700 ezer hektárral nő erdőségeink területe

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) által elkészített Nemzeti Erdőprogram alapján felgyorsul az erdőtelepítések üteme. Az elkövetkező időszakban további 700 ezer hektárral szeretnék növelni a magyarországi erdők területét.

Szerző:
MTI
Fotó:
Gulyás Attila
Shutterstock.com
2014. október 23.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) által elkészített Nemzeti Erdőprogram alapján felgyorsul az erdőtelepítések üteme. Az elkövetkező időszakban további 700 ezer hektárral szeretnék növelni a magyarországi erdők területét.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államállamtitkára a nyíregyházi székhelyű Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. húszéves alapítása alkalmából rendezett jubileumi ünnepségen elmondta, hogy a telepítések felgyorsításával a jelenlegi 20-ról 27 százalékra nő az erdő által borított területek nagysága Magyarországon. Úgy vélte, az erdőgazdálkodás hazánk egyik kitörési pontja lehet a 2020-ig tartó vidékfejlesztési ciklusban.


Az erdők a nemzet közös örökségének részét képezik, amelyek védelme, fenntartása és megőrzése a jövő nemzedékek számára mindannyiunk kötelessége - fogalmazott Nagy István. Hozzátette: az erdők fenntartásában továbbra is számítanak az erdészek és a vadászok „felelősségteljes tevékenységére és nélkülözhetetlen szakértelmére”.


A Nyírerdő Zrt. tevékenységében jelentős szerepet játszik az akác, a „térség aranya”. A fafaj jelentőségének hazai és nemzetközi elismertetésében fontos lépés volt, hogy idén májusban hungarikummá minősítették az akácfát és az akácmézet - emlékeztetett az államtitkár.

 

 

Akácos az Alföldön


Szalacsi Árpád, a Nyírerdő Zrt. vezérigazgatója Nyíradonyban, a társaság által felújított Krajczárhegyi Pihenőcentrumban megtartott rendezvényen elmondta, hogy a társaságot az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. 1994. szeptember 30-án a korábbi FEFAG átalakításával, annak jogutódjaként hozta létre. Jelenleg az állami tulajdonú erdészeti társaságok között a Nyírerdő eredményességben hosszú évek óta stabilan az első harmadban helyezkedik el.


Szalacsi Árpád szerint az akác mellett a dámszarvas lett a Nyírerdő Zrt. másik „emblémája”: a nemzetközileg is kiemelkedő gúthi vadászterület elismertségét az évről-évre visszatérő hazai és külföldi vadászok, illetve több kiemelkedő trófeájú dámbika bizonyítja.


Az ünnepségen átadták a cég által alapított Nyírliget-díjat is, amelyet a Nyírerdő Zrt. három dolgozója vehetett át.

Cikkajánló