650 kétéltűt mentettek meg Szentgotthárdon

Összesen 6 millió 590 ezer forint természetvédelmi értéket képviselő kétéltűt mentettek meg idén tavasszal a településnél.

Szerző:
Dr. Jandrasits László / orseginemzetipark.hu
Fotó:
Dr. Jandrasits László; A hír vezető képe: Adobe Stock
2019. június 14.

Összesen 6 millió 590 ezer forint természetvédelmi értéket képviselő kétéltűt mentettek meg idén tavasszal a településnél.

Ebben az évben korán köszöntött be a meleg, ezért a kétéltűmentő ponyvasort is hamarabb állították fel az Őr-Nyék Hagyományőrző Egyesület tagjai a Szentgotthárd és Apátistvánfalva közötti út mentén, a nyugati árokszélben.

 


A kétéltűeket március folyamán, reggel és este gyűjtötték össze és számlálták meg, átszállították őket a petéző helyükre, illetve ellenőrizték a ponyvák hézagmentes illesztését. Végül összesen 650 kétéltűt mentettek meg, ebből a legtöbb barna varangy volt, de akadt kecskebéka, erdei béka és alpesi gőte is: kiszámolva ezek összesen 6 millió 590 ezer forint természetvédelmi értéket képviselnek.


Megfigyelték azt is, hogy megtalálhatóak-e a kétéltűek bőrén a kitridgombás, pusztuláshoz vezető betegség tünetei, amik egyes európai országokban már megjelentek, de szerencsére a hazai állományon nem tapasztaltak ilyesmit.


Idén márciusban sajnos csak harmadannyi kétéltű vonult a ponyvák mentén, mint tavaly, a száraz, hajnalban pedig fagyos időjárás miatt. „Terveink szerint jövőre nagy méretű tájékoztató táblák segítségével is fel szeretnénk hívni a közúton közlekedők figyelmét e sérülékeny állatcsoport óvására” - írja az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság az oldalán.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Egyre kevesebben vannak a sikondai békák

Beköszöntött a békanász időszaka Felsőtárkányban

Itt a tavasz, megkezdődött a békamentés

Megviselte a tél a pilisi békákat

 

 

Cikkajánló