10 „állati” szobor Magyarországon

Hős mentőkutya, kártevő bogár, cuki kacsacsalád is helyet kapott szobros válogatásunkban, de láthattok egy várat egymaga megtartó elefántot, valamint azt is megtudhatjátok, hol ihattok egy harcsa szájából.

Szerző:
Turista Magazin
2024. január 3.

Hős mentőkutya, kártevő bogár, cuki kacsacsalád is helyet kapott szobros válogatásunkban, de láthattok egy várat egymaga megtartó elefántot, valamint azt is megtudhatjátok, hol ihattok egy harcsa szájából.

Szépek, ötletesek, viccesek, furák - ilyenek is akadnak bőven a köztéri szobrok között, de persze ezek az alkotások jellemzően emléket szeretnének állítanak valakinek, vagy valaminek. És olyanok is vannak, amelyek pusztán díszítő funkciót látnak el. A kozterkep.hu oldalát böngészve ezúttal kifejezetten állatos szobrokat kerestünk, amelyekből szintén akad bőven Magyarországon, így két részben mutatjuk meg nektek a kedvenceinket. Jöjjön az első tíz „állati” szobor.

Mancs, a miskolci hős

A híres mentőkutya 2004-ben kapott szobrot Miskolc belvárosban, a Szinva patak felett.

Teljes nevén Miskolci Sátán Mancs sok évig szolgált a Spider Mentőcsoport négylábú tagjaként, képességei pedig a világ egyik legkiválóbb mentőkutyájává tették. Képes volt egy helyszínen jelezni az élő és a halott embert egyaránt, sőt, a víz alatti holttestet is. A mentőcsapat vezetője, Lehoczki László volt a gazdája, akivel számos földrengés sújtotta területen segített a mentésben a világ minden táján.

Az alkotás Szanyi Borbála munkája, térképet itt találtok Mancshoz.

Pásztorkutya Pázmándon

Ez a kutya viszont teljességgel a fantázia szüleménye. Egy szójáték szülte szobor, amelynek kutya feje és ember, azaz pásztor teste van, és amely a polgármesteri hivatal bejáratánál fogadja az érkezőket.

A szobor egy 2019-ben megrendezett alkotótáborban készült (P.A.T.), amelyre láncfűrészes fafaragók kaptak meghívást. A pásztorkutya alkotója John Small és itt találjátok.

Budaörsi gyerekek kedvence

Rejtvénynek is kiváló lenne ez a kép, hogy tulajdonképpen milyen állatot rejt ez a kőkupac. A szobor egy budaörsi óvoda udvarán található, amely 1971-ben nyitotta meg kapuit.

Akkoriban szokás volt, hogy az új intézmények kapjanak valami műalkotást, és bár kicsit megkésve, de 1974-ben végre lepihenhetett az óvoda kertjébe ez a dámszarvas. Merthogy a megfejtés ez, de ha valaki még mindig nem látja, hogy ez egy földön fekvő szarvas, a következő kép biztosan segít.

Bár fura érzetünk még így is maradhat, mert mintha a szarvas maga alá hajtott lábai az évek során a földbe süllyedtek volna. Mindenesetre a Szabó Mária Cecília által készített szobrot az óvodások előszeretettel használhatják mászókának, amelyre a szarvas hátának kopottsága utal.

Debreceni ugrálós

Jöjjön még egy képrejtvény.

Bár repülni nem, de nagyot ugrani tud az a kis élőlény, amelyről mintázták ezt a szobrot. A képen egy szöcskét láthatunk Debrecenben, az Újkerti lakótelepen. A szobrot egy litván művész, Algirdas Bosas készítette, és 1987-ben került a helyére. Sajnos, ahogy sok más köztéri alkotás, ez a szöcske sem úszta meg a rongáló firkálást. Ezt az ötletes szobrot itt tudjátok megnézni.

Krumplik réme

Maradjunk a rovaroknál, és repüljünk el Hédervárra, ahol egy kártevő bogárnak emeltek szobrot 1997-ben.

De nem a burgonyabogár dicsőítése volt a cél, hanem a magyarországi növényvédelemnek szerettek volna emléket állítani, mégpedig a krumplibogár hazai megjelenésének 50. évfordulóján. Ennek a bogárnak az őshazája eredetileg Mexikó északi része, Új-Mexikó lehetett, de ma már a világ minden táján borsot tör a burgonyatermesztők orra alá, Magyarországon Héderváron észlelték először 1947-ben. A csíkos hátú bogár szobra a hédervári polgármesteri hivatal előtti parkban mászott fel egy kőre, egészen pontosan itt.

Az erő vele van

Nem köztéri, de annál különlegesebb a következő állatos szobor, amely a Bory-várat tartja a hátán. Bory Jenő szobrászművész és építészmérnök nem fukarkodott a kreatív ötletekkel, amikor a várat építette, amelynek a közepére egy elefántszobrot tervezett. Ráadásul egy gömbön egyensúlyozva támasztja a hátán az épületet ez az elefánt, amely a stabil oszlop hatás helyett egy játékos, de bizonytalan érzetet ad.

Akárhogy is, az alkotás hihetetlenül ötletes, és gyönyörű, de az egész Bory-vár egy csoda, amit mi is meglátogattunk 2020-ban, élményeinket itt olvashatjátok. Ha pedig élőbe is megnéznétek, irány Székesfehérvárra, a várat itt találjátok.

Gólya hozta

Bory Jenő műve a következő szobor is, amelynek eredeti gipszmintája a Bory-várban is látható sok más művének gipszöntvénye mellett. A Huszár születése című szobor a mindenki által ismert „gólya hozza a gyereket” mesét idézi, igaz, ebben az esetben nem a csőrében érkezik az újszülött, hanem a gólya hátára pattanva „gólyagol”.

Egy ilyen szobor pedig hol máshol lehetne jó helyen, mint egy szülészet előtt. A budapesti Szent János Kórház kertjén kívül még egy helyen találkozhatunk a gólyás szoborral, mert két példány is készült belőle, a másikat a székesfehérvári strandon nézhetitek meg itt.

Kacsák libasorban

Maradunk a madaraknál és a vizes élőhelyeknél. A Békéscsabát átszelő Élővíz-csatorna partján „sétál libasorban” ez a kacsacsalád.

Nagyon ötletes dolog egy olyan helyen, ahol egyébként sok élő példányával is találkozhatunk a szobor szereplőinek. A gyerekek pedig imádják ezt az alkotást, nem csoda, hiszen ezeket a vadkacsákat akár meg is simogathatják. Mi is láttuk már Boros Péter kacsás szobrát, amikor 2021 nyarán áteveztünk Békéscsabán, élményeinkről ebben a cikkben olvashattok. A Kacsacsaládot pedig egészen pontosan itt láthatjátok élőben.

Harcsapuszi

Vajon milyen lehet szájon csókolni egy harcsát? Nos, a valóságban a horgászokon kívül nem biztos, hogy bárki vágyna egy ilyen élményre, de egy mókás ivókút segítségével mégis kipróbálhatjátok.

Ebes község szép parkjában, a Halászháló halakkal című szökőkút mellett találjátok a harcsát, amelynek szájából olthatjátok a szomjatokat. A szökőkút és a harcsa-ivókút is 2012-ben lett felavatva, előbbi Győrfy Lajos, utóbbi Győrfy Ádám műve. Személyesen az Arany János Kéttannyelvű Általános Iskola mellett ihattok a harcsa szájából, egészen pontosan itt.

Sünik mindenhol

Egy egész sünkolónia lepte el a Holnemvolt Parkot az egykori budapesti vidámpark területén. A helyes bronzsüniket öt helyen is felfedezhetjük, alkotójuk, Székely Kata pedig igazi kis egyéniségeket varázsolt a tüskés apróságokból.

Láthatunk egy mamasünit, amely óvó tekintettel figyeli kicsinyét, aztán egy mindent felfedezni vágyó sünit, és egy őrszemsünit is.

A gyerekek biztosan imádni fogják ezeket a bronzsüniket, játéknak is jó lehet, hogy megpróbáljátok mindet megkeresni, kiindulásnak adunk egy térképes segítséget itt.

Cikkajánló