Hosszúlépés

Élmények az országon innen és túl - a Turista Magazin szerkesztőségi blogja

Szöveg:
2022. január 13.

Templom falu nélkül – Gercsepuszta utolsó hírmondója

800 éve áll, közel 500 éve nincs falu körülötte. Nem egyszer rommá vált, többször újjáépítették, és most is dacol az idővel a hegyek kéklőn ölelő karéjában. Különleges hangulatú pusztatemplomnál jártunk Pesthidegkút határában.

Jártál már olyan helyen, ahol úgy érezted, kerek a világ? Te a tájban, a táj benned. Ahol minden az örök körforgás szerint halad. Csak állsz hosszú-hosszú percekig, nézel, és beszippant a látvány. Mintha egy olyan világba léptél volna, amelyben nem kell kérned a világtól többet, mint amit már megadott. Nekünk azon a szeles, januári délutánon, a Hármashatár-hegy, Vihar-hegy és Csúcs-hegy délnyugati lejtőjén nyújtózkodó lapály, bizony, ilyen hellyé vált.

Pesthidegkút határában, a szántóföldek, legelők parcellázta, füves területek ölelésében megbújó gercsei templom – misztikum és vallásos érzület ide vagy oda – tényleg egy olyan hely, amely tökéletesen alkalmas a lenyugvásra, remek meditációs, relaxációs pont, ha egyedül vagyunk ott. (Mivel közel esik a Hármashatár-hegyre vezető turistautak hálózatához, így a tömeg elkerülése érdekében érdemes hétköznap felkeresni.) Mint egy nyugodt sziget a hullámzó, erdővel borított hegyhátak tengerében, csak néhány hétvégi ház a hegyoldalban, és a távolban felsejlő, völgyben elterülő Pesthidegkút épületei emlékeztetnek a civilizációra.

Az ég ugyan felhős volt, itt-ott már előbukkant mögüle a nap. Hűvös, szürke, szélfútta idő, a levegőben a hó előérzetével. A valamikori Gercse falu temploma magányosan áll a legelők, mezők között. Mellette fehér kőkereszt, hangulatos pihenő, padokkal, asztalokkal. A csupasz faágakon énekesmadarak trilláznak, a fátyolfelhős égen cikázó váratlan színfoltok, leheletnyi élet a zord téli délutánban.

Az egyhajós kis templomnak nincs tornya. Ritkaság számba megy patkó alakú szentélye, mely keletre néz.

A régészeti ásatások szerint a 13. században épült román stílusban. A tatárok 1242-ben felégették a faluval együtt, de a tatárjárás után újjáépítették, és a 15. században kerítőfallal vették körül.

A török időkben elnéptelenedett a falu. De nem úgy, ahogy gondolnánk, hogy a török elől elmenekült a lakosság. (A Hidegkút melletti Keresi (Gersi) ugyanis egy 1580—81. évi kincstári összeírás tanúsága szerint a budai szandzsákhoz tartozott.) Épp ellenkezőleg, a török pont békén hagyta az itt élő főként mezőgazdaságból élő népeket. Amikor viszont Esztergomot 1595-ben sikerült felszabadítani a török uralom alól, szerették volna Budáról is kiűzni őket.

Az volt terv, hogy kiéheztetik a törököt Budán, ezért a környező településekről kitelepítették a lakosságot, hogy az ottománok élelmiszerbázisa megcsappanjon. Így a gercseiek elhagyták földjeiket, és többet nem is tértek vissza. Valószínűleg ezzel a szándékos elnéptelenítéssel kapcsolatos Gercse községnek és templomának elpusztulása is. Ettől kezdve ezen a néven az írott történeti forrásokban nem történik több említés a faluról.

A következő évszám, amely jelentős fordulatot hozott az elhagyott templom életében, az az 1770-es évek eleje. Ekkor Gercsepuszta és pusztulófélben lévő kápolnája már a német telepesek által lakott Hidegkúthoz tartozik, akik 1772-ben jelentős átalakítást hajtottak végre rajta: két oldalához egy sekrestyét és egy raktárt toldottak, a középkori bejáratot befalazták, újat nyitottak a nyugati oldalon. 1774-ben pedig a felújítás során fa karzatot és barokk stukkódíszeket kapott az Isten háza.

Az 1800-as évek elején, több mint egy évtizedig a templomban őrizték a Máriaremete nevét is adó Mária-kegyképet, melyet 1817-ben a korabeli felszerelési tárgyakkal együtt a máriaremetei kegytemplomba vittek át. Felépült a hidegkúti templom, az ősi kápolnát pedig megint sorsára hagyták, a hívek nem használták, és az elkövetkező 150 évben pusztulásnak indult. A köztudatba régészek próbálták meg újra beemelni, de sem az 1956-os, sem az 1985-ös ásatásokat nem követte helyreállítás. Romos állapotban várta az „újjászületést”, mígnem 1996-ban Bognár Lajos atya, egykori hidegkúti plébános kezdeményezésére az Óbudai Polgári Társaság és a Pesthidegkút Alapítvány elkezdte felújítani.

Miután a falakat fölépítették, és az épületet nyeregtetővel újra befedték, a szentélyben kőoltárt emeltek, Dékány Vilmos Esztergom–budapesti segédpüspök 1997. augusztus 17-én Nagyboldogasszony tiszteletére újból fölszentelte a templomot. Azóta új életre kelt, és húsvéttól mindenszentek ünnepéig vasárnaponként misét tartanak a falai között, sőt, keresztelők, esküvők kedvelt budai helyszíne lett.

Megközelítés

Tömegközlekedéssel legegyszerűbben a Hűvösvölgy végállomásról induló 64-es, 64A, 164-es, 264-es autóbuszok bármelyikével. A Községház utca vagy a Templom utca megállóktól érdemes gyalog elindulni, innen kb. 2 km, és a Vöröskővár utcán elérkezünk a templomig. Kényelmes turisták autóval is megközelíthetik.

Különleges kővilág meseszép erdőkkel a Bükk lábánál

Különleges kővilág meseszép erdőkkel a Bükk lábánál

2022.06.28.

Cserépfalu minimum két ok miatt is remek túracélpont. A településhez közeli kaptárkövek már önmagukban is megérik az egynapos kiruccanást, ám a falutól északra nyílik a Bükk egyik legszebb szurdoka, a Hór-patak völgye. A Suba-lyuk és a község érdekes formájú kilátója pedig hab a tortán az innen induló, a környéket átszelő, változatos terepen vezető turistaösvények között.

→ Tovább
Könnyű túra a Budai-hegység egyik legszebb és egyben egyik legeldugottabb részére

Könnyű túra a Budai-hegység egyik legszebb és egyben egyik legeldugottabb részére

2022.06.01.

Kiváló panorámájú dolomitsziklagyepek, erdei ligetek, virágos tisztásokkal tarkított hegyoldalak váltogatják egymást a Budai-hegység északnyugati csücskében. A „Fehér út” sárgáján jártunk, ahol a főváros közelsége ellenére aránylag kevesen mozognak az erdei ösvényeken, és így minden adott egy nyugis, lazulós és pazar mód látványos kiránduláshoz.

→ Tovább
Budapest egyik legszebb Duna-parti sétánya

Budapest egyik legszebb Duna-parti sétánya

2022.05.28.

Egy hely a városban, ahol azonnal körülvesz a természet, méghozzá ott, ahol a legkevésbé számítanál rá. Ártéri fák árnyas lombsátra kilométereken keresztül, hihetetlen folyóparti kilátásokkal. Ligetek, parkok, nádasok, hattyúk, vadkacsák, csend és lustán hömpölygő Duna. Bringával és gyalogosan is végigjártuk a csepeli Kolonics György sétányt, és minden méterét imádtuk.

→ Tovább