35 ezer invazív magonctól szabadították meg a fanyűvők az egyik legszebb alföldi erdőt

A nemrég megrendezett Peszéri Fanyűvő Kupa alkalmával a versenyzők 3,5 hektáros területet tisztítottak meg az inváziós fás szárú növényektől.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
2022. július 20.

A nemrég megrendezett Peszéri Fanyűvő Kupa alkalmával a versenyzők 3,5 hektáros területet tisztítottak meg az inváziós fás szárú növényektől.

A Felső-Kiskunságban, Kunpeszér község határában elterülő Peszéri-erdőben évek óta folyik a természetvédelmi tevékenység, melyben több száz önkéntes vesz részt. A cél az inváziós fajok eltávolítása. Ezért idén második alkalommal rendezték meg a Peszéri Fanyűvő Kupát – közölte a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a honlapján.

A versenyzők nagyon hatékonyan dolgoztak, összesen 35 693 db inváziós faegyedet távolítottak el, leginkább nyugati ostorfát, kései meggyet, mirigyes bálványfát és zöld juhart.

Ezzel egy csaknem 3,5 hektáros területet „gyomláltak ki” puszta kézzel. A csapatok feladata a rendkívül nagy természetvédelmi problémát okozó inváziós fafajok kisebb (általában 1-3 éves) egyedeinek teljességre törekvő, végérvényes eltávolítása volt. Ez egyáltalán nem könnyű feladat: ahhoz, hogy az eltávolított csemeték ne sarjadjanak újra, azokat teljes gyökérzettel együtt kellett kihúzni, és ráadásul úgy, hogy a kijelölt versenyterületeken lehetőleg egyetlen darab se maradjon.

A győztes a Peszéri-erdő önkénteseinek csapata lett. A helyi kutatók a Peszéri-erdő Doktora különdíjat kapták, ők tudták a legmagasabb (99%-ot meghaladó) arányban eltávolítani a sarjakat. Áldásos munkájuknak köszönhetően a megtisztított területek hosszabb időre fellélegezhetnek az inváziós fajok nyomása alól.

Cikkajánló