Ötven éves lett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

1974. január 6-án 200 lelkes madárvédővel indult az egyesület története. Ismerd meg Európa egyik legjelentősebb természetvédelmi szervezetét, ami nem csak a madarakon segít.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
2024. január 10.

1974. január 6-án 200 lelkes madárvédővel indult az egyesület története. Ismerd meg Európa egyik legjelentősebb természetvédelmi szervezetét, ami nem csak a madarakon segít.

Ötven éve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakmai szervezetként indult, majd modern civil szervezet lett belőle. Hamarosan bővítették a tevékenységek körét, és 1990-re már nemcsak madarakkal foglalkoztak. 1993-ban alapítóként vettek részt a BirdLife International létrehozásában. Ma az egyesület 10 000 tagot és 40 000 támogatót számlál. A tagok és önkéntesek területi szervezetekbe tömörülnek és lefedik az egész országot. Nézzük, mivel is foglalkozik ma az MME.

  • Egyes fajok állományváltozásának, elterjedésének, természetvédelmi problémáinak vizsgálatával (pl. Madárgyűrűzési Központ és a Monitoring Központ).
  • Ragadozómadár-védelemmel. Itt meg kell említenünk a parlagi sast, a kerecsensólymot és a kék vércsét, melyeket műfészkek kihelyezésével, az áramütés és a mérgezés megelőzésével, élőhelyvédelmi intézkedésekkel védenek. Idén a kerecsensólyom az Év Madara, nem véletlenül: az MME a kipusztulás széléről hozta vissza a fajt. Ma 180-200 párra rúg a faj állománya Magyarországon.
  • A kétéltűek és hüllők, később az emlősök, majd a lepkék és szitakötők is az MME védelme alatt állnak. A rákosi vipera megmentésére indított programról mi is rendszeresen beszámolunk.
  • Táborok, környezeti nevelés, madarász suli és ovi, madárbarát kert – ezekkel a programokkal próbálja megszólítani a szervezet a civileket. Évente sok tízezer emberrel ismertetik meg természeti értékeinket és buzdítják őket aktív cselekvésre.

A Turista Magazin oldalán rendszeresen írunk az MME tevékenységéről. Ide kattintva még jobban megismerheted az egyesületet.

Cikkajánló