5+1 újabb különleges felvidéki túraterep kicsiknek és nagyoknak

Itt a nyár, ha éppen nem a vízparton vagyunk, vágyunk a hegyekbe. Ugyanakkor az utazási korlátozások feloldásával azért minden bizonnyal nem szűnt meg a félelem egyről a kettőre. Mutatunk 5+1 újabb felvidéki túraterepet, családi túrától a többnapos gerincvándorlásig, ahol jó eséllyel nem fogsz tömegekbe botlani.

Szöveg és fotó:
2021. június 25.

Itt a nyár, ha éppen nem a vízparton vagyunk, vágyunk a hegyekbe. Ugyanakkor az utazási korlátozások feloldásával azért minden bizonnyal nem szűnt meg a félelem egyről a kettőre. Mutatunk 5+1 újabb felvidéki túraterepet, családi túrától a többnapos gerincvándorlásig, ahol jó eséllyel nem fogsz tömegekbe botlani.

1. Csicsmány: a Felvidék legkülönlegesebb falva

A kevésbé ismert Strázsó-hegység (Strážovské vrchy) egyik meghitt patakvölgyében meglehetősen elszigetelten fekvő Csicsmány egyedülálló népi építészetéről híres. Csicsmány nem csupán egy a pár megmaradt felvidéki (mese)falu közül, ahol a településkép majdnem érintetlenül őrzi a hagyományos építészetet. A falut a 15. század elején ugyanis a törökök elől menekülő bolgárok alapították, s jellegzetes népi kultúrájuk a mai napig tetten érhető a 115 védett házon. A helyi múzeumban arról olvashatunk, hogy e házakat díszítő különös geometrikus rajzok eredete arra a babonára vezethető vissza, miszerint ezekkel akarták távol tartani a rossz, ártó szellemeket. A faluról és környezetéről ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben, s természetesen a környéken rengeteg túralehetőség közül választhatunk. A Strázsó-hegység 1213 méter magas, kiváló panorámát nyújtó főcsúcsa a faluból a piros jelzésen érhető el (5,7 km, 563 méter emelkedés, 2 óra).

2. Rajeci-havasok: azoknak, akik a magányos erdei vándorlást kedvelik

A Kis-Fátra (Malá Fatra) Vágtól északra eső, magasabb része éppenséggel a Magas-Tátrával vetekszik népszerűségben. Ezzel szemben a Vágtól délre eső részét, a zömében erdős hátakat hordozó Lucskai-Fátrát (Lúčanská Fatra), vagy más néven Rajeci-havasokat alig ismerik, pedig nagyon változatos túraterep: sziklás hegyormok, hangulatos, erdős gerincek és havasi rétek váltogatják egymást, ráadásul az 1476 méter magas főcsúcs (Veľká Luká) épphogy csak nem számít magashegységnek. A két-három napos gerinctúrát egy téli túrán jártuk be.

3. Selmeci-hegység: a Felvidék első turistajelzésén

A Selmeci-hegység (Štiavnické Vrchy) talán legismertebb csúcsán, a Szitnyán (Sitno) Európa egyik első turista épülete áll, s nem mellesleg 1874-ben a Felvidék első turistajelzése éppen ide hozta fel a kor lelkes turistáit. Selmecbánya meglátogatása egyetlen felvidéki út programjából sem hiányozhat. Mielőtt azonban elmerülnénk a város ódon hangulatában és meglátogatnánk a híres bányászati múzeumot, érdemes felhágni a szomszédos bércekre, ahonnan megláthatjuk, milyen földtani háttere van a város jeles bányászati múltjának. A Szitnyára legegyszerűbben a Bacsófalvi-tótól (Počúvadlianske jazero) jutunk fel a zöld és kék jelzéseken (2,2 kilométer, 300 méter emelkedés), s a túra után akár csobbanhatunk is egyet a tóban.

4. Sziklamászás a Szulyói-sziklákon

A kárpáti összehasonlításban is jelentős sziklaalakzatok Szlovákia egyik legjelentősebb sziklamászó terepének számítanak, de a sziklákon vezető, helyenként láncokkal biztosított turistautat a gyerekek is imádni fogják. A falu körül félkörívben elhelyezkedő sziklákat egy 10 kilométer hosszú körtúrával járhatjuk be teljes egészében, de több ponton is rövidíteni lehet a túrát. A különleges kalandról ebben a korábbi cikkünkben olvashatsz.

5. Polyána, a Börzsöny nagytestvére

Akárhogy is nézzük, a Polyána (Poľana) előkelő helyet foglal el a „fedezzük fel a Felvidék Tátrán túli hegyeit” versenyben: a hegység Európa legnagyobb kialudt vulkánjai közé sorolható, kalderája pedig a Kárpátok egyik legnagyobb és legépebben megmaradt ilyen képződménye. Kb. 500 méterrel magasabb „kistestvérénél”, az imádott Börzsönynél, a nehezen elérhető magaslatokat ráadásul több helyütt érintetlen őserdő borítja. Mi kell még egy igazi kárpáti vándortúrához?

5+1. Vepor: ennél jobb családi túrát nem találunk a Felvidéken

A Polyána szomszédságában található Vepor (Veporské vrchy) elkényezteti a természetjáró családokat: két muzeális kisvasút, egy erdei szabadtéri múzeum, könnyen elérhető menedékház, állatok, őserdő és remek, családbarát éttermek. Bár korábban mi is családi szemmel fedeztük fel a Veport, azért bőven akad itt más látnivalói is. Például az 1338 méter magas főcsúcs, a Klenovský Vepor, ahol egy kárpáti őserdőt is találunk, alatta egy remek bivak házzal, illetve maga a piros jelzésű gerinctúra, ahol hamisítatlan felvidéki hangulatban lesz részünk és jó eséllyel még a hegyi pásztorkodás hagyományával is találkozhatunk. A kisvasút barátok pedig igazi kincsre lelhetneka Veporban: a Zbojská-hágóba történelmi gőzmozdonnyal lehet felkapaszkodni, ugyanis itt közlekedik Európa egyik utolsó, normál nyomtávú fogaskerekű gőzmozdonya. A helyi Zubačka (Fogaskerekű) egyesület pedig gyakran szervez nosztalgiavonatokat. A különleges látnivalóról ebben a cikkünkben számoltunk be.

Cikkajánló