Ti írtátok

Osszátok meg ti is az élményeiteket a Turista Magazin olvasóival!

Szöveg:
2021. október 19.

Szögliget térségének geológiai érdekességei és Szádvár új látnivalói

2021-ben ismét volt Geotóp Napok az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) területén, amely országos programsorozatot idén már 14. alkalommal rendezték meg. Ezen belül kilencedjére taposták geoturisták az ANPI földtudományi értékekben gazdag („geodiverz”) vidékét, ezúttal Szögliget térségében, a Szádvár Tanösvény útvonalai mentén.

A találkozó október 2-án, a Szögliget településtől északra található Kettős-bányában vagy más néven Vár–völgyi-kőfejtőben volt. A 25 fős társaság köszöntés után egyből a Vár-völgy „geocsemegéi” közé vetette magát.

A felhagyott kőfejtők ugyanis a triász időszaki, kb. 235–230 millió éves Wettersteini Mészkő Formáció karbonátos képződményeit tárják fel, amelyek trópusi sekélytengerrel borított lagúnákban rakódtak le annak idején.

Ez természetesen nem a mai földrajzi helyén történt, hanem több ezer kilométerre innen, valahol a trópusi övezetben. A kőbánya kőzeteinek és tektonikai felületeinek (pl. vetőtükör) megtekintése után a kőfejtő északabbi, kisebb egységében a kőbányászat és a barlangok összefüggéseiről esett néhány szó. Azért került ez a téma terítékre, hisz a külfejtés ezen részében annak idején a bányászati tevékenység nyitott meg egy pár méter hosszú kis barlangot.

A Szalamandra-ház felé haladva mesterséges és természetes geológiai feltárások „közreműködésével” találkozhattunk a fent nevezett triász formáció dolomitos kifejlődéseivel, valamint a Wettersteini Mészkőnél idősebb Gutensteini Mészkő fekete, kalciterekkel átjárt kőzeteivel is. Kellemes sétánk a Szalamandra-háztól az északkelet felé haladó zöld sáv és piros rom jelzések kaptatóin folytatódott tovább, a Mosó-kút irányába.


Egy útbevágásban a környékre jellemző talajok erodált szelvényeit figyelhettük meg, majd a Csurgó-kútnál (Mosó-kútnál) Demjénné Ildikó jóvoltából a vizes előhelyek (források) és a térség élővilágával ismerkedtünk meg. A Mosó-kút neve beszédes: a Szádvárból annak idején a kúthoz jártak le ruhákat mosni, hisz az itteni karsztvíz nem volt olyan kemény, mint a környékbeli források vize. Az aktív forrásszáj körül napjainkban is megfigyelhető a forrásmészkő vagy idegen nevén travertínó kiválása, mint a szemünk előtt zajló geológiai folyamat.

A triász vízadóból érkező forrás megtekintése után a Bába-völgy következett, pontosabban annak I. sz. víznyelője. A tölcsér alakú, sötéten ásító mélyedésben elnyelődő csapadékvizek a Lakatos-forrás térségében látnak újra napvilágot. A Lakatos- vagy Borz-forrásnál a Szádvár tömbjét alkotó, késő-triász Hallstatti Mészkő jellegzetességeivel, valamint a térség bonyolult szerkezetföldtani modelljével ismerkedtünk meg.

Itt derült ki, hogy a Szádvár kúpja egy puhább és idősebb kőzetekbe belegyúródott késő-triász mészkőblokkon áll, amelyet a szakemberek Derenki-klippnek neveznek.

A terület földtudományi értékei után a Szádvár és csodálatos megújulásának története következett, amelyet a Szádvárért Baráti Kör elnöke, Dr. Kovács Lajos és felesége, Dr. Császár Ida tolmácsoltak a geo-team felé. A várhegy északi részén található Alsóvár irányából, azon a bizonyos 374 fok lépcsőn érkeztünk fel a Német-bástyához. Itt a jól megérdemelt ebéd és csoportkép következett, majd a vár romterületének alapos bejárása. A romokat a várhegyről csigavonalban „lecsavarodó” piros rom jelzésen (Szádvár tanösvény) hagytuk el, a középkori szekérnyomok megtekintése közben. A jó hangulatú geotúra a Tetves-forrás bővizű karsztforrásánál, majd a Kettős-bányában fejeződött be.

Az esemény résztvevőinek elmondása szerint azért volt élvezetes a geotúra, mivel nem csak egy „sima” túra volt, ugyanis ott elmentek volna azon kövek mellett, amelyeket most „megszólaltattunk”, hogy meséljenek nekünk. Jövőre folytatjuk, kalandra fel! A túravezető ezúttal is Veres Zsolt volt, „A kövek mesélnek” oldal szerkesztője. Az esemény színvonalát emelte Demjénné Lőrincz Ildikó (ANPI), Dr. Kovács Lajos, a Szádvárért Baráti Kör elnöke, valamint kedves felesége, Dr. Császár Ida is.

Még több túra, még több élménybeszámoló a Geotóp Napok hivatalos oldalán: www.geotopnap.hu

Csereháti csoda a fülemülék völgyében: Szanticska

Csereháti csoda a fülemülék völgyében: Szanticska

2022.11.28.

Budapesttől jó kétszáz kilométerre, Miskolc és Kassa közt, a Hernádtól a Sajóig elterülő, szelíd lankáival megkapó szépségű, ámde turisták által ritkán látogatott, félreeső dombvidék, mely nevét az egykoron mindent beborító cseres-tölgyes erdőkről kapta, ez a Cserehát.

→ Tovább
Végtelen nyugalom a Nyírség kies homokvidékén

Végtelen nyugalom a Nyírség kies homokvidékén

2022.11.22.

Ritkán adatik meg az Országos Kékkörön, hogy körtúrában tegyünk meg egy etapot, és végig a kéken tudjunk haladni. Nos, ennek is eljött az ideje, hisz Létavértes környékén egy nagy kanyart tesz meg az Alföldi Kéktúra, melynek során kiindulási pontunkra fogunk visszaérni, miközben csodás réteket, lápokat, erdei szakaszokat érintünk, és persze mindenhol a hatalmas homokmezők.

→ Tovább