MOLFresh Corner

MOL természetjáró blog

Túralábbelik – Alaptípusok, előnyök és hátrányok

Nagy Loránd István 2020.04.20.

Függetlenül attól, hogy milyen céllal lépünk ki a természetbe, szinte mindig viselünk valamit a lábunkon. A megfelelő lábbeli kiválasztása azonban okozhat némi fejtörést, főként az olyan sokat szajkózott, látszólag szilárd alapokon nyugvó „aranyszabályok” miatt, amelyek értelmében túrázni például kizárólag bakancsban lehet, a nem vízálló cipő pedig csak a kirándulók életének megkeserítésére jó.

Melyiket válasszam?

Ha figyelmesen átböngészed az általános leírásokat, valamint az egyes túralábbeli-típusokhoz tartozó, előnyöket és hátrányokat bemutató táblázatokat, közelebb fogsz kerülni az igazsághoz. Biztos, ami biztos, adunk pár tippet. Ha egészséges a bokád, és szeretnéd például az Országos Kékkört bejárni úgy, hogy télen nem fogsz hóban vagy latyakban túrázni, válassz túrafélcipőt, multisportcipőt vagy terepfutó cipőt.

_ba_7201

Illusztráció

Ha alapvetően köves, sziklás jellegű, kimondottan precíz lépéseket igénylő helyeken túrázol a hómentes időszakokban, nyugodtan rábízhatod magad egy beszállócipőre. Amennyiben nem elég erős a bokád, és/vagy télen is kívánsz túrázni havas terepen, a túrabakancs lesz a te lábbelid.

Univerzális túralábbeli sajnos nincsen, ugyanakkor ha kellene mondani egyet, a túrabakancsot jelölnénk meg, hiszen bár futni nem lehet benne, az év minden szakában bevethető.

Ettől függetlenül mindenkit arra biztatnánk, hogy próbálja ki a terepfutó vagy a multisportcipőben való túrázást, hogy megtapasztalja egy könnyű, változatos terepviszonyok között is hatékonyan kapaszkodó, rendkívül kényelmes cipőcsalád modelljei által nyújtott életérzést.

És végül, de nem utolsósorban a legfontosabb, akármennyire is magától értetődőnek vagy elcsépeltnek tűnik: kizárólag olyan lábbeliben leszünk vidámak, amely jó ránk. A megfelelő méret kiválasztásához elengedhetetlen a próba (viseljünk olyan zoknit, amilyenben használni fogjuk kiszemeltünket, ne utcai pamutzoknit), a próbát magát pedig ne tükör előtti, feszélyezett ácsorgásként hajtsuk végre. Járkálni, le-fel sétálni, guggolni, nagyot lépni, lábfejet ide-oda mozgatni kell, nem egyszer, hanem többször, hogy még a boltban kiderüljön legalább az, amit ránézésre nem lehet megállapítani.

Tartsuk szem előtt, hogy túrabakancsból és túrafélcipőből rendszerint legalább fél, míg terepfutó és multisportcipőből egy számmal nagyobb lábbelivel érdemes kacérkodnia annak, akit komoly szándék vezérel.

Új szerzeményünket igen bölcs dolog még azelőtt bejáratni, például rövidebb kiruccanások keretei között, hogy „éles bevetésre” indulnánk benne.

_ba_8734

Illusztráció

Túrabakancsok, túrafélcipők és beszállócipők

Több nagy gyártó betűkkel vagy betűpárokkal (A, A/B, B, B/C, C, C/D, D) jelöli azt, hogy mennyire kemény terepre és igénybevételre való egy lábbeli. Az A kategória kirándulóbakancsokat és kirándulócipőket, a B klasszikus középhegységi túrabakancsokat és robusztusabb túrafélcipőket, illetve beszállócipőket, a C magashegyi környezetben is helytálló, masszív túrabakancsokat, a D pedig alpesi küldetésekre termett darabokat jelöl. A törtvonalas betűpárok (pl. B/C, C/D) átmenetet képviselnek két egymás melletti kategória között.

Általánosságban elmondható, hogy a túrafélcipőknél az A/B, a beszállócipők esetében a B, a túrabakancsok táborában pedig a B és a B/C kategória a legnépszerűbb a természetjárók körében.

Utóbbiak hétvégi kirándulásokra és többnapos, durvább terepen vezető gyalogtúrákra egyaránt alkalmasak. Rendkívül kedveltek a vízálló, páraáteresztő membránnal (pl. Gore-Tex) felvértezett lábbelik, ami nem véletlen, hiszen nem áznak át, ráadásul szellőznek is.

_ba_6273

Illusztráció

Senkit sem szeretnénk lebeszélni a membrános lábbelikről, de azért jó, ha tudjuk, hogy egy gondosan ápolt, alaposan bevakszolt, kívül-belül bőrből készült túrabakancs sem adja meg magát olyan könnyen még a durvább esőzések idején sem. A felsőrész készülhet szintetikus anyagból, tisztán bőrből, valamint e kettőnek a kombinációjából.

A 100%-ban bőr felsőrész hosszabb élettartamot és rendszerint könnyebb tisztíthatóságot, míg a bőr-textília konstrukció jobb szellőzést biztosít kisebb tömeg mellett.

Egy túralábbeli esetében a komfortosság szintén központi jelentőségű. A gyártók többek között ütéscsillapító/rezgéselnyelő betétekkel, sarokmerevítésekkel, furfangos nyelvkonstrukciókkal igyekeznek kényelmessé, viselés közben szinte észrevehetetlenné tenni lábbelijeiket, és szerencsére a legtöbbször sikerrel is járnak. Outdoor tevékenységeink során esetenként durva mechanikai behatások érik a lábbelinket, de egy minőségi körgumírozás vagy egy strapabíró orrerősítés szerencsére remekül képes dacolni az ilyesfajta veszélyekkel.

Terepfutó és multisportcipők

Függetlenül attól, hogy mit gondolnak a „bakancspárti öreg rókák”, jó tudni, hogy a terepfutó és a multisportcipőkben nemcsak futni, hanem kirándulni és gyalogtúrázni is remekül lehet. Hogy ez a hangzatos kijelentés ne lógjon annyira a levegőben, folytatom is egy személyes tapasztalattal: a több mint 2500 km hosszú Országos Kékkör 90%-át terepfutó és multisportcipőkben toltam le 27–50 literes hátizsákkal, többnapos etapok keretei között, klasszikus bakancsot pedig csak a téli, jellemzően havas és hideg túranapok alkalmával vettem fel.

_ba_7953

Illusztráció

Egyszer sem ment ki a bokám, nem csúszkáltam semmilyen terepen, és nagyon élveztem, hogy olyan lábbelikben gyűjthetem a kilométereket, amelyekben szabadon mozoghatok. És igen, volt olyan is többször, hogy a vízálló-páraáteresztő membrán nélküli cipőm nemes egyszerűséggel ronggyá ázott a térdig érő patakvízben, az viszont megnyugtatott, hogy ilyen helyzetben még a legmagasabb szárú bőr túrabakancsok is elvéreztek volna, arról nem is beszélve, hogy napokat vett volna igénybe a teljes kiszáradásuk.

Azt persze nem vitatom, hogy élettartam és mechanikai védelem tekintetében sokkal jobban teljesítenek a túrabakancsok és a túrafélcipők, illetve hogy egy roppant sziklafal parányi kiszögellésén sokkal biztonságosabb megállni egy beszállócipőben, de azt is tartom, hogy az outdoor lábbelik között bizony a terepfutó és a könnyű túracipők felé átmenetet képező, gyaloglásra is kifejezetten ajánlott multisportcipők büszkélkedhetnek a legkiválóbb mozgásszabadság-komfortérzet-tapadás mutatóval.

_ba_5301

Illusztráció

Felsőrészük rendre 100%-ban szintetikus textíliából készül, járótalpuk változatos terepviszonyok között is kimondottan jól tapad, fel- és levételük pofonegyszerű.

A membrános modellek előnyei csapadékos időben, nedves fűben vagy aljnövényzetben túrázva mutatkoznak meg leginkább a membrán nélküli típusokkal szemben, amelyek viszont szellőzésben és száradóképességben verik magasan az előbbieket.

Klasszikus túrabakancsok

Előnyök

– Hatékonyan védik a lábfejet és a lábszár alsó részét. A modellek többsége igen ellenálló a vízzel és a szennyeződésekkel szemben.

– Nagyobb fokú stabilitást biztosítanak, mint a félcipők.

– Élettartamuk általában jóval hosszabb, mint a legtöbb túrafélcipőé. Ehhez persze megfelelő ápolásra van szükség.

– Számos modelljük újratalpalható.

– Egész évben viselhetők.

– Számos modelljük hágóvassal is használható.

turabakancs

Klasszikus túrabakancs

Hátrányok

– Rendszerint jóval nehezebbek, mint a túrafélcipők, „mozgásban tartásuk” ennek megfelelően energiaigényesebb.

– Kevésbé szellőznek, mint a könnyű túrafélcipők és a terepfutó cipők.

– Ha átáznak, jóval nehezebben száradnak ki, mint a terepfutó cipők. Ez a membrános bőr bakancsokra különösen igaz.

– Akadályozzák a természetes lábfejmozgást.

– Meleg időben hamar befüllednek.

– Felvételük és levételük kissé macerás lehet.

Túrafélcipők

Előnyök

– Komfortosak.

– Könnyebbek a túrabakancsoknál.

– Strapabíró, a mechanikai sérülésekkel szemben rendszerint ellenálló lábbelik.

– Élettartamuk hosszabb, mint a terepfutó vagy a multisportcipőké.

– Számos modelljük újratalpalható.

– Megfelelő zoknival télen is lehet bennük túrázni.

turafelcipok

Túrafélcipő

Hátrányok

– A bakancsokhoz képest kisebb fokú mechanikai védelmet nyújtanak viselőjüknek.

– Nem annyira komfortosak, mint a terepfutó cipők.

– A túrabakancsokhoz képest kisebb fokú oldalirányú stabilitást nyújtanak.

– Nem szellőznek annyira jól, mint a terepfutó cipők.

– Nehezebbek, mint a terepfutó cipők.

– Mivel félcipők, felülről könnyen beáznak.

Beszállócipők

Előnyök

– A bakancsokhoz képest könnyűek.

– Talpuk merevsége megközelíti a puhább bakancsokét.

– Precízen, biztosan lehet bennük lépni köves, sziklás terepen.

– Felsőrészük és fűzőrendszerük kialakításának köszönhetően szorosan a lábfejre simulnak.

– Strapabíró, a mechanikai sérülésekkel szemben ellenálló lábbelik.

– Számos modelljük túracipőként is bevethető.

beszallocipo

Beszállócipő

Hátrányok

– Nem annyira komfortosak, mint a terepfutó cipők.

– A bakancsokhoz képest kisebb fokú mechanikai védelmet nyújtanak viselőjüknek.

– Nem szellőznek annyira jól, mint a terepfutó cipők.

– A modellek többsége nem újratalpalható.

– Nehezebbek, mint a terepfutó cipők.

– Mivel félcipők, felülről könnyen beáznak.

Multisportcipők

Előnyök

– Ideális azoknak, akik nem akarnak külön túracipőt és terepfutó cipőt venni.

– Jóval komfortosabbak, mint a túrabakancsok.

– Ha átáznak, hamar megszáradnak.

– Rendszerint kiválóan szellőznek.

– Könnyűek. Tömegük a terepfutó cipők tömegével vetekszik.

– Felvételük és levételük roppant egyszerű.

multisportcipok

Multisportcipők

Hátrányok

– Téli, havas körülmények között hamar megmutatkoznak a gyenge pontjaik.

– Sérülékenyebbek, mint a bakancsok vagy a túrafélcipők.

– Élettartamuk viszonylag rövid a bakancsokéhoz vagy a túrafélcipőkéhez képest. Nem újratalpalhatók.

– Nem biztosítanak olyan hatékony mechanikai védelmet, mint a bakancsok.

– „Kettő az egyben” jellegükből kifolyólag 100%-ban sem túrafélcipőnek, sem terepfutó cipőnek nem tekinthetők.

– Mivel félcipők, felülről könnyen beáznak.

Terepfutó cipők

Előnyök

– Rendkívül komfortosak.

– Nagyon könnyűek, tömegük akár harmada/negyede is lehet a klasszikus túrabakancsokénak.

– Ha átáznak, hamar megszáradnak.

– Rendszerint kiválóan szellőznek.

– Talpuk laza, füves, poros, sáros talajon is szuperül tapad.

– Felvételük és levételük roppant egyszerű.

terepfutocipo

Terepfutó cipő

Hátrányok

– Téli, havas körülmények között hamar megmutatkoznak a gyenge pontjaik.

– Sérülékenyebbek, mint a bakancsok vagy a túrafélcipők.

– Élettartamuk viszonylag rövid a bakancsokéhoz vagy a túrafélcipőkéhez képest. Nem újratalpalhatók.

– Nem biztosítanak olyan hatékony mechanikai védelmet, mint a bakancsok.

– A túrabakancsokhoz képest elenyésző oldalirányú stabilitást nyújtanak.

– Mivel félcipők, felülről könnyen beáznak.

​Göcseji barangolás

​Göcseji barangolás

2020.08.03.

A Göcsej a Zalai-dombság legnagyobb kistája. Kevés turista ismeri ezt a dimbes-dombos tájat, melyben apró haranglábas falvak bújnak meg, és ahol pagonyerdők és lápos rétek váltják egymást. Pedig egyszer mindenkinek látni kell.

→ Tovább
Folyadékbevitel: mennyit, mit, mikor?

Folyadékbevitel: mennyit, mit, mikor?

2020.07.13.

Amennyi jólesik, alapvetően vizet, amikor szomjasak vagyunk. Még mielőtt bárki hanyatt esne ettől az állítástól, találjuk ki annak az élőlénynek a nevét, amelynek telefoncsipogásra, napi beviteli értékeket tartalmazó táblázatok olvasgatására és netes konzultációkra van szüksége ahhoz, hogy folyadékot vegyen fel. Rőt koraidenevér, csinos árvalányhaj, fagyálló csigagomba? Nem fogjuk tudni kitalálni, mert a Földön nincs ilyen élőlény.

→ Tovább
Miben segíthetünk?