100 éve született dr. Sterbetz István neves ornitológus

Január 20-án lenne száz éves dr. Sterbetz István nemzetközi hírű ornitológus, vadász-és szépíró. Neve elválaszthatatlanul összefonódott a Dél-Alföld természetvédelmével.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Sztankó Bálint / MTSZ (Kiemelt kép)
Forrás:
Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2024. január 20.

Január 20-án lenne száz éves dr. Sterbetz István nemzetközi hírű ornitológus, vadász-és szépíró. Neve elválaszthatatlanul összefonódott a Dél-Alföld természetvédelmével.

Sterbetz István 1924. január 20-án született a Békés megyei Nagyszénáson. A Dél-Alföldön, szülőföldjén nagy szerepe volt a védett területek kialakításában.

A gimnáziumot Szarvason végezte, majd 1946-ban Debrecenben szerzett agrármérnöki diplomát. 1947-től a szegedi tudományegyetemen folytatta tanulmányait biológia–földrajz szakon, ahol részt vett az Általános Állattani Tanszék háború utáni újjáélesztésében. 1963-ban került a Madártani Intézetbe, ahol – időközben igazgatóként is –, 1983-as nyugdíjazásáig munkálkodott.

A Délkelet-Alföld természetvédelmi főfelügyelőjeként Békés és Csongrád megyék természetvédelmének szervezése vált fő feladatává. Munkásságának eredménye lett többek között Kardoskút, Tótkomlós-Pitvaros, a Tatársánc, a Szabadkígyósi és a Dévaványai Tájvédelmi Körzetek, a Túzoktelep, a Körös-völgyi Természetvédelmi Terület – tehát a későbbi Körös-Maros Nemzeti Park egységeinek – létrehozása.

Számtalan előadása, publikációja fontos szakmai forrása a hazai természetvédelmi tevékenységnek. Munkásságát többek között Pro Natura emlékéremmel, Herman Ottó-díjjal, a Magyar Vadászkamara és a Magyar Vadászati Védegylet Arany Érdemkeresztjével, illetve a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével ismerték el.

A Körös-Maros Nemzeti Park oldalán prof. dr. Faragó Sándor akadémikus, Sterbetz István egykori tanítványa, barátja emlékezik a "dél-alföldi természetvédelem atyjára". A megemlékezést itt tudjátok elolvasni.


Cikkajánló