3D pontfelhő készült a Károlyi-kastélyról

A füzérradványi Károlyi-kastély felújításához a legmodernebb technikákat vetik be: 3D lézerszkenner segítségével most elkészült az épület teljes, részletes alaprajza és építészeti dokumentációja.

Szerző:
turizmus.com
Fotó:
RHerczeg
BKK Közút Zrt.
2015. július 21.

A füzérradványi Károlyi-kastély felújításához a legmodernebb technikákat vetik be: 3D lézerszkenner segítségével most elkészült az épület teljes, részletes alaprajza és építészeti dokumentációja.

A munkát a Budapesti Közlekedési Központ Közút Zrt. saját fejlesztésű 3D adatgyűjtési és térinformatikai rendszere segítségével végezték el, amely az útfelmérések mellett most a Nemzeti Kastélyprogramban is segítséget nyújtott. A legmodernebb technológián alapuló mérési módszer lényege, hogy a nagy pontosságú 3D lézerszkennerekből, kamerákból, illetve precíziós navigációs rendszerből álló műszeregyüttes képeket és 3D pontfelhőt készít az adott objektumról, így az nemcsak láthatóvá, hanem mérhetővé és elemezhetővé is válik. A létrejött adatbázisban minden egy centiméternél nagyobb részlet pontosan definiálható. A pontfelhő segít a tervezői feladatokban, például útburkolat-felületi vizsgálatokban, homlokzatrajzok elkészítésénél és 3D térképi adatbázis létrehozásában. Így készül Budapest nagy pontosságú 3D útkatasztere is.

 


A füzérradványi Károlyi-kastély esetében a társaság feladata egyrészt a kastélyépületnek, a hozzátartozó park útjainak és néhány kijelölt építményének, valamint a kastélypark határát jelentő kerítés külső oldalának lézerszkennerrel történő felmérése volt. Ezután következett a vektorizálásra alkalmas pontfelhő-előállítás, továbbá a pontfelhőn alapuló tervdokumentáció elkészítése.


A kastély épületét, a mintegy 7500 négyzetméternyi területet hat nap alatt, két műszakban, összesen nyolc terepmunkatárs mérte fel több mint 800 álláspontból. Az utómunkát négy operátor tíz napon át végezte.
A munka eredményeként nemcsak egy színes pontfelhőket és több ezer fényképet tartalmazó műemlék-védelmi tervdokumentáció állt elő, hanem lehetőség van a rendelkezésre álló adatok többcélú 3D-s felhasználására is.

 

A Riegl VZ400-as statikus lézerszkenner a nehezen megközelíthető helyszíneken is használható


A Magyarország egyik legszebb és legnagyobb történeti kertjének számító, csaknem 90 hektáros felújított kastélyparkot május végén adták át. A 250 millió forintos beruházást többéves előkészítő munka előzte meg, amely egyebek mellett tartalmazta a park teljes geodéziai és növénykataszteri felmérését, történeti kutatását, régészeti feltárását is. A Nemzeti Kastélyprogram keretében hazai és uniós forrásból hamarosan megkezdődik a kastély felújítása is.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

A nagy kastélypark-átalakulás

Pompás látványosság lesz a gyulai Almásy-kastély

Még szebb a bicskei kastélypark

Megújul hazánk első angolparkja

Cikkajánló