi kalderaívéről leágazó mellékgerincek védett erdőségei. Akár a hegygerincről csodáljuk, akár az alattuk szaladó patakok völgyében ízleljük ezt az elbűvölő és izgalmas „vadont”, könnyen rabul ejthet minket mesébe illő hangulata.

→ Tovább
Nagymaros, a szelídgesztenyésen innen és azon túl

Nagymaros, a szelídgesztenyésen innen és azon túl

2020.06.23.

Nagymaros a Dunakanyar egyik legszebb települése, könnyű megközelíthetőségének és fekvésének köszönhetően a túrák kedvelt kiindulási pontja. Mielőtt azonban nekivágnánk a hegyeknek, érdemes egy kicsit a városban és közvetlen környékén is körülnézni, mert itt is akadnak érdekes látnivalók.

→ Tovább
Miben segíthetünk?