MOLFresh Corner

MOL természetjáró blog

2020. május 4.

Fejlámpakisokos

Mint minden vásárlást megelőzően, a fejen viselhető világítóeszköz beszerzése előtt is arra kell megtalálnunk a választ, hogy mire is kívánjuk majd használni az új fényforrást. Tippek, ötletek, tanácsok az ideális fejlámpa kiválasztásához.

Otthoni barkácsoláshoz, autószereléshez, nyári családi kempingezésekhez, sátorban olvasgatáshoz tökéletesen megfelelnek a legegyszerűbb, kis fényáramú (ennek mértékegysége a lumen), rendszerint nem vízbe meríthető, a szennyeződéseknek és a fröccsenő víznek, esőnek ugyanakkor ellenálló modellek.

Abban az esetben, ha a fejlámpát már valamilyen aktívabb tevékenység, például gyalogtúrázás, terepfutás, kerékpározás, netán barlangjárás során szeretnénk bevetni, jóval komplexebben kell mérlegelnünk vásárlás előtt.

Ezen esetekben meghatározó szerep jut a fényerőnek, a fénycsóva jellegének, a világítási üzemmódoknak (fokozatoknak, ha úgy tetszik), a tömeg-teljesítmény aránynak, a vízállóságnak, a mechanikai sérülésekkel szembeni ellenálló képességnek és végül, de nem utolsósorban az üzemidőnek.

Léteznek minden tekintetben kiemelkedő paraméterekkel büszkélkedő lámpák, de ezekért nagyon mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, összességében pedig lehet, hogy egy kompromisszumos megoldással is ugyanott lennénk, csak éppen jóval kevesebb pénzt kellett volna kiadnunk.

Egy esti terepfutáshoz számottevő fényerőre, szépen terülő fénycsóvára, kis tömegű, esőálló lámpatest-áramforrás egységre, illetve a sporttevékenység időtartamához illeszkedő, jellemzően órákban mérhető üzemidőre van szükségünk. Barlangtúrára robusztus házú, strapabíró, vízhatlan, jelentős (alacsonyabb fokozaton akár az egy-két napot is meghaladó) üzemidejű, egyszerűen cserélhető energiaforrású lámpával illik menni.

Technikás terepen, erdei környezetben kanyargó bringautakon nagy fényerejű, homogénen terülő és fókuszáltabb, messzebbre világító fénycsóvával egyaránt rendelkező lámpással a legjobb suhanni.

Láthatjuk, hogy különböző outdoor tevékenységek esetében eltérő kvalitások domborítását várjuk el egy-egy fejlámpától. Az USB-trend a fejlámpák világában is tarol: világítóeszközünk akkumulátorát telefonunk vagy tabletünk töltőjével, szivargyújtóról, számítógépről és külső áramforrásról is táplálhatjuk, ami kifejezetten vonzó lehet az „elokosketyerésedett” felhasználók számára, az az opció meg csak hab a tortán, hogy egyik-másik fejlámpamodell akkumulátoráról külső eszközöket is lehet tölteni.

Az intelligens funkciók szintén nagy népszerűségnek örvendenek: távolságszenzorhoz kapcsolt fényerő-szabályozás, akusztikus jelzés kritikusan alacsony töltöttségi szint esetén, okostelefonos applikációval finomhangolható üzemmódok, távirányítás Bluetooth segítségével, túlmelegedésgátlás. A jövőben talán majd vaksötétben is lát az ember egy kontaktlencse méretű eszközzel, de addig, amíg ezt nem dobják piacra, nyugodtan szemezgessünk a fejlámpák jelenleg is lenyűgözően széles palettáján.

A Keleti-Mecsek esszenciája

A Keleti-Mecsek esszenciája

2021.02.25.

A Keleti-Mecsek egyik völgyfőjében áll a Réka-kunyhó, a térség felfedezésének ideális elhelyezkedésű bázisa. Szomszédságában a hegyvidék messze földön neves látnivalóit találjuk: a Mecsek legmagasabb pontját, a Zengőt, Óbányát és vízesésekkel, zúgókkal tarkított völgyét, illetve Kisújbánya kilátóját.

→ Tovább
A Börzsöny legizgalmasabb vára – Drégely

A Börzsöny legizgalmasabb vára – Drégely

2021.01.06.

Több mint 700 éve vár, ebből közel 500 éve rom. Mindenki hallott már róla, de jóval kevesebben jártak a falainál. Ostrománál a magyar történelem egyik legdrámaibb küzdelme zajlott, várkapitánya – Szondi György – pedig a török háborúk egyik legvitézebb harcosa, aki hősiességével örökre beírta magát a történelemkönyvekbe.

→ Tovább
Az örök dilemma - szintetikus vagy pehelytöltet?

Az örök dilemma - szintetikus vagy pehelytöltet?

2020.12.14.

A pehellyel töltött outdoor termékek napjainkban is verhetetlennek tűnnek tömeg-térfogat arány és hőszigetelő képesség tekintetében, a szintetikus töltőanyagúak felzárkózása ugyanakkor szédületes sebességgel zajlik. Utóbbiak elvitathatatlan előnye, hogy sokkal jobban tolerálják a nedvességet, mint a természetes eredetű szigetelőanyagot tartalmazó társaik, továbbá az, hogy egy leheletnyivel olcsóbbak is. Ezt már korábban is megállapítottuk, de a helyzet ma is változatlan.

→ Tovább