50 ezer madárra számítanak a Tatai Vadlúd Sokadalmon

Hétvégén lesz a népszerű Tatai Vadlúd Sokadalom, de már mostanra nagy madárcsapatok gyűltek össze az Öreg-tónál. A madarak védelme érdekében minden éjjel járőröznek a helyszínen.

 

Szerző:
Sokszínű Vidék
dunaipoly.hu
Fotó:
vadludsokadalom.hu
Gulyás Attila - TM
2016. november 22.

Hétvégén lesz a népszerű Tatai Vadlúd Sokadalom, de már mostanra nagy madárcsapatok gyűltek össze az Öreg-tónál. A madarak védelme érdekében minden éjjel járőröznek a helyszínen.

 

A hónap közepén már mintegy 24 ezer madár pihent a részlegesen leeresztett tó medrében. November 26-ig, azaz a rendezvény napjáig ez a szám akár 50 ezerre is nőhet. 

 

 

A Sokadalomról
Idén november 26-án már tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Tatai Vadlúd Sokadalmat. Az érdeklődőket a teleszkópos megfigyelés mellett madárgyűrűzés, különböző állatbemutatók, érdekes előadások, játszóház, kézműves kirakodóvásár várja kora reggeltől késő estig.
www.vadludsokadalom.hu

A legnagyobb számban érkező nagy lilikek, vetési ludak és nyári ludak mellett ritka ludak is feltűnnek. Közülük a globálisan veszélyeztetett kis lilik három példányát is sikerült már megfigyelni, észlelték a szintén veszélyeztetett vörösnyakú ludakat, és felbukkant az örvös lúd, valamint az apáca lúd. Az elmúlt időszakban volt olyan nap, amikor ez a hét különböző faj egyszerre volt látható a területen - írja a Sokszínű Vidék.


A vadlúd-megfigyelések és számolások alkalmával mindig igazi ínyencségnek számít egy-egy színes gyűrűvel jelölt vadlúd megtalálása is. Ilyen madarunk a fekete alapon 7NZ kódú nagy lilik. A madarat 2013. február 28-án gyűrűzték a Madárgyűrűző Központ munkatársai külföldi szakemberek segítségével Magyarországon, a Zámolyi-medencében. Azóta minden évben felbukkan a tatai Öreg-tavon, és a napokban újra megérkezett Tatára.

 


A tatai Öreg-tó tradicionális vadlúd pihenő- és éjszakázóhelynek számít. A vadludak az eurázsiai tundrák vidékéről érkeznek minden évben Tatára, hogy ott töltsék a telet, majd február végén, március elején visszaindulnak északi költőhelyeik felé.

 


Azok számára, akik személyesen nem tudnak jelen lenni, a Tatai Vadlúd Sokadalom eseményei, a vadludak hajnali ki- és esti behúzása az interneten keresztül élőben is követhető lesz.

 

Mostantól járőröznek a tónál

 

November 18-án este 19 óra körül hosszabb időn keresztül erős fénycsóvával felzavarták a tatai Öreg-tavon pihenő közel 40 ezer vízimadarat - olvasható a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság honlapján. Sok ezer madár azonnal elmenekült távolabbi nyugodt vizekre, míg több ezer társuk még órákig riadtan kereste megszokott pihenőhelyét. Másnap reggel egy fiatal nagy liliket gerinctörötten találtak a városban, a nagy riadalomban nekirepülhetett valaminek.

 


Sajnos az ilyen eset nem egyedi, az elmúlt években is történt hasonló, emiatt egyre több madár kényszerül a várostól távoli vizekre. Ennek elkerülése érdekében minden este és éjjel rendszeres járőrszolgálatot teljesít a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata a Tatai Rendőrkapitánysággal és az Országos Természetőr Egyesület megyei polgári természetőreivel.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Szebb, mint újkorában - Helyreállították a tatai védett tavat

Ahová a királyok is lazítani jártak - Tata

Cikkajánló