25 éves a Magyar Természetvédők Szövetsége

Fennállásának 25 éves évfordulóját ünnepelte a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) a Fővárosi Állatkertben. A jeles nap alkalmából az értékközpontú gondolkodás és a természetet óvó életmód fontosságára hívták fel a figyelmet.

Szerző:
mtvsz.hu
Fotó:
MTVSZ.HU - VIDEO: Domonkos Lajos
2014. szeptember 15.

Fennállásának 25 éves évfordulóját ünnepelte a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) a Fővárosi Állatkertben. A jeles nap alkalmából az értékközpontú gondolkodás és a természetet óvó életmód fontosságára hívták fel a figyelmet.

Az elmúlt negyedszázad alatt nőttek vagy csökkentek a fenntartható fejlődés esélyei? A kor milyen feladatokat ad a természetért és az emberért küzdő társadalmi aktivistáknak, hivatali és magánszemélyeknek? Ezek a jövőbe mutató kérdések is felmerültek a születésnapi programon, ahol a zöld civil mozgalom jeles képviselői, tudósok, állami vezetők és országgyűlési képviselők is felszólaltak köszöntőikkel.

 

 

 

 
A Magyar Természetvédők Szövetségét 1989-ben alapította 32 vidéki természetvédő csoport, hogy országos szinten képviseljék a természetvédelem érdekeit. A Szövetség ma 118 környezet- és természetvédő egyesület, csoport közössége. Tevékenysége kiterjed Magyarország minden megyéjére, partnerein keresztül az egész Kárpát-medencére. Fő értékei közé tartozik az együttműködés, a fenntarthatóság, a környezetért viselt felelősség, az elővigyázatosság és a környezet tisztelete, megbecsülése.

A jubileum alkalmából a Szövetség az 1989-es alapításkor készített programtervéhez is visszatekintett. Megállapítható, hogy az elmúlt 25 év alatt az emberiség nem jutott közelebb a fenntartható fejlődéshez. A klímaváltozás, a biológiai sokféleség hanyatlása fokozódik és a káros hatások egyre inkább tapasztalhatóak a mindennapokban.


„Ha a jövőbe tekintünk, fel kell ismernünk, hogy a fenntartható fejlődés csak akkor érhető el, ha gyökeresen átalakítjuk a társadalmi-gazdasági viszonyainkat. A nyugati, fogyasztói társadalomra alapozott fejlődési modell nem ad megoldást a jelenkor környezeti és társadalmi válságára” - hangsúlyozta Schmuck Erzsébet, az MTVSZ tiszteletbeli elnöke, az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának alelnöke.


„Csak az élet tiszteletére alapozott, értékalapú cselekvés és a mértékletes életmód általánossá válása ad esélyt, hogy értelmesen, boldogan tudjunk élni és megőrizzük természeti és társadalmi erőforrásainkat az utánunk jövő nemzedékeknek” - tette hozzá Farkas István, az MTVSZ ügyvezető elnöke.

 

<object width="663" height="373"><param name="movie" value="//www.youtube-nocookie.com/v/gQfFzFhmU0U?hl=hu_HU&version=3"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="//www.youtube-nocookie.com/v/gQfFzFhmU0U?hl=hu_HU&version=3" type="application/x-shockwave-flash" width="663" height="373" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>


Az MTVSZ 25 éve dolgozik ezért a célért, összefogva a társadalom széles rétegeit. A Szövetség szakmai és társadalmi működése példa arra, hogy a különböző világnézetű, politikai hátterű emberek lelkesedéssel, egymással együttműködve és eredményesen dolgoznak együtt közcélokért.

 

 

A Turista Magazin is kiemelt figyelmet fordít a természetvédelemre!

Cikkajánló