5 tipp húsvéti kiruccanáshoz

A közelgő ünnep alkalmából következzen egy toplista a legjobb húsvéti úti célokról. Az 5 város hagyományőrző programjaival, kulturális látnivalóival vívta ki magának az elismerést; mindegyik tökéletes választás egy családi hosszú hétvégéhez.

Szerző:
trivago.hu
Fotó:
trivago.hu
2015. március 21.

A közelgő ünnep alkalmából következzen egy toplista a legjobb húsvéti úti célokról. Az 5 város hagyományőrző programjaival, kulturális látnivalóival vívta ki magának az elismerést; mindegyik tökéletes választás egy családi hosszú hétvégéhez.

1. Hollókő

 

Hollókő kicsi, de annál híresebb települése az egyetlen az országban, amely szerepel az UNESCO Világörökség listáján. A település legnagyobb rendezvénye, a háromnapos Hollókői Húsvéti Fesztivál természetesen a hagyományokra épül; az apró utcák ilyenkor megtelnek népviseletbe öltözött helyiekkel és néptáncosokkal. Az ünnep elmaradhatatlan része a locsolkodás, de felejtsük el a parfümöt; itt a népszokás a kútvizet írja elő. Palóc hagyományok, táncház, tojásdíszítés és fafaragás - ezekkel és még sok mással várja Hollókő a húsvéti látogatókat.

 

 

2. Szentendre

 

A szentendrei Skanzen közel 60 hektáros területen fekszik, ezzel az ország legnagyobb Húsvét Fesztiváljának ad otthont. A húsvéti hagyományok, mint a tojásdíszítés, tojáspatkolás, vesszőfonás, itt is a programok szerves részét képezik; a látogatók betekintést nyernek a magyarországi svábok, ruszinok, vendek, horvátok szokásaiba. Április 4-től 6-ig a skanzen egésze benépesül. Tavaszi bábelőadás, vándormuzsikusok, gólyalábasok szórakoztatják a közönséget, lesznek társas és más húsvéti játékok és persze a gyomrunk sem marad üresen: érdemes megkóstolni a ruszin pászkát, a mákos, diós bejglit, valamint a vendek hagyományos hajdina- és gombaételét is.

 

3. Gödöllő

 

A Budapesttől mindössze 30 km-re fekvő Gödöllő legismertebb nevezetessége a Királyi Kastély, ami egyben kitűnő húsvéti programok helyszínéül is szolgál. Az évente visszatérő, Erzsébet királyné kedvenc virágáról elnevezett Ibolya Nap alkalmával különleges eseménynek lehetnek tanúi az idelátogatók. Húsvét vasárnapján a „királyné” köszönti a vendégeket és tart fogadást a Díszteremben. Kiderül, mi is a virágkonyha, sőt, aki kedvet kap, kóstolhat is. A hagyományos programok, mint a tojás-, vagy az arcfestés, a kézműves vásár, illetve a kisállat simogatás mellett ibolyagyűjtés, ibolya-kiállítás, játékos tárlatvezetés, mesejáték és zenés gyermekműsor szerepel a húsvéti kínálatban.

 

 

4. Eger

 

Eger egyik kedveltebb része a Szépasszony-völgy, ami a híres-neves borkínálat mellett családi húsvéttal, színes programokkal és a hazai szokások és hagyományok tömkelegével várja a látogatókat. Lesz tojáskeresés, bárány- és nyuszisimogatás, valamint gólyalábas parasztkomédia. A látogatók felülhetnek a szekérjáratra, megnézhetik a húsvéti bábelőadást vagy részt vehetnek a kézműves foglalkozásokon. Ha teheted, látogass el a közeli Noszvajra is, ahol „babakocsis”, komfort vagy extrém tojásvadászat, kemencében készült sütemények, borkóstolás, népzene és néptánc várja a vendégeket.

 

5. Kecskemét

 

A Duna-Tisza köze egyik gyöngyszeme, Kecskemét a csodás természeti és kulturális értékek miatt egész tavasszal vonzza a turistákat, a közelgő pár napos ünnep pedig kitűnő alkalmat kínál a látogatásra. A város húsvéti különlegessége a kápolna-réti sárkányeregetés, az ünnepi hétvégén megrendezésre kerülő Sárkányeresztő Találkozó és Húsvéti Játéknap, mely 1995 óta szerves része a kecskeméti tavasz kezdetének. A város azért is tökéletes úti cél, mert innen könnyen kellemes, tavaszi kirándulást tehetünk a Kiskunsági Nemzeti Parkba, vagy meglátogathatjuk a Kecskeméti Vadasparkot, ahol sok más program mellett jó idő esetén tojásvadászatot rendeznek.

 

 

Cikkajánló